🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Международни донори обещават близо 300 млн. долара помощ за Ливан

Засилват се външните призиви за реформи в страната на фона на антиправителствени протести в Бейрут

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Бейрут.
Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Бейрут.
Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Бейрут.    ©  Reuters
Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Бейрут.    ©  Reuters

"Помощта трябва да е навременна, достатъчна и съобразена с нуждите на ливанците. Тя трябва директно да се предостави на населението с максимална ефективност и прозрачност." Това обещаха петнадесет световни лидери по време на онлайн донорска конференция, водена от Франция, която успя да събере помощи за Ливан в размер на 297 млн. долара пет дни след мощната експлозия в Бейрут. Същевременно обаче международните донори твърдо призоваха за реформи, пише британската ВВС.

Взривът в склад, съдържащ над 2000 тона амониев нитрат, предизвика гнева на ливанците към правителството, което те обвиняват в некомпетентност и корупция. По улиците на Бейрут излязоха младежи с искания за оставка на управляващите и се стигна до сблъсъци с полицията и използването на сълзотворен газ, след като протестиращите щурмуваха заграждения, ограничаващи достъпа до парламента.

Кой колко дава

Над 200 души са загиналите в експлозията, 6000 са ранени, а 300 000 са останали без домове. Местните власти изчисляват, че щетите са за 15 млрд. долара. Според ООН са необходими над 100 млн. долара за спешна хуманитарна помощ като храна и вода, както и за ремонтиране на важна инфраструктура като болници и училища.

Международните донори заявиха, че са готови да помогнат за дългосрочното възстановяване на страната. ЕС обещава допълнителни 35 млн. долара на фона на вече обещаните 38 млн. долара, Катар дава 50 млн. долара, Кувейт - 40 млн. долара, Дания - 23 млн. долара, САЩ - 15 млн. долара. Великобритания добавя 26 млн. долара към вече обещаните 6.5 млн. долара, а Германия - 12 млн. долара към обещаните по-рано 1.8 млн. долара.

Помощ с условие

Донорската конференция настоява ливанското правителство да изпълни исканията на гражданите за промени. Френският президент Еманюел Макрон призова за независимо разследване, което да установи как е било допуснато да се стигне до взрива. По думите му властите в Бейрут "трябва да отговорят на надеждите, които в момента ливанците изразяват легитимно по улиците на столицата".

Ливан се намира в тежка икономическа криза с ежедневно спиране на тока, липса на чиста питейна вода и недостиг на медицинско обслужване. Валутата претърпя колапс, страната обяви неплатежоспособност и спря да обслужва дълга си през март, като преговорите с Международния валутен фонд за спасителен пакет от 10 млрд. долара са в застой. Прогнозите са, че последиците от експлозията ще влошат допълнително изгледите за възстановяване.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-(
    sfasaf

    Точно по темата:
    https://www.youtube.com/watch?v=dxhj4Jg3dzU

    Призовали спонсорите за реформи, политиците им обещали, че "този път ще е честно" и те така... Ливанците да не се надяват много, ние имаме личен опит по темата.

    Нередност?
Нов коментар