🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи - атаката в Париж накратко

Петък, 13 ноември. Между 21,20 и 21,30 часа двама души се самовзривяват близо до националния стадион в "Сен Дени" по време на мача Франция - Германия.

Пет минути по-късно джихадисти откриват огън по заведения на три различни улици в 10 и 11 квартал в Париж, един джихадист се взривява на площад "Волтер", а 30 минути след първия взрив на стадиона на същото място се взривява и трети човек. Трима въоръжени убиват охраната и нахлуват в залата за концерти "Батаклан" в 11 квартал, където има рок концерт. Започват да стрелят срещу зрителите. Двадесет минути по-късно стрелбата спира и терористите взимат останалите в залата за заложници. Започва акция на специалните части, която приключва след три часа. При атаките са убити 129 души, а 415 са ранени.

Кой участва в атентата

ИДИЛ пое отговорност в деня след това. Като "мозък" е посочен 28-годишният белгиец Абделхамид Абауд. Преките участници са девет. Билал Хадфи, французин на 20 години, и още двама души, чиято самоличност не е установена, са самовзривилите се до националния стадион. До едното от телата е намерен сирийски паспорт, а отпечатъците съвпадат с намиращите се в базата данни Евродак на човек, потърсил убежище в Гърция и представил се за Ахмад ал Мохамад, на 25 годнии. Самоличността на третия човек е неустановена. Нападателите в "Батаклан" също са били трима - Исмаел Омар Мостеферай, французин на 30 години, осъждан многократно, посещавал Сирия.

Вторият извършител е Сами Амимур, французин на 28 години, също обучавал се в Сирия през 2013 г. Обявен за международно издирване. Самоличността на третия нападател в залата не е установена. Третият екип нападатели, които са стреляли по заведенията, включва братята Брахим и Салах Абдеслам (31 и 26 години). Първият се самовзривява на булевард "Волтер", а вторият успява да избяга в Белгия. Заедно с тях най-вероятно е бил и Абделхамид Абауд. По данни на прокурора на Париж Франсоа Молен атентатите са организирани в Белгия.

Какъв е профилът на извършителите

Тези, чиято самоличност е установена, са родени в ЕС граждани, чиито родители са емигрирали от държави в Северна Африка. Те имат криминално минало (грабежи, нападения, търговия с наркотици) и последваща радикализация, ескалирала до пътувания в Сирия в тренировъчните лагери на "Ислямска държава" (където има над 30 хил. чужденци, 1550 от които са французи). Всичките са били обект на службите и са имали т.нар. досие S като заплаха за националната сигурност. Двама от нападателите са били с международна заповед за арест.

Каква беше целта на акцията в сряда в парижкото предградие

Френските служби за сигурност са получили информация, че "мозъкът" на атентатите е във Франция. Той е засечен от камера за видеонаблюдение край спирка на метрото, а при подслушване на неговата братовчедка Хасна Аитбулайхсен и анализ на банкови транзакции е установено, че той е в Париж. Така малко след 4 ч. сутринта в сряда близо 200 полицаи от спецчастите атакуват две жилища в Сен Дени на около километър от националния стадион, на който станаха атаките. При акцията, в която са използвани снайпери, гранати и друго оръжие, службите изстрелват общо 5000 куршума. От взривовете поддават носещите стени на жилището. Използвани са роботи за наблюдение, дрон и хеликоптер. Опитът на полицията да изненада терористите при нахлуването в жилището се проваля, тъй като експлозивите не успяват да разбият вратата. В крайна сметка задържаните са осем, от които трима са били в апартамента. Убити са трима - двама мъже и една жена, която се самовзривява. Петима служители на реда са ранени, а полицейското куче Дизел е убито от терористите с ловна пушка. Ден след атаките се установява, че единият от убитите е Абделхамид Абауд. Според прокурора на Париж Франсоа Молен става дума за екип от терористи, които са били готови за нова атака.

Къде се провали системата

Основният пропуск, от който са се възползвали атентаторите, е липсата на адекватна комуникация между службите за сигурност на различните държави и връзката между различните информационни масиви. Чак три дни след атентатите от държава извън Европа подават информация на френските власти, че Абделхамид Абауд е бил засечен (използвайки мобилния телефон и компютъра си) през лятото в Гърция.

Ето защо основните мерки, които френската държава предложи в петък, бяха насочени към взаимодействието между службите в ЕС, засилване на граничния контрол и контрола на трафика на оръжие. Между другото използваните в петък автомати "Калашников" са били произведени в България през 1985 г., но са продадени още тогава от "Кинтекс" на трета държава.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xmm39372554 avatar :-|
    Цве Та
    • - 24
    • + 3

    Преди два дена стана ясно, че не жената, а вторият мъж се е самовзривил. Защо не си обновявате информацията?

    Нередност?
Нов коментар