🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката едва сега започва

Камерън обяви британските искания за реформа на ЕС. Какво може да получи е въпрос на компромис

Британският премиер Дейвид Камерън е критикуван у дома, че предложенията му са "неамбициозни"
Британският премиер Дейвид Камерън е критикуван у дома, че предложенията му са "неамбициозни"
Британският премиер Дейвид Камерън е критикуван у дома, че предложенията му са "неамбициозни"    ©  reuters
Британският премиер Дейвид Камерън е критикуван у дома, че предложенията му са "неамбициозни"    ©  reuters

Обявените британски искания за реформа на ЕС не изненадаха никого. Какви точно ще са те се подозираше от месеци. Публикуването им бе лесната част и предизвикателствата за премиера Дейвид Камерън едва сега започват, тъй като той ще трябва да убеди останалите европейски лидери да го подкрепят (а някои от тях са силно резервирани).

Част от условията са изпълними, други са трудни, а трети, по думите на Европейската комисия (ЕК), са силно проблематични. Какво може да получи в крайна сметка Лондон е въпрос на договаряне и на компромис. Особено след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че вярва, че може да се намери решение на проблема.

Четирите условия

Камерън иска да предоговори отношенията с Брюксел, преди да бъде проведен референдум до края на 2017 г. за това дали Великобритания да напусне ЕС. Той обяви британските условия за оставане в блока в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск във вторник. И заяви: "Това е възможна мисия, но ще е нужна много тежка работа, за да се стигне до там".

Исканията са четири - защита на единния пазар за Великобритания и другите държави, които не са членки на еврозоната, стимулиране на конкурентоспособността чрез намаляване на прекалените регулации, изключение за Лондон от т.нар. все по-задълбочен съюз и подкрепа за националните парламенти и ограничаване на достъпа на имигранти от ЕС до социални помощи. Според Камерън последното е необходимо, за да се реши проблемът с "много високите" и "неустойчиви" нива на имиграцията и за да се спрат злоупотребите със свободата на движение. Но допълни: "Разбирам колко трудна е темата за социалните помощи за някои членки и съм отворен към различни начини за разрешаване на този въпрос." В писмото до Туск се казва, че Великобритания няма да пречи на последващата интеграция в еврозоната, но се призовава за гаранции в защита на британския бизнес от дискриминация и за официално признание, че ЕС има повече от една валута.

Най-трудно за Камерън ще бъде да убеди европейските лидери да се съгласят с искането за рестрикции върху социалните помощи за новодошлите във Великобритания, пише ВВС. ЕК смята, че това може да подкопае принципа за свободата на движение. Според комисията британското предложение за ограничаване на правата на граждани на ЕС, работещи в други страни членки, е "силно проблематично", тъй като засяга "фундаменталните свободи на нашия вътрешен пазар" и представлява "директна дискриминация". "На пръв поглед виждаме някои елементи, които изглеждат изпълними, като например намирането на начин за увеличаване на ролята на националните парламенти. Други теми са трудни, като например "все по-задълбоченият съюз" и връзките между държавите във и извън еврозоната. А някои неща са силно проблематични", казват от ЕК. Но комисията стига до заключението, че условията на Камерън са отправна точка за преговори и тя ще работи с Лондон за "справедлива сделка за страната, която ще е справедлива и за всички останали членки". Повечето европейски лидери също, изглежда, са обединени около позицията, че почти всичко подлежи на договаряне с изключение на свободата на движение в ЕС.

(Почти) нищо не е невъзможно

"И в четирите области има шанс за успех и никоя точка не е невъзможна за постигане. Разбира се, някои теми са по-чувствителни. Най-сложна е ограничаването на достъпа на имигрантите от ЕС до социални помощи. Някои страни в Централна и Източна Европа, и не само там, смятат, че Камерън иска да сложи край на свободното движение. Самата България ще изследва внимателно предложението. Но трябва да се отбележи, че свободата да живееш и да работиш в друга членка на ЕС е нещо различно от правилата за достъп на имигрантите до социални помощи. И смятам, че, ако Камерън изясни, че смята да договори само достъпа до социални помощи, а не да поставя под съмнение принципа за свободата на движение, има шанс да успее", казва пред "Капитал" Винченцо Скарпета от лондонския аналитичен център Open Europe, който е близък до Камерън. По думите му втората по трудност тема е тази за гаранциите за страните, които са извън еврозоната. "Тук притесненията на Великобритания са легитимни, защото е факт, че в момента с правилата за гласуване в ЕС страните от еврозоната, които гласуват заедно като блок, могат системно да печелят повече гласове от държавите, които не са в еврозоната. И това важи както за Великобритания, така и за България. Големите страни от еврозоната – Франция, Германия и Италия, са съгласни по принцип, че трябва да има справедливо отношение към страните извън еврозоната. Но потенциалният проблем е, че не се знаят подробностите за механизма, който предлага и по който работи Великобритания. Така че дяволът ще бъде в детайлите, защото, ако Франция и Германия смятат, че Лондон се опитва да си спечели някакво вето върху бъдещата интеграция в еврозоната, тогава вероятно ще окажат съпротива на плана", смята Скарпета.

Според него не чак толкова сложна е темата за ролята на националните парламенти и много страни членки ще се радват техните парламенти да участват по-активно в процеса на вземане на решения в ЕС. "Но Великобритания прави много конкретно предложение, а именно да се дадат на групи национални парламенти правомощията да блокират предложения на ЕС. Тези права за вето може да бъдат възприети от някои страни като прекалени", твърди анализаторът от Open Europe. За него най-лесна ще бъде темата, засягаща задълбочаването на единния пазар, конкурентоспособността и свободната търговия, тъй като всички европейски лидери говорят за важността на тези неща. "Въпросът тук е дали Камерън може да постигне повече от това, което вече се случва по този въпрос. Освен това някои страни могат да имат възражения относно допълнителното либерализиране на единния пазар, тъй като Германия и Франция не са склонни да отворят своите професионални услуги", посочва Скарпета.

Сигналите, идващи от Германия, по повод британските условия също не са обезкуражаващи. Меркел, която иска Великобритания да остане в ЕС, заяви, че може да се намери решение за членството на страната в съюза. "Ако имаме нагласата да разрешим проблема, тогава имам известна увереност, че това може да проработи", коментира канцлерът. Но и допълни: "Германия ще направи, каквото зависи от нея, за да помогне, доколкото позволяват европейските правила." Миналата седмица тя подкрепи идеята за Европа на две скорости и посочи, че макар нейното правителство да не е съгласно с всички британски условия, Берлин ще подкрепи исканията на Лондон за промяна. Според анализ на Open Europe Ирландия и Дания в момента са най-близките съюзници на Великобритания, докато Белгия, Испания и Люксембург са резервирани към исканията й. Полша и Чехия пък са твърдо против ограничаването на достъпа на имигрантите от ЕС до социални помощи.

На вътрешния фронт не е спокойно

Камерън обаче може да открие, че условията му са по-приемливи за ЕС, отколкото за критиците му вътре в страната. Ако реформите се окажат изпълними, тези, които искат напускането на ЕС, ще ги опишат като недостатъчни. Ако пък са неизпълними, това ще бъде използвано като доказателство, че Лондон се е провалил при предоговарянето, пише Bloomberg. Така колкото и тежка да е битката на премиера навън, също толкова трудна ще бъде тя в самата Великобритания за убеждаването на скептиците, че пакетът с исканите промени е значим. Вече има критики към Камерън у дома, че четирите условия са "неамбициозни". Евроскептичните депутати от редиците на управляващите консерватори попитаха: "Това ли е всичко?" Докато кампанията, агитираща за напускането на ЕС, описа исканията като "нищожни" и коментира, че единственият начин Лондон да възвърне контрола върху своите граници, икономика и демокрация е да излезе от съюза. Опозиционните лейбъристи пък потвърдиха позицията си, че Великобритания трябва да остане в ЕС и да договори реформите отвътре.

"Кампанията за референдума вече започна и всички се опитват да дадат своя интерпретация за това какво точно е поискал Камерън. Тези, които искат напускане на ЕС, винаги ще казват, че условията не са достатъчно амбициозни просто защото смятат, че трябва да има Brexit. Така че всичко, което премиерът предложи и постигне извън излизането от ЕС, няма да ги удовлетвори", твърди Скарпета, посочвайки, че още е прекалено рано да се каже какво ще излезе от преговорите.

Позицията на Камерън е, че желае Великобритания да остане в един реформиран ЕС. Но заяви, че не изключва да подкрепи Brexit, ако исканата промяна не се случи. Целта му е преговорите да приключат до европейската среща на върха през декември, когато да бъде взето решение по британските условия. Според премиера неговите реформи ще изискват промяна на европейските договори. Тук обаче идва проблемът, тъй като за това е необходима единодушната подкрепа на всички членки на ЕС и може да не бъде възможно до провеждането на референдума.

Смята се, че Камерън предпочита допитването да се случи по-рано и има спекулации, че това може да стане през юни догодина, въпреки че правителството отрече тази информация. Каквато и да е точната дата, вече е ясно, че за премиера предстои трудна битка. Нека преговорите да започнат сега.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 1
    • + 3

    Британските пуяци устроиха невиждани по помпозност и грандиозност посрещания в Лондон на китайския президент и индийския премиер. Поклоните и пред двамата бяха до земята - нещо много нетипично за иначе високомерените и студени британци. Чиста случайност точно в този момент? Не мисля. Просто искат да си проправят път към пазарите и почти безплатната работна ръка на двете най-големи държави в света, защото Лондон абсолютно сериозно се е запътил към изходната врата от ЕС. Обаче колко мъдро е това решение, само времето ще покаже.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    bojko84 avatar :-|
    Big Ben
    • - 4
    • + 1

    Да се махат по-бързо, ако толкова много го искат. Да, може би ЕС ще изгуби, но още повече ще изгубят от това великите англичани. В крайна сметка по-добре бърз изход за тях, отколкото да шантажират целия ЕС.

    Нередност?
  • 3
    dgerald avatar :-|
    dgerald
    • - 2
    • + 3

    Подкрепям британците с две ръце! Не мога да разбера, какво подскачат някои?! Хората си отстояват валутата, не искат да хрантутят чужденци, както и бюрокрацията от Брюксел да им казва колко големи да са им краставиците. Ама ние трябва да ги охулим!

    Нередност?
  • 4
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Абе, ей Европейския съюз! Как така всеки има право на помощи? Който не работи, не трябва да яде. Като не си работил и внасял данъци в определена държава никакви помощи.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар