Фон дер Лайен: Парите на ЕС ще бъдат защитени от измами, корупция и конфликт на интереси

В речта си "За състоянието на съюза" председателят на ЕК обяви, че ще предложи европейски закон "Магнитски" и ще завиши климатичните цели на ЕС

"Ще гарантираме парите от бюджета и от NextGenerationEU да бъдат защитени от всякакви измами, корупция и конфликт на интереси". Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в годишната си реч "За състоянието на съюза" днес. Темата за върховенството на закона се появи в изказването й близо час след неговото начало. Но всички, които са се надявали Фон дер Лайен да спомене държави, които нарушават върховенството на закона, включително България, или пък конкретни мерки, с които бюджетът на ЕС ще бъде обвързан с наличието на правова държава, вероятно са останали разочаровани. Председателят на ЕК само напомни, че до края на месеца комисията ще излезе с докладите си за състоянието на правовата държава във всички членки на ЕС.

Речта на Фон дер Лайен, идваща в първата година на мандата на настоящата ЕК, белязан от криза след криза, очерта приоритетите на ЕС за следващата година. Очаквано за комисия, дошла със заявка за нов зелен курс, един от акцентите беше върху климатичните политики. Пред евродепутатите Фон дер Лайен предложи до 10 години въглеродните емисии да се свият на 55% от нивата през 1990 г. В момента целта на ЕС е да намали емисиите с 40% до 2030 г. Председателят на ЕК обяви също така, че ще предложи закон "Магнитски" за ЕС в отговор на нарушаването на човешки права в Беларус, Китай, Русия.

Със зелени мерки срещу корона-кризата

За да се постигне допълнителното намаление с 15%, ще трябва да се укрепи търговията с въглеродните емисии, да се реформира енергийното данъчно облагане и редица други стъпки, но това ще доведе до "системна модернизация на цялата икономика и общество," посочи Фон дер Лайен. И добави: "Целта ни е климатично неутрален ЕС към 2050 г. и предлагаме увеличаване от 40 на поне 55% на ограничаването на вредните емисии към 2030 г. ... Давам си сметка, че това ще се окаже недостатъчно за някои и прекалено за други... но нашите икономики могат да се справят с това."

Когато светът е в застой поради пандемията, е най-добрият момент за ускорение. "Виждаме как природата се връща в нашето ежедневие, жадуваме за чист въздух. Знаем, че промяната е възможна. Европейският зелен курс е нашият план и в неговата сърцевина е нашето желание към 2050 г. да станем първият климатично неутрален континент", каза председателят на ЕК. Тази цел е заложена в основната програма на Фон дер Лайен още преди началото на мандата на комисията.

В четвъртък ще бъде представен и детайлен анализ по "Зеления пакт", като за да се постигне новата цел, ще трябва възобновяемата енергия да е 38-40% към 2030 г., а не, както досега се предвиждаше, ниво от 32%. Това ще означава и потреблението на въглища да се намали със 70% спрямо нивото от 2015 г., а на петрол и газ съответно с над 30% и 25%.

Фон дер Лайен обяви и няколко конкретни "зелени" стъпки:

- поне 30% от програмата NextGeneration EU да отидат за зелено финансиране и "то да бъде изведено до нов хоризонт". "Ние сме лидери по зелени облигации в световен мащаб и по инвестиционен стандарт. Ние ще въведем показател 30% от 750-те млрд. евро за NextGeneration EU да бъдат мобилизирани чрез зелени облигации", каза Фон дер Лайен

- NextGeneration EU ще инвестира и в ключов европейски проект за водородна енергия, каза Фон дер Лайен. Тя даде пример за действащ амбициозен проект за замяна на въглищата с водород в производство на стомана. Програмата "трябва да допринесе за създаване на водородни новини" - за промишлеността, автотранспорта и други.

- Нужен е и фокус върху сградния фонд, който трябва да "прахосва по-малко, да бъде по-устойчив... и знаем, че строителството може да се превърне от въглероден източник във въглероден депонент, ако се впрегне изкуственият интелект".

Освен върху "зеленото" в следващия бюджет на ЕС ще има и акцент върху технологиите, включително инвестиция от 8 млрд. долара в следващо поколение суперкомпютри. "Искаме европейският производител да развие микропроцесори от следващото поколение. ... Освен това никога не е бил по-подходящият момент технологичните предприятия да инвестират навсякъде - от София до Лисабон и Катовице. Затова 20% от NextGeneration EU ще отидат за цифрови технологии", посочи Фон дер Лайен.

Европейски закон "Магнитски"

Европа ще предложи собствен закон "Магнитски", обяви Фон дер Лайен, докато излагаше случаи на нарушение на права в Беларус, Китай и Русия. Председателят на ЕК поиска освен това санкции за хора, нарушаващи човешки права, да могат да се прилагат с квалифицирано мнозинство, а не със затрудняващото процедурата единодушие, както е сега. Идеята бе посрещната с продължителни аплодисменти от евродепутатите.

Дали в Хонконг, Москва или Минск, ЕС трябва да има позиция и "искам да заявя ясно": ЕС е на страната на хората в Беларус, каза Фон дер Лайен. "Хората в Беларус" не са пионки на нечия шахматна дъска.

Пакт за миграция

Следващата седмица комисията ще предложи пакта си за миграция с няколко принципа, които Фон дер Лайен сега обобщи: да се спасява живот в морето ("това не е въпрос на желание или избор, то не подлежи на съмнение"); по-силно изложените държави да могат да разчитат на другите; по-тясна връзка между убежището и правото на оставане; борба с контрабандистите; укрепване на външните граници и на партньорството с трети страни; също така да могат хората, които имат право да останат, да могат да се чувстват добре дошли и да имат бъдеще. Темата за миграцията отново се качи високо в дневния ред на ЕС след пожара в лагера "Мория" на Лесбос.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-@
    sfasaf
    • + 1

    Като миналия път ли?

    Отидохме в ЕС и ги побългарихме! Вече и те разправят като ГЕРБ, че "този път ще бъде честно".

    Нередност?
Нов коментар