Пирова победа за сепаратистите в Каталуня

Лидерът им Артур Мас вижда мнозинство в парламента, но не и сред избирателите

Президентът на каталунската автономия и лидер на сепаратистите Артур Мас (в средата) вижда ясен мандат за отцепването от Испания.
Президентът на каталунската автономия и лидер на сепаратистите Артур Мас (в средата) вижда ясен мандат за отцепването от Испания.
Президентът на каталунската автономия и лидер на сепаратистите Артур Мас (в средата) вижда ясен мандат за отцепването от Испания.    ©  Andrea Comas
Президентът на каталунската автономия и лидер на сепаратистите Артур Мас (в средата) вижда ясен мандат за отцепването от Испания.    ©  Andrea Comas

Сепаратистките партии в Каталуня спечелиха регионалните парламентарни избори, изпращайки недвусмислено послание към Мадрид само три месеца преди националния вот.

"Днес е двойна победа - за "Да" и за демокрацията", каза в неделя Артур Мас, президент на автономното каталунско управление и лидер на основната сепаратистка коалиция Junts pel si ("Заедно за "Да"). За нея гласуваха 1 619 735 души. При 77.4% избирателна активност това прави 39.6% от вота, равни на 62 депутати в регионалния парламент. За да получи мнозинство в 135-местния парламент, Мас се нуждае от 68 депутати. Затова той обяви, че ще търси коалиция с антикапиталистическата Candidatura d'Unitat Popular (CUP, "Кандидатура за народно единство"), която е единствената друга сила, искаща отцепване от Испания. Със своите 8.2% от вота водената от Антонио Баньос партия влиза в парламента като шеста сила с 10 души. Това може да гарантира желаното от Мас мнозинство.

"Имаме недвусмислено абсолютно мнозинство в каталунския парламент, за да продължим с плана си", каза Мас.

И двете партии са заявявали, че ако спечелят заедно мнозинство, едностранно ще обявят независима Каталуня след 18 месеца.

Разминавания с бъдещия партньор

Победата на Мас обаче може да се окаже пирова, коментира Bloomberg. От една страна, неговата сила, която е коалиция между бизнес ориентираната партия Convergencia и Каталунската републиканска левица, губи позиции. Сега Junts спечели едва 62 места в парламента срещу 71 от изборите през 2012 г., когато двете партии участваха поотделно. От друга страна, коалирането с Баньос ще е трудно, защото роденият в Барселона журналист вече заяви, че няма да подкрепи Мас за втори мандат като президент на автономията. Отделно Баньос иска излизане на бъдещата Каталунска република от еврото. Това е в разрез с плановете на Мас за независимост, но в рамките на ЕС и на еврозоната.

"Мас е в истински трудна ситуация. Той се нуждае от CUP, а те със сигурност ще се възползват от тежестта си, казва пред Bloomberg Жорди Муньос, преподавател по политология в Барселонския университет. Чакат ни главоболия."

Главоболията са заложени в резултата от вота, смятат опонентите на Мас. След като испанският конституционен съд забрани на Каталуня да проведе референдум за независимост, Мас обяви регионалния вот за своеобразен плебисцит. Вероятно това обяснява високата избирателна активност - рекордна от времето на диктатора Франко насам. Дори и при така поставен въпрос обаче сепаратистите събират 47.8% от вота. Това даде основание на опозицията и на анализаторите от Мадрид да тълкуват вота като желание на Каталуня да остане в рамките на Испания. Вестник El pais обяви, че "желаещите независимост печелят вота, но губят референдума".

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес, който се надява да победи през декември премиера Мариано Рахой, пръв заяви, че Мас всъщност е загубил подкрепа за сепаратистката си идея и че сега трябва да работи за преодоляване на различията, вместо да ги задълбочава още повече. Инес Аримадас, чиято лявоцентристка Ciudadanos ("Гражданите") стана втора сила с 25 депутати в каталунския парламент, заяви след вота: "Днес мнозинството от нас обърнаха гръб на Мас." Родената в Андалусия Аримадас поиска от Мас да подаде оставка. Според нея президентът трябва да свика нови избори, в които всяка партия да участва самостоятелно, за да могат каталунците да решат как ще се управлява занапред регионът им. Ако предложението й бъде прието, това ще бъдат четвъртите избори в Каталуня от 2010 г. досега.

Отражение на националните нагласи

Освен регионални тенденции резултатът от местния вот отразява и национални нагласи преди парламентарните избори през декември. Народната партия на Каталуня, която е регионален партньор на управляващата Народна партия, загуби почти половината си места в местния парламент. С 8.5% от вота тя става пета сила, като ще има 11 депутати вместо досегашните 19. При слаба подкрепа в Каталуня ще бъде изключително трудно за Мариано Рахой да спечели националните избори, коментира Politico.eu.

Подобно отслабване в Каталуня отбеляза и другата традиционна сила. Социалистическата партия на Каталуня взе 12.7%. Това я прави трета сила с 16 депутати при 20 досега. Гражданите пък учетвориха за сметка на традиционните партии резултата си от 2012 г. В каталунския парламент с 11 депутати, подкрепени от 8.9% от гласувалите, влиза и "Каталуня, ние можем", в чиято листа участват местните структури на антисистемното движение "Подемос" на Пабло Иглесияс.

Въпреки резултатите експерти не предвиждат рязка промяна в отношенията между Барселона и Мадрид, а по-скоро евентуални постепенни отстъпки, и то в случай че Рахой загуби предстоящите парламентарни избори.

Каталуня в числа

7.5 млн. население - това е 16.1% от общото на страната, което възлиза на 46.6 млн.

85% от населението говори каталунски, който е основният език в региона. Смята се, че го говорят общо 10 млн. души в света - основно в Каталуня, Валенсианската общност, Балеарските острови и във Франция.

2.6% е ръстът на БВП в Каталуня през първата четвърт на годината срещу 2.7% в Испания.

209 млрд. евро е БВП на Каталуня през 2014 г. Това прави почти една пета от испанския, който беше 1 трлн. евро.

5.3 млрд. евро е стойността на износа от Каталуня само през май 2015 г.

19% е безработицата през втората четвърт на 2015 г. в Каталуня при 22.2% за цяла Испания.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    staska avatar :-?
    staska
    • - 5
    • + 12

    Не спирам да си задавам въпроса дали няма да съжаляват, ако се отделят. След първоначалната еуфория.

    Нередност?
  • 2
    lizimah avatar :-|
    lizimah
    • - 1
    • + 8

    Според мен проблемът не са толкова популистките партии в Каталуня (навсякъде по света ги има в изобилие ), а неадекватната реакция на централната власт в Мадрид. Популистите и националистите в Каталуния ставаха все по настървени и по - силни от непрестанните заплахи и реваншизъм от страна на централната власт. Виден е какъв е проблема - хората искат - защита на каталунските си корени и идентичност и "полагащият им се пай от силната им икономика". И двете неща са приемливи и проблема не е трудно да бъде решен ... само воля трябва. За това се наричат политици и дипломати. Това им е работата и за това им плащат ... сядат на масата, едните отстъпват и другите също, без заплахи и нещата ще се наредят.

    Нередност?
  • 3
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • - 8
    • + 6

    До коментар [#1] от "staska 27":

    Споко! Няма да съжаляват! Имат си икономика, туризъм, инфраструктура...
    А за Испания (ако много се противи) остава да плаща мита и пътни такси, защото основните ѝ връзки с Европа по море, суша и въздух минават през Каталуня.

    Нередност?
  • 4
    staska avatar :-?
    staska
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#3] от "Депутат 241":

    А на Каталуня как би ѝ се отразило излизането от ЕС?

    Нередност?
  • 5
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 1
    • + 8

    Лесно е да се играе с чувствата на хората, трудно е да се направи държава.

    Нередност?
  • 6
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#4] от "staska 27":
    Според мен няма да има никакво излизане от ЕС, тъй като тази територия де юре и де факто е част от ЕС, а гражданите ѝ са съответно европейски граждани. В Лисабонския договор няма предвидена такава хипотеза. Това по аналогия е същото, ако се обособи една нова община дали тя трябва да е част от държавата...
    Освен в Каталуня да има референдум за излизане от ЕС.

    Нередност?
  • 7
    gedk avatar :-|
    gedk
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#6] от "Депутат 241":

    Ще има. Тази държава не е член на ЕС по никакъв договор. А и всички останали заплашени от сепаратистки движения ще искат да покажат как Каталуния се срива. Ще е много забавно.

    Нередност?
Нов коментар