Ердоган: Турската офанзива в Сирия ще спре, когато кюрдите свалят оръжие

Турският президент дава ултиматум до сряда вечер и отказва преговори

Ердоган подчертава, че операцията ще приключи с формирането на зоната, която ще се простира от град Манбидж до иракската граница
Ердоган подчертава, че операцията ще приключи с формирането на зоната, която ще се простира от град Манбидж до иракската граница
Ердоган подчертава, че операцията ще приключи с формирането на зоната, която ще се простира от град Манбидж до иракската граница    ©  Reuters
Ердоган подчертава, че операцията ще приключи с формирането на зоната, която ще се простира от град Манбидж до иракската граница    ©  Reuters

Турската операция в Северна Сирия ще бъде прекратена, когато кюрдските сили свалят оръжие и се изтеглят от "зоната за сигурност", която Анкара смята да установи. Иначе няма сила, която да спре офанзивата преди постигането на целите й. Това заявява турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод силната международна критика и санкциите на САЩ.

Той уточнява, че операцията ще приключи с формирането на зоната, която ще се простира от град Манбидж до иракската граница. По думите му най-лесно би било кюрдите да приемат турските условия до сряда вечер, защото няма да има преговори по въпроса.

Опити на американската дипломация

В сряда съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън отлетя за Турция в опит да убеди страната да сложи край на офанзивата срещу кюрдските милиции, които бяха ключов съюзник на Вашингтон в Сирия. В четвъртък американският вицепрезидент Майк Пенс също ще опита да промени позицията на Анкара, но в сряда следобед Ердоган заяви, че ще говори само с Тръмп по въпроса. От своя страна турският президент ще посети Москва за разговори с Владимир Путин по-късно този месец, пише Reuters. Във вторник Русия, която е съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, заяви, че нейни сили патрулират по "линията на контакт" между сирийските и турските сили.

Пратеникът на руския президент Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев също така заяви, че турската армия не бива да навлиза на повече от 5-10 км в сирийска територия по време на операцията си срещу доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF). Пет до десет километра е далеч под планираните от Анкара над 30 км южно от границата - ивицата земя, в която страната се надява да създаде "безопасна зона" за завръщане на бежанци.

След решението на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските сили от Северна Сирия, което беше разчетено като "зелена светлина" за операцията на Анкара, сирийската армия, подкрепяна от Русия и Иран, бързо отбеляза напредък в територията, в която преди се намираха американските военни. Руски медии информират, че сирийските войски са влезли в базите, изоставени от силите на САЩ.

Часове след като Вашингтон обяви изтегляне, кюрдите сключиха сделка с правителството на Асад. В САЩ турската операция разгневи някои републикански поддръжници на Тръмп, които обвиниха президента, че е изоставил съюзниците си. В резултат Вашингтон наложи санкции срещу Анкара, макар че критиците на американския държавен глава заявиха, че мерките са недостатъчни, за да имат ефект.

"Няма да обявим примирие"

Тръмп коментира, че не е изказвал подкрепа за турските планове, но Вашингтон не може да остане, за да бъде "полицаят в Близкия изток". Докато Ердоган твърди, че американският президент е одобрил установяването на "зона за сигурност", простираща се на 30 км в Сирия.

"Сега казват: Обявете примирие. Но ние никога няма да обявим примирие. Притискат ни да спрем операцията, обявяват санкции. Нашата цел е ясна. Не се притесняваме от никакви санкции", казва Ердоган.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Развоят на военната кампания в Сирия е повече от ясен. Сирийската армия се придвижва на север и без изстрел в Манбидж, Ракка и Кобане на турската граница вече се вее сирийския флаг.

    Въпреки приказките на Реджеп, реално турската офанзива е спряна.

    По-интересна е низходящата динамика в турско-американските отношения.
    В Капитал се изразяватизключително тактично, защото мъгливото словосъчетание "...Ердоган заяви, че ще говори само с Тръмп..." всъщност крие отказът му да приеме дошлите му на крака в Анкара Пенс и Помпео.

    Следващата седмица се очаква Турция да бъде сполетяна от два санкционни пакета откъм САЩ. Съдейки по неглижирането на посещението на вицето и външния, Ердоган явно готви отговор на американските санкции. Не е изключена забрана да ползват Инджирлик. А ако САЩ не могат да ползват базата, какъв е смисълът да продължават да държат там ядрените си авиобомби?

    Когато при Обама въпросът за преместването на бомбите беше поставен за пръв път, Ердоган заяви, че ако американците си ги приберат, Турция ще се стреми да стане ядрена държава. Тогава въпросът веднага заглъхна.

    Сега ще е по-интересно.

    Нередност?
Нов коментар