Конфронтацията между САЩ и Китай навлиза в нова фаза

Двете страни взаимно затвориха консулства на другата държава във важни градове

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео определи затвореното китайско консулство в град Хюстън като "гнездо на шпионаж" и призова "свободния свят" да победи "новата тирания", която според него се олицетворява от комунистически Китай
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео определи затвореното китайско консулство в град Хюстън като "гнездо на шпионаж" и призова "свободния свят" да победи "новата тирания", която според него се олицетворява от комунистически Китай
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео определи затвореното китайско консулство в град Хюстън като "гнездо на шпионаж" и призова "свободния свят" да победи "новата тирания", която според него се олицетворява от комунистически Китай    ©  Reuters
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео определи затвореното китайско консулство в град Хюстън като "гнездо на шпионаж" и призова "свободния свят" да победи "новата тирания", която според него се олицетворява от комунистически Китай    ©  Reuters

Влошаващите се отношения между САЩ и Китай навлязоха в нова фаза, след като в рамките на дни двете страни разпоредиха да бъдат затворени консулства във важни градове на другата държава. В петък Пекин обяви, че закрива американското консулство в Чънду като ответна мярка за решението на Вашингтон по-рано тази седмица да затвори китайското консулство в Хюстън. Това е нов обрат във влошаването на отношенията между двете най-големи икономики в света и може би е най-сериозният досега.

Но зад кулисите изглежда, че китайските лидери нямат желание за по-нататъшно ескалиране на напрежението, загрижени, че нарушаването на отношенията ще навреди на икономиката или ще покаже глобалната изолация на Пекин, отбелязва в. New York Times. Висшите чиновници също така са предпазливи, че всеки ход може да бъде използван от американския президент Тръмп по време на кампанията му за преизбиране. Все пак Пекин не може да си позволи да изглежда слаб пред атаките на САЩ, а действията му разпалват антиамерикански настроения в страната. Предишни действия на двете държави включваха визови ограничения, нови правила за пътуванията на дипломати и експулсиране на чуждестранни кореспонденти. Със затварянето на дипломатически мисии двете страни, изглежда, се придвижват все по-близо към по-дълбок разрив.

Нарастването на напрежението идва в момент, когато Китай има проблеми по различни поводи с Индия, Великобритания, Канада и Австралия в условията на пандемия и глобален икономически спад в резултат на коронавируса.

Ескалацията

По-рано през седмицата държавният секретар на САЩ Майк Помпео определи затвореното китайско консулство в град Хюстън като "гнездо на шпионаж" и призова "свободния свят" да победи "новата тирания", която според него се олицетворява от комунистически Китай. Тонът на произнесената в Калифорния реч на ръководителя на американската дипломация напомняше повече от всякога студената война със СССР. Речта, произнесена в президентската библиотека "Ричард Никсън", предвижда подновяване на стратегията на президента на САЩ Доналд Тръмп за твърдост към азиатския гигант, който Помпео определи като "заплаха" и "опасност".

"Ако свободният свят не промени комунистически Китай, комунистически Китай ще промени нас", гласи цитат на Помпео.

Ван Вънбин, говорител на китайското външно министерство, отхвърли твърденията за шпионаж и обвини САЩ в "злонамерени клевети". Ответната мярка на Пекин дойде часове след речта на Помпео, която може да се приеме като огледало на все по-агресивната позиция на администрацията на Тръмп спрямо Китай в практически всички аспекти на двустранните отношения - от търговията, до технологиите.

Затварянето на най-западното американско консулство в Китай "лишава САЩ от най-ценния им дипломатически обект за събиране на информация за Синдзян-Уйгурския регион и за Тибет, два понякога неспокойни региона в западната част на Китай", пише в. New York Times И двата региона бяха подложени на засилени мерки за сигурност, предизвикали международни критики за злоупотреби с човешките права въпреки твърденията на китайски представители за спазване на международните норми.

Ефектите

Очаква се първоначално затварянето на двете консулства да създаде проблеми при издаването на визи, които те досега нормално обработваха. Консулствата на САЩ са издали в Китай 1.26 млн. визи през изминалата фискална година. През последните няколко десетилетия също беше обичайна практика семействата на висши ръководители от комунистическата партия да летят до САЩ за раждането на децата си, които получават американски паспорти. След това бебетата се връщат обратно в Китай, но на всеки пет години американските им паспорти трябва да бъдат подновени.

Чънду, който се намира в провинция Съчуан, също се очертава като център за развитие в огромните пустини и степи на Централна Азия чрез инициативата за новия път на коприната, започната от китайския президент Си Цзинпин.

Товарни влакове от Чънду пренасят потребителска електроника и други товари от Азия до Източна Европа в Западна Европа. В Чънду е и най-близкото американско консулство до мегаполиса Чунцин, в който периодично е център на китайски политически интриги. През 2012 г. лидерът на партията в града Бо Силай и съпругата му бяха арестувани и по-късно осъдени за различни престъпления, а началникът на полицията влезе в консулството в Чънду и поиска политическо убежище, но беше предаден на властите, припомня New York Times.

Нова студена война?

В анализ на Reuters се казва, че бъдещите историци вероятно ще се съсредоточат върху 2020 г. като момента, в който засилващото се стратегическо съревнование между САЩ и Китай се е превърнало в нова студена война. Вашингтон и Пекин участват в конфликт на много региони по света - Южна Азия, Югоизточна Азия, Австралия, Европа, Африка и Латинска Америка, и по много направления - търговия, инвестиции, технологии, шпионаж, международни институции, здравна политика, военноморска, военновъздушна мощ, ракети и териториални спорове.

Пандемията от коронавирус и най-дълбоката рецесия от век повишават напрежението и сега конфликтът става главна тема на президентските избори в САЩ, като и двамата основни кандидати са решени да изглеждат твърди към Китай. Подобно на студената война между САЩ и СССР, конфликтът между САЩ и Китай вероятно ще продължи, докато цената не стане непоносима за едната или и за двете страни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар