🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хайде на двойното гражданство

Възможното излизане на Великобритания от ЕС би засегнало и около 100 хиляди българи

След 17 хил. часа Великобритания може да гласува да не член на Европейския съюз
След 17 хил. часа Великобритания може да гласува да не член на Европейския съюз
След 17 хил. часа Великобритания може да гласува да не член на Европейския съюз    ©  Paul Hackett
След 17 хил. часа Великобритания може да гласува да не член на Европейския съюз    ©  Paul Hackett

Ако GREXIT би засегнал основно гърците и техните кредитори, то възможността за BREXIT най-вероятно ще промени живота на повече хора. Включително и около 100 хил. българи. И притеснението вече започва да се се усеща.

В проучване на британския в. Guardian над 1200 европейски граждани са отговорили, че са в процес на получаване на двойно гражданство. Това включва както британците, които кандидатстват в друга страна членка на ЕС, така и европейците, които искат да станат британски граждани, за да не се наложи да напуснат Великобритания, ако страната гласува да излезе от ЕС на референдума, който ще се проведе през 2016 г.

Развод или не

Британският министър-председател Дейвид Камерън обеща референдум за оставане в ЕС и мнозина твърдят, че именно това му е спечелило последните парламентарни избори през май 2015 г.. Подобен референдум вече е имало през 1975 г., когато 67.2% от британците гласуват "за" оставане в тогавашната Европейска икономическа общност.

Сега обаче скорошно проучване на британския вестник Telegraph, в което са гласували над 106 хил. души, показва, че едва 17% подкрепят оставането в ЕС. Около 30% искат референдумът да се проведе още през май 2016 г., заедно с насрочените местни избори, и горе-долу същият процент настояват Великобритания веднага да напусне. Според повечето други проучвания броят на тези, които биха гласували "за" и "против" е доста близък и варира между 40% и 50%.

В референдума няма да могат да участват британци, живяли повече от 15 години извън Обединеното кралство. Така точно тези близо два милиона британци, живеещи в континентална Европа, които това решение касае най-пряко, няма да имат право на глас. Ако Великобритания напусне ЕС, тези нейни граждани най-вероятно няма да могат да продължат устроения си от години живот в Германия, Испания или България, например. Британците, работещи в европейски институции, както и тези, възползвали се от свободното движение на хора, ключов принцип на ЕС, се притесняват, че ще загубят правото си на работа, образование и здравеопазване и затова кандидатстват за второ гражданство в континентална Европа.

Право на глас в референдума нямат и европейски граждани, живяли от десетилетия във Великобритания, ако междувременно не са получили британско гражданство. Те могат да гласуват в местни избори, да избират евродепутати и можеха да пуснат бюлетина в референдума за независимост на Шотландия. Тогава правото на глас зависеше от това къде пребивава един човек, а не от гражданството му.

За всеки случай

Ето защо и европейците, пребиваващи на Острова, са започнали да следват примера на имигранти от трети страни като Индия например и да се подготвят да кандидатстват за британско гражданство. За това е нужно да са навършили 18 години, да са живели във Великобритания поне 5 години, като в този период не са я напускали за повече от 450 дни общо, да покриват стандартите за познания по английски език и да направят тест, свързан с живота в Обединеното кралство. Разбира се, криминалното минало би било пречка. По данни на Обсерваторията за миграция към Оксфордския университет през 2013 г. 28 хил. души от европейски произход са получили британско гражданство.

Пред вестник Guardian европейски имигранти, живеещи на Острова, обясняват, че се притесняват от това, че последствията от така наречения BREXIT (евентуално излизане на Великобритания от ЕС) за тях биха били многобройни. Освен нуждата от разрешителни за работа (от които българите точно се отърваха в началото на 2014 г.), вероятнo ще последват например и по-високи данъци върху недвижимата собственост и при парични трансфери към страни от ЕС.

Според данни на британския статистически институт към юни 2015 г. 178 хил. българи и румънци имат социално-осигурителен номер, който им позволява да работят на Острова. От тях се предполага, че българите са около 79 хил. Освен това във Великобритания има и доста българи, които нямат официално уреден статут, като според неофициални данни те са около 20 хил. души.

Силно засегнати биха били и студентите. Ако BREXIT наистина се състои, европейските студенти ще трябва да плащат много по-високи такси в британските университети и няма да имат право на студентски заеми при по-изгодни условия. По данни от 2013 г. във Великобритания са се обучавали над 15 хил. български студенти (сега вероятно повече), за които това ще бъде силен удар.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    spindi avatar :-|
    spindi
    • - 12
    • + 17

    И кой ще им мие съдовете за жълти стотинки? Във ФБ постоянно се търсят работници от България за ВБ, нищо че някви популисти си измислят проблеми. Без евтина работна ръка западните икономики ще се ссринат за месец.

    Нередност?
  • 2
    subaru avatar :-P
    subaru
    • - 2
    • + 23

    ЕС може без GB, но тя не може без ЕС. Като начало Шотландия моментално ще обяви независимост, защото иска да остане в ЕС. После ще последват визите за "гордите" британци. Скоро след това ще последва нов референдум с който ще поискат да станат отново член на ЕС. Според Лисабонския договор обаче, това ще стане по общия ред и след съгласието на всички държави - членки. Ще се оформи дълго чакане. На англичаните няма да им е за пръв път. В миналото те на два пъти чакаха благоволението на Германия и Франция за членство. Пакистан, Бангладеш и Индия ще почерпят.

    Нередност?
  • 3
    fbr45306322 avatar :-?
    MyTwoCents
    • + 2

    Кашотина!

    Нередност?
  • 4
    fbr45306322 avatar :-|
    MyTwoCents
    • - 5
    • + 1

    [quote#2:"subaru"]Като начало Шотландия моментално ще обяви независимост, защото иска да остане в ЕС. [/quote]

    Отдавна разправям. че за да е вълкът сит и агнето цяло, трябва всичко без Шотландия да се отдели от Великобритания. По този начин Шотландия остава в ЕС като Великобритания, след което се прекръства ако иска, а отцепилите се да се нарекат Нова Британия и излизат автоматично от ЕС.

    Нередност?
  • 5
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 7

    Надявам се този кошмарен сценарий да не се случи.

    Нередност?
  • 6
    illynastasy avatar :-(
    illynastasy
    • + 3

    Надявам се, че това няма да стане. Търговията и индустрията на Великобритания разчита на един отворен пазар и членство в ЕС, за да правят пари. Шотландия не спечели тяхното refferendum защото Шотландски хората щяха да са финансово по-зле и много работни места щяха да бъдат загубени, извинете моя лош превод

    Нередност?
Нов коментар