🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корупция, сепаратизъм, популизъм

Испанският премиер Мариано Рахой е под натиск от три фронта, но няма намерение да подава оставка

Корупционните скандали, каталунският порив към независимост и възходът на новата партия Podemos затягат примката около Рахой
Корупционните скандали, каталунският порив към независимост и възходът на новата партия Podemos затягат примката около Рахой
Корупционните скандали, каталунският порив към независимост и възходът на новата партия Podemos затягат примката около Рахой    ©  reuters
Корупционните скандали, каталунският порив към независимост и възходът на новата партия Podemos затягат примката около Рахой    ©  reuters

Една беда никога не идва сама. В това се убеди испанският премиер Мариано Рахой, който в момента е под натиск от три фронта. Корупционните скандали, каталунският порив към независимост и възходът на новата партия Podemos затягат примката около него. Но той продължава да демонстрира увереност и отказва да подаде оставка, подкрепян от абсолютното си мнозинство в парламента и от факта, че напълно контролира партията си. Всичко това обаче сериозно подкопава репутацията му в навечерието на парламентарните избори догодина и още повече засилва недоверието на испанците в хората, които ги управляват.

Имиджна петна

Управляващата дясноцентристка Народна партия е разтърсвана от серия корупционни скандали във време, когато много испанци са изправени пред икономически трудности. Миналия месец здравният министър Ана Мато подаде оставка, след като името й изскочи по време на съдебно разследване относно схема за вземане на подкупи. В нея са участвали и други политици от Народната партия, които получавали плащания в замяна на гарантиране на бизнес договори. Мато заяви, че е невинна в обръщение пред парламента, а Рахой я защити, подчертавайки, че срещу нея не е повдигнато обвинение.

Премиерът се извини за корупционните скандали. Той призна, че в момента обществото е обезверено, но увери, че "повечето политици са почтени хора". "Подозрението не трябва да бъде насочено към всички. Испания не е корумпирана", каза Рахой. Миналата седмица той потвърди, че няма намерение да свиква предсрочни избори и в бъдеще би станал отново кандидат за премиерския пост, ако бъде посочен от партията си. Но рейтингът му е рекордно нисък, като 8 от 10 анкетирани изказват неодобрение към неговата политика. Това стана повод лидерът на опозиционните социалисти Педро Санчес да заяви, че Народната партия е напълно компрометирана: "Вие не сте в позиция да изправите Испания срещу корупцията. Вие не сте способни и не сте легитимни да водите."

"Рахой е в трудна позиция в момента и неговата партия не би спечела изборите. Затова и няма да свика предсрочен вот. Той се надява, че подобрение в икономическата ситуация може да доведе до връщане на електоралния му успех. Но може да не му стигне времето", казва пред "Капитал" проф. Андрес Родригес-Посе, специалист по Испания от London School of Economics (LSE).

Според проф. Антонио Лосада, политически анализатор от университета в Сантяго де Компостела, политическото оцеляване на Рахой сега не е застрашено и той не е толкова притеснен от корупционните скандали. "Основният му проблем е мобилизацията на електората, а стратегията му за постигане на това чрез икономическия растеж не работи. Неговите симпатизанти не вярват в икономическото възстановяване и са много деморализирани", обяснява Лосада пред "Капитал".

Проучванията сочат, че корупцията е втората най-голяма грижа за избирателите след безработицата. Затова Рахой бе принуден да обещае нови мерки в борбата с нея. В края на ноември парламентът прие два отдавна отлагани закона, насочени към справянето с този проблем. Единият се отнася за финансирането на партии, а другият цели предотвратяването на конфликти на интереси. "Тези закони са стъпка в правилната посока, но това не е достатъчно. Корупцията е дълбоко вкоренена в испанското общество", твърди Родригес-Посе. Според проф. Антонио Лосада по-важното е друго. "Борбата с корупцията в страната не е въпрос на нови закони, а на ресурси. Трябват повече съдии и хора, които да проследяват незаконните пари и връзките между бизнесмени и политици", смята анализаторът от университета в Сантяго де Компостела.

По-добре сами

Междувременно на 9 ноември в богатата провинция Каталуня се състоя т.нар. "консултация с гражданите", която бе лишена от правна сила и имаше по-скоро символичен характер. На нея над 80% от гласувалите поискаха независимост. Този резултат бе определен от каталунския президент Артур Мас като голям успех, който би подготвил почвата за истински референдум. Докато поддръжниците на единството заявиха, че той не може да бъде представителен, тъй като до урните са отишли едва 2.3 млн. от общо 5.4 млн. гласоподаватели и освен това вотът е бил организиран от групи, искащи отцепване, което го обезсмисля. Някои анализатори обаче посочиха, че много привърженици на независимостта не са дали гласа си, тъй като са били демотивирани от факта, че допитването няма да бъде признато.

Национализмът в Каталуня се дължи както на културни, така и на икономически причини. Автономният североизточен регион се гордее със своите ярко изразени идентичност и език. Но същевременно се явява икономически мотор на страната и не желае повече да издържа по-бедните райони. До необвързващия вот се стигна, след като централното правителство в Мадрид, което яростно се противопоставя на евентуалната независимост, блокира провеждането на истински референдум в Конституционния съд. Тогава Мас заяви, че вместо това ще се състои неофициално допитване, което няма да нарушава закона. Испанското правителство нарече действията на каталунския президент "безплодна и безполезна симулация". А прокуратурата заяви, че ще съди Мас и още двама местни политици във връзка с вота, като обвиненията варират от неподчинение и възпрепятстване на правосъдието до злоупотреба с обществени фондове.

Същевременно социалистите определиха резултатите от допитването като нова ера, в която Каталуня не е извън Испания, а "начело на промяна", която ще доведе до една федерална държава. Управляващите обаче не искат и да чуят за такава възможност. В момента пропастта между Мадрид и Барселона е огромна и не се очертава възможност за диалог. "Федерализацията е решението на социалистите. Но за Народната партия сегашната автономия е лимитът", казва Лосада.

Според Родригес-Посе федерализацията няма да реши проблема. "Испанските региони имат степен на политическа и икономическа автономия, която е по-голяма от тази в повечето федерални страни. Каталуня не иска федерална Испания, което би означавало да е на едно ниво с други райони. Тя още в началото настояваше за същото равнище на автономия като баските и Навара – пълен контрол над всичко, включително данъци и разходи, като испанското правителство само осигурява външната политика и военната отбрана", обяснява анализаторът от LSE.

Каталуня все повече върви към предсрочни регионални избори, които се възприемат като крачка по пътя към реално отцепване. Мас заяви, че ще свика такъв вот, ако местните партии успеят да се обединят зад идеята за независимост. Той разкри план за създаването на каталунска държава в рамките на 18 месеца, като първата стъпка е изграждането на единна изборна платформа. Каталунският президент, който е лидер на партията "Конвергенция и съюз" (CiU), визира основно другата голяма сепаратистка формация, смятана за по-радикална - "Лява републиканска партия на Каталуня" (ERC). Тя отначало се противопоставяше на това предложение, но после коментира, че планът на Мас е "добра отправна точка", която е готова да обсъди.

Един бъдещ съюз между CiU и ERC е голямо предизвикателство пред Рахой, който обяви евентуалните предсрочни избори за "път, който не води никъде". Според социологическите проучвания обаче около 80% от каталунците искат провеждането на истински референдум за статута на провинцията, като 50% подкрепят пълната независимост.

Да, ние можем

Най-големият победител от корупционните скандали и неспособността на управляващите да намерят решение по каталунския въпрос е новата партия Podemos ("Ние можем"). Все повече испанци са отвратени от традиционните партии, които се редуват да ги управляват, и насочват подкрепата си към алтернативната лява формация. През ноември тя водеше в социологическите проучвания като първа политическа сила в страната. Но според изследване на Metroscopia от 7 декември е загубила преднината си и вече заема втора позиция с 25% одобрение. На челно място са социалистите с 27.7%, а трета е Народната партия с 20%.

Podemos изненадващо вкара петима депутати в Европейския парламент след изборите през май, но подемът й тревожи международните инвеститори във време, в което Испания се възстановява от най-тежката икономическа криза от десетилетия. Нейният харизматичен лидер - 36-годишният университетски преподавател Пабло Иглесиас, твърди, че иска да преобърне досегашната двупартийна политическа система. Според Лосада факторите за възхода на формацията са няколко: "Това е липсата на адекватен отговор на корупционните скандали от страна на традиционните партии, провалът на институциите в справянето с кризата, включително с безработицата, и способността на Podemos да изгради много ясно политическо послание, което е алтернатива на статуквото."

Но партията загуби част от набраната инерция, след като публикува икономическия си манифест миналия месец, в който се отмята от предишни свои планове като този да намали възрастта за пенсиониране. Тя изостави и най-спорното си предложение - да обяви несъстоятелност по външния дълг на страната, като сега настоява за неговото преструктуриране, но само след разговори с европейските кредитори. Освен това се отказва и от идеята да национализира основните комунални услуги и вместо това предлага да ги регулира по-строго и да контролира конкуренцията и ценообразуването в секторите, в които бивши монополисти все още упражняват силна хватка. Сред останалите предложени мерки са данъчна реформа, допълнително облагане за богатите, намаляване на работната седмица от 40 на 35 часа, вдигане на минималната работна заплата и на пенсиите. Иглесиас заяви, че неговите идеи са такива, че "всяка социалдемократическа партия би ги възприела". Което е доказателство за амбициите на Podemos да привлече гласове от център-лявото. Това няма да е трудно, ако испанската политическа система продължи да се дискредитира.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 3
    • + 3

    Трудничко се учи протестантска етика от католическа Европа!

    Нередност?
  • 2
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "kardinalat":

    но верно ли, от тази етика която в момента разрушава света и централно-планира и манипулира пазарите?

    Нередност?
  • 6
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 1
    • + 2

    И Рахой, и Самарас по-добре да не бързат с оставките, че местните им леваци само чакат да унищожат постигнатия крехък напредък.

    Нередност?
Нов коментар