🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в страната се задържа на 1.2% през август заради храните

Изменението на цените на месечна база е нулево, показва националната статистика

В последния "Икономически преглед" на БНБ експертите в банката отбелязват, че поскъпването на плодовете в страната най-вероятно се дължи на ниския дял на българските плодове на пазара и по-високите цени на вносните.
В последния "Икономически преглед" на БНБ експертите в банката отбелязват, че поскъпването на плодовете в страната най-вероятно се дължи на ниския дял на българските плодове на пазара и по-високите цени на вносните.
В последния "Икономически преглед" на БНБ експертите в банката отбелязват, че поскъпването на плодовете в страната най-вероятно се дължи на ниския дял на българските плодове на пазара и по-високите цени на вносните.    ©  Юлия Лазарова
В последния "Икономически преглед" на БНБ експертите в банката отбелязват, че поскъпването на плодовете в страната най-вероятно се дължи на ниския дял на българските плодове на пазара и по-високите цени на вносните.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Годишната инфлацията в България през август се задържа на нивото от предходния месец - 1.2%, показват числата на Националния статистически институт (НСИ). Темпът започна да се забавя още в началото на 2020 г. след пик от 4.1% през януари. Корона кризата и сривът на цените на петрола и съответно разходите за транспорт понижиха значително инфлацията както по света, така и в България. През август положителният принос за по-високите цени на потребителските стоки и услуги на годишна база идва от храните. На месечна база изменението на цените в страната е нулево.

По европейската методология, която взима с по-малка тежест хранителните стоки и с по-голяма транспорта, инфлацията леко се ускорява - от 0.4% до 0.6% на годишна база.

Цените през август

Подобно на предходни месеци двигател на инфлацията и през август остават хранителните стоки, където увеличението на цените е с 4.4% спрямо същия период на 2019 г. Поскъпването идва от плодовете, които на годишна база са с 14.4% по-високи цени, но на месечна база те намаляват (с 0.7%). В последния "Икономически преглед" на БНБ експертите в банката отбелязват, че поскъпването най-вероятно се дължи на ниския дял на българските плодове на пазара и по-високите цени на вносните. Фактор вероятно са и вносните ябълки, чиито цени започнаха да нарастват още преди COVID-19, след като Полша - най-големият европейски производител на ябълки, отчете слаба реколта.

От другата страна на везната остават дефлацията при природния газ (с 25.8% под миналогодишните стойности), топлата вода (с 16.2% надолу) и горивата за леки автомобили (със 17% надолу). Заедно тези групи формират около 7% от потребителската кошница, но хранителните продукти са с по-голям дял - около една трета, съответно са с по-голямо тегло при определянето на общата инфлация.

По отношение на динамиката в хотели и ресторанти в туристическия сезон националната статистика показва, че цените в хотели в страната са с 5% под нивото през август 2019 г., а ресторанти, барове и подобни заведения са поскъпнали с малко над 5% на годишна база. Т.е. втори пореден месец, откакто ДДС ставката за тази услуга беше понижена, това не се усеща от крайния клиент.

Накъде ще тръгне инфлацията

Последната макроикономическа прогноза на БНБ показва, че експертите очакват инфлацията да продължи да се понижава през второто полугодие на 2020 г., но слабо. Причината - намаляващо търсене на стоки и услуги и несигурната икономическа среда. Ниската цена на петрола ще продължи да влияе негативно на темпа, но ефектът се очаква постепенно да отслабва с бавното увеличение на цените на международните пазари.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар