🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Груевски и синдромът на лъжливото овчарче

Разделението в Македония е политическо, не етническо. Но това не го прави по-малко опасно

Куманово - дъжд от куршеми и въпроси без отговор    ©  Reuters

"Нали знаете приказката за лъжливото овчарче? Македонското правителство и премиерът Никола Груевски в момента са точно в тази ситуация." Така бившият посланик на Македония в САЩ и Холандия Никола Димитров обобщава пред "Капитал" случващото се в западната съседка на България. Самият Димитров през 2014 г. отказва ново посланическо назначение и слага край на 18-годишната си дипломатическа кариера, като се присъединява към The Hague Institute for Global Justice. В скорошна статия за в. New York Times той обяснява решението си по следния начин: "Да служа на моята страна и да служа на моето правителство се превърнаха в много различни неща."

И изглеждат още по-различни след избухването на протестите срещу Груевски и странната антитерористична операция в Куманово миналия уикенд. Няколко дни по-късно дойде и призивът на Али Ахмети, лидерът на дългогодишния коалиционен пратньор на Груевски - албанската партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) - за масово участие в мирните анти-правителствени демонстрации. С това обратното броене до оттеглянето на Груевски започна, но още не е ясно колко дълго ще продължи агонията.

Македония е опасно разделена и единственото положително е, че засега това е по политическа, а не по етническа линия. Но с премиер с все по-изтъняваща вътрешна и почти никаква външна легитимност и с изпразнени от съдържание институции страната е уязвима и много бързо може да завие в още по-неприятна посока.

В Куманово свирят куршуми

Фактите около събитията във втория по големина македонски град са следните - двудневна масирана операция на службите срещу въоръжена група доведе до смъртта на осем полицаи и 14 албанци, като това е най-смъртоносният инцидент в страната, откакто тя се олюляваше на ръба на междуетническия конфликт през 2001 г. Оттам нататък започват спекулациите, подхранвани както от оскъдните детайли за ожесточения сблъсък, така и от дълбоката поляризация в страната.

Първата версия е на проправителствения кръг и според нея полицията е разбила една от най-опасните терористични групи на Балканите, като близките до властта медии и коментатори намекват, че става въпрос за поддръжници на концепцията за "Велика Албания" и за дългата ръка на САЩ и други западни страни. В другия ъгъл е опозиционният лагер около Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). И тълкуването там е, че нападението е изфабрикувана провокация, дирижирана от управляващия тандем ВМРО-ДПМНЕ на Груевски и ДСИ с цел отклоняване на вниманието от протестите и течащия вече четвърти месец скандал с подслушванията. "Това, което най-силно прави впечатление, е колко разделена е Македония относно интерпретациите на случилото се. Единият лагер просто не слуша другия и обратното," посочва пред "Капитал" Кирил Дрезов, директор на Департамента за Югоизточна Европа на Keele University и анализатор на Oxford Analytica.

От изнесеното досега може да се съди, че групировката в Куманово е била съставена от бойци и поддръжници на някогашните структури на Армията за освобождение на Косово (АОК) и нейното македонско крило Национална освободителна армия, които участваха във военните действия в Косово през 1999 г. и в Македония през 2001 г. "Сега те се занимават с мафиотски и престъпен бизнес. Това е обучена група, която е участвала и в предишни инциденти в Македония и Косово," казва пред "Капитал" Александър Чомовски, редактор и водещ от частната ТВ ТЕЛМА. Един от тях е нападението над полицейски участък в намиращото се до границата с Косово село Гошнице през април. Според д-р Жидас Даскаловски, преподавател по политология в битолския университет "Климент Охридски" и председател на Центъра за изследване и създаване на политики, всички версии, че акцията в Куманово и прехвърлянето на групата от Косово в Македония са станали по заповед или с пари на Груевски, са абсурдни. "Те могат да се сравняват с теориите, че американското правителство е съдействало и е осигурило динамит и други експлозиви, за да могат терористите със самолетите да сринат кулите близнаци в Ню Йорк", посочва той пред "Капитал".

Има обаче и много въпросителни около това какво е правила групировката в Куманово, тъй като, както казва Никола Димитров, "не изглежда да е била там, за да обере някой магазин". Няма обяснение и как са успели да разположат толкова хора и оръжия в града. И докато мотивите на формированието остават неизвестни, се отваря поле за спекулаци, че ако то няма определен дневен ред, може би е било насочвано от някой, който има. Неясно е и защо, след като властите твърдят, че следят от месеци как групата влиза и излиза от Македония и дори са информирали за това западните служби, не са я нападнали някъде близо до границата, а точно в центъра на един от най-големите градове. И то в момент, съвпадащ със засилващите се протести срещу правителството на фона на мащабния скандал с подслушването на близо 20 000 души.

Записите от прехванатите разговори, които лидерът на СДСМ Зоран Заев нарича "бомби" и изнася на порции от февруари насам, разкриват грозната картина на едно управление, прогнило от корупция, злоупотреби, рекет и безочие и обхванало в пипалата си всички сфери на държавната власт, бизнеса, медиите. "Това, което видяхме в Куманово, може наистина да е случай на въоръжено бунтовническо формирование, което се възползва от момента на политическа нестабилност и слабост, за да атакува. Но проблемът е, че за много от македонците и за наблюдателите отвън е трудно да приемат версията на правителството без дълбока подозрителност. Това е проклятието, което тегне над Груевски след разкритията от последните месеци. Сега хората могат да повярват в почти всичко, включително, че управляващите са способни на подобни манипулации в полза на собствения си интерес", казва пред "Капитал" д-р Джеймс Кер-Линдзи от London School of Economics.

Операция с обратен ефект

Всъщност, ако всичко е било нагласено с цел Груевски да се закрепи, преценката му се оказа погрешна и цялата акция се обърна срещу него. Страните от ЕС и САЩ реагираха предпазливо и скептично на "победата" му срещу "терористите" и призоваха за бързо и прозрачно разследване на инцидента. Подкрепа дойде единствено от Москва, която обвини опозицията в Скопие и "инспирирани от Запада НПО-та", че се опитват да подклаждат "цветна революция". "По-широкият контекст на случката в Куманово е, че липсва реална и искрена преценка на властта в Скопие в лицето на Груевски и президента Георги Иванов накъде трябва да се ориентира Македония - дали към ЕС и НАТО или към намигването от Москва", смята Александър Чомовски.

Същевременно премиерът бе принуден да жертва някои от най-приближените си хора - своя братовчед и директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УСК, еквивалентът на българската ДАНС) Сашо Миялков, вътрешния министър Гордана Янкуловска и министъра на транспорта Миле Янакиевски. "С оставките Груевски постъпи като гущера, който си откъсва опашката", казва Кирил Дрезов. Но не е ясно за колко време ще му помогне това. "Отстраняването на тези хора беше очаквано и неизбежно и не бива да се тълкува като триумф на опозицията. Още по-грешно ще бъде, ако Груевски си мисли, че с жертването на пешки ще спечели партията шах", посочва Александър Чомовски.

Политика с етнически механизъм

"Етническо напрежение в Македония няма, но за кучетата на войната не е трудно да го създадат," казва д-р Жидас Даскаловски. И добавя, че по принцип в страната междуетническите отношения са крехки, дори и да няма тази степен на антагонизъм, както през 90-те години или през 2001 г. Кирил Дрезов припомня, че в самото Куманово отношенията между македонци и албанци никога не са били сериозен проблем. И интересното е, че много албанци споделят версията, че става въпрос за правителствена манипулация. "Това е донякъде парадоксално, но от гледна точка на междуетническите отношения е добре, че конфронтацията продължава да бъде между правителство и опозиция, а не между македонци и албанци", посочва Дрезов.

Което съвсем не означава, че недоволство няма. "Не бива да се пренебрегва фактът, че сред албанците в Македония нараства разочарованието от техните политически лидери, които по-скоро са партньори на Груевски в граденето на един авторитарен режим, отколкото да се борят за подобряването на ситуацията и условията за живот на албанската общност", казва пред "Капитал" Дане Талески, доктор по политически науки. Все пак за момента надеждата е, че сблъсъците в Куманово ще останат изолиран случай. Талески посочва, че откакто те приключиха, не е имало други инциденти на етническа основа, макар много от загиналите полицаи да са от региона на Тетово и Гостивар, където населението е предимно албанско. 

Но макар за момента опасенията за назряващ нов етнически конфликт да изглеждат преувеличени и всички замесени страни да заявяват, че не го желят и няма да допуснат да се стигне дотам, при сегашната нестабилност няма няма гаранции, че ситуацията няма да излезе извън контрол и да завие бързо в опасна посока. "Основното е, че политическата криза, която е дълбока институционална криза, прави Македония много крехка. Ако тя не приключи възможно най-скоро и ако видим втори и трети инцидент от типа на този в Куманово, тогава, разбира се, нещата могат да тръгнат натам. Така че императивът е да се разреши политическата криза", предупреждава Никола Димитров.

Засега не е ясно как и кога ще стане това на фона на задаващия се голям протест на 17 май и подготвяните проправителствени контрапротести (за тях стана ясно от реакцията на Павле Траянов, един от коалиционните партньори на Груевски, който заяви, че не иска да участва в подобни митинги). "Очевидно е, че политическата мобилизация на властта и опозицията ще продължи. Има реална опасност да се стигне до сблъсъци и насилие, ако двете групи влязат в контакт. Това ще бъде лош и нежелан сценарий", казва Дане Талески. С нарастването на напрежението не е изключено да изплуват и етническите демони. Но както в приказката за лъжливото овчарче, тогава вече може и да няма кой и как да помогне.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nuzzo avatar :-|

    Няколко прелюбопитни противоречия ми се набиват, във връзка с инцидента Куманово.
    1.Интересно що Русия ще подкрепя заемайки страната на Груевски, при все, че СДСМ като наследник на бившите комунисти е със трайните исторически, че и идеологически връзки с Русия, а оттам и икономическите биха били и по лесни !?!?!
    2. Във връзка с горното, що пък на американците ще им нужно Груевски да бъде сменен от Зоран Заев и то по евентуално инициран от тях кървав начин ?!?!
    3. Как така при версията - организиран инцидент от властта, ДСИ хем е от тази власт, хем е контактувала многократно със "бунтовниците"(без последствия), хем и тя призовава за минтинг(заедно с опозицията) срещу същата тази власт, в която участва ;
    3.И в контекста на горното, ако пък Груевски е организаторът, с цел отклоняване общественото мнение от иконимико-политическата криза, за да остане на власт, то той трябва да е чисто луд, защото е видно , че всяка негова крачка се следи от нечия чуждо разузнаване и рано или късно истината ще излезе наяве и най-малкият проблем на Грую ще е затворът, защото за разлика от първият инцидент със превзетият участък преди месец, тук има много жертви и прошка няма да има. А и каква е връзката и ролята на ДСИ в случая ?!?!
    4.Дали пък след всички горни въпросителни, не остава най ясният и видим мотив - част от албанците са нетърпеливи и използват политико-икономическата криза за да разрешата или по скоро предизвикат разрешаване на желаниято на част от тях за голяма Албания или поне голямо Косово, което във времето да се обедени и с Албания ?!?!
    5.Дали пък опозицията не е в основата на инцидента, с цел по бързото падане на Груевски от власт, с логистичната подкрепа на американците илипък на руснаците, които играят двойна игра, щото едва ли са сърбите, тъй като и двете основни партии вМакедония са еднакво просръбски и антибългарски, което отговаря напълно на интересите им, а и Сърбия няма интерес от нов конфликт с албанците, тъй като веднага ще пламне района Прешево, Буяновац И Медвежа ?!?!

    И тъй като въпросите са повече от отговорите, ще е нужно време, през което някой от замесените в конфликта да мигне пръв, за да почне да се разплита кълбото на т.нар. държава Македония.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 18
    • + 2

    След кашата която забъркаха Фердо и царедворци преди 102 години, явно идва времето за частично или пълно политическо решаване на "македонския" проблем..... нещо ще иде към Албания, нещо къде Сърия, Гърция, може би и ние ще си вземем обратно Струмица.... остава да видим....

    Нередност?
  • 3
    ppopov_67 avatar :-|
    ppopov_67
    • - 5
    • + 6

    "грозната картина на едно управление, прогнило от корупция, злоупотреби, рекет и безочие и обхванало в пипалата си всички сфери на държавната власт, бизнеса, медиите".
    Звучи много познато.
    Защото в пълна сила се отнася и за днешното "управление" в нещастната ни Родина.
    Начело с нарцисиран мафиот - "Ало, Ваньо" - който отдавна трябваше да е на топло.
    Ако бяхме нормална държава, а не балканска клоака.

    Нередност?
  • 4
    nergal avatar :-|
    Paolo Di Canio
    • - 1
    • + 1

    [quote#3:"ppopov_67"]Ако бяхме нормална държава, а не балканска клоака. [/quote]

    Да, обаче подкрепата на международните фактори очевидно показва, че тези хора са удобни на политическите фактори в Европа и Света.
    Всъщност когато един или друг посланик ни показва някои от големите проблеми в държавата, същият трябва неминуемо да признае, че международната конюнктура в много по-голяма степен стабилизира местата на тези хора, отколкото обратното.

    Нередност?
  • 5
    kyklovod avatar :-|
    kyklovod
    • + 4

    Груевски и синдрома на лъжливото орешарче ... Това заглавие по-подхожда

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    samsum avatar :-?
    Deputat 241
    • + 9

    [quote#2:"boby1945"]След кашата която забъркаха Фердо и царедворци преди 102 години,[/quote]
    И къде остана Коминтерна, Сталин, Тито и Г.Димитров за създаването на македонска нация?
    Или комунистите пак са безгрешни?...

    Нередност?
  • 7
    abira avatar :-|
    Реми
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "нуцо":

    Много добър анализ. И мен ме глождят същите съмнения. Като капак вчера стана известно че Станишев ще подкрепи протеста и ще присъства дори. Това, заедно с изнесените скандални записи от незконни подслушвания на опозицията, по-скоро ме навеждат на варианта за логистична/поне/ подкрепа от Кремъл за терористичните действия от вторник и както казваш двойна игра чрез публичната им подкрепа за Груевски.

    Нередност?
  • 8
    erebus avatar :-|
    'ΕΡΕΒΟΣ
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "boby1945":

    Това е най-доброто решение !

    Нередност?
  • 9
    monitor13720 avatar :-|
    monitor13720
    • - 3
    • + 5

    Основната причина за кризата в МК в момента е съгласието на Груевски да участва в "Турския поток". Затова една световна сила, която е против ТП, даде на Заев тези записи за да направи скопски Майдан. Същата световна сила, която контролира косоварските бандити, прати последните да превземат Куманово.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "Депутат 241":

    Не бързай като пале пред майка си...когато Фердо и българските му царедворци забъркаха македонската каша, Коминтерна въобще не съществуваше.... 13.06.1913 това е бая далече преди коминтерна ... до времето на коминтерна Феррдо и царедворци успяха да спретнат две национални катастрофи и да загубят две войни....

    Нередност?
Нов коментар