Германия поема председателство на ЕС с фокус върху европейското възстановяване

Меркел може да предостави така необходимото лидерство на фона на големите предизвикателства, породени от пандемията

Германия поема от днес ротационното председателство на ЕС. През следващите шест месеца Берлин ще работи за сътрудничество и компромиси между страните членки по водещи теми като пандемията и предизвиканата от нея криза, бюджетът за следващите 7 години и преговорите за връзките с Обединеното кралство след Brexit. Пред изданието Вrussels Тimes висш германски правителствен представител казва, че поемането на председателството насред продължаващата криза с коронавируса не е нещо, което Германия е очаквала или за което е била подготвена. Той обобщава: "Нашето председателство е наречено "корона председателство."

На 18 юни пред германския парламент канцлерът Ангела Меркел заяви: "Никоя страна не може да се справи с кризата сама и в изолация. Европа се нуждае от нас точно както ние се нуждаем от Европа. Европа не е само историческо наследство, а проект, който ще ни поведе в бъдещето."

Високи залози

Най-влиятелната страна в ЕС може да даде необходимото лидерство на фона на големите предизвикателства, породени от пандемията. Това кара в. Guardian да обобщи: "Моментът е напълно подходящ за германското председателство и това е добра новина за ЕС във време, в което залозите никога не са били по-високи." Анализ на изданието допълва, че изключителните времена изискват изключително лидерство и Меркел изглежда готова да го предостави. Германският решителен подход към епидемията заздрави авторитета й и осигури политическия капитал за предприемането на нужните рискове по време на това "кризисно председателство".

В Италия и Испания неустойчивият дълг застрашава икономическото възстановяване. В Брюксел има притеснения, че заради пандемичната криза строгите "зелени" цели и климатичните въпроси ще бъдат оставени на заден план. В условията на коронавирусна ситуация се появява нов фокус върху икономическата самодостатъчност, особено по отношение на медицинското производство и в ключовите индустрии. Бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания трябва да се договорят в рамките на няколко месеца. Мястото на Европа в един многополюсен свят, доминиран от все по-голямото съперничество между САЩ и Китай, трябва да бъде преосмислено.

Меркел подчертава, че неин приоритет ще бъде бързото постигане на споразумение за фонда за възстановяване след пандемията на стойност 750 млрд. евро, който да бъде разпределян сред страните членки под формата на грантове вместо на заеми. Постигането на договорка по този въпрос, предложен за първи път през май от Меркел и френския президент Еманюел Макрон, ще бъде ключов момент.

Нужда от европейска солидарност

Във вътрешен за Германия план ангажиментът към балансиран бюджет беше загърбен за сметка на огромен пакет от стимули и държавна помощ. На ниво ЕС Меркел настоява, че е необходима промяна към европейска солидарност. Тя предупреждава, че липсата на колективни действия за стабилизиране на икономиките ще бъде използвана за трупане на дивиденти от антидемократични сили.

Този подход е твърде различен в сравнение с преди десетилетие, когато германският канцлер беше в основата на налагането на безкомпромисни мерки за икономии в ЕС по време на финансовата криза. Но за своето 15-годишно управление Меркел е демонстрирала многократно способност да се адаптира спрямо променящите се обстоятелства.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5

    За човек, който не е прочел дори отгоре-отгоре програмата, нищо няма да разбере от англосаксонския преразказ в Капитал.
    Ще помогна с разяснения по основните й пунктове.

    Програмата предвижда катализатор за всички пожелания за успех да стане митичният фонд от 750 млрд.Е, който до момента е само проект. Основното противоречие между страните от Стара Европа е за чия сметка ще се пълни той. Щото никой не се натиска да е сред пълначите...

    Меркел опитва да прокара преоценка на провала на досегашните антикризисни инструменти, с които всяка страна борави посвоему. Зад този опит ясно се вижда стремежът да се наложи окончателно наднационалното право за сметка ограничаването прелагането на националното.
    Прелюбопитен е и тезисът, че цялото медицинско оборудване и лекарства за страните от ЕС вече трябва да се произвеждат в ЕС. Както и храните. Не се дава рецепта как и кога ще стане това.

    Обещава се „цифров суверенитет“ от американските облачни провайдери. Главната роля ще е на Германия и Франция, които вече са учредили компанията Gaia X за разработка на облачни технологии. Сходно е и отношението към разработките в сферата на изкуствения интелект: париране на прекомерното влияние на американски корпорации.

    Германия отново съживява инициативата на финансовия си министър Шолц за въвеждане на данък върху финансовите трансакции, както и най-спорния проект - за единна минимална работна заплата в ЕС.

    И за накрая – най-същественото: може да не ви се вярва, но във външната политика програмата фокусира ЕС към Китай! А как ще се подреждат отношенията на ЕС с доскоро най-близкия до сърцето бивш хегемон, явно ще се мисли след изборите през ноември...

    Но както и да се формулират отношенията тогава, в този си вид ЕС ще продължава да се разглежда като плячка, както от САЩ, така и от Китай, и от Русия.
    Обърнете внимание: никоя от трите световни сили не общува с Брюксел, а единствено с националните правителства.
    Много е показателно.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 3

    Няма по-подходяща държава в такъв момент. Германия е единствената голяма икономика в Европа, чиито дълг към БВП спадна след финансовата криза. И то не с колкото и да е, а с 20%!

    Който каквото и да говори, Германия е доказала многократно, че се справя ефективно с кризи от всякакво естество.

    Нередност?
Нов коментар