🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полша и Унгария заплашват да блокират бюджета на ЕС и възстановителния фонд

Причината е обвързването на еврофинансирането със спазването на върховенството на закона

Брюксел обвинява правителството на Орбан, че подкопава върховенството на закона в Унгария.
Брюксел обвинява правителството на Орбан, че подкопава върховенството на закона в Унгария.
Брюксел обвинява правителството на Орбан, че подкопава върховенството на закона в Унгария.    ©  Reuters
Брюксел обвинява правителството на Орбан, че подкопава върховенството на закона в Унгария.    ©  Reuters

Полша се присъедини към Унгария в заплахата към ЕС да блокират бюджета от 1.8 трлн. евро и фонда за възстановяване от коронавирус в размер на 750 млрд. евро. Двете страни се опасяват, че Европейският парламент и други членки на ЕС ще наложат условия, които ще спрат достъпа до средствата за държави, нарушаващи върховенството на закона.

Унгария, която като Полша е обвинявана от Брюксел, че подкопава върховенството на закона, заплаши с блокиране бюджета и възстановителния фонд по-рано този месец. Тези действия от страна на Будапеща и Варшава са очаквани, но едновременно с това ги превръщат в основна пречка пред спасителните средства на фона на икономическата криза заради коронавируса, пише Politico.

Опасност от блокаж

Държавните и правителствените ръководители в ЕС одобриха бюджета и възстановителния фонд през юли, но националните парламенти трябва да ратифицират бюджета и т.нар. Решение за собствените ресурси, което дава на ЕС законовите гаранции от страните членки спрямо бюджетните приходи. Решението за собствените ресурси, което също така изисква единодушно одобрение в Съвета, е необходимо, за да създаде новите приходни потоци за Многогодишната финансова рамка - седемгодишния бюджетен план на ЕС, както и възстановителния фонд.

През юли държавните и правителствените ръководители в ЕС постигнаха споразумение за планове да обвържат еврофинансирането със спазването на определени критерии, свързани с върховенството на закона. Това стана на фона на силното противопоставяне на Унгария и Полша. Тогава председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е постигнат успех в гарантирането, че ще има категорични ангажименти за спазването на върховенството на закона като част от възстановителния пакет. Но Унгария и Полша посочиха, че текстът на документа е достатъчно смекчен, за да им даде правото на вето спрямо бъдещи регулации.

Търсене на компромис

Първоначално заплахата на Унгария беше фокусирана върху блокиране на ратификацията от националния й парламент. Сегашната съвместна заплаха на Будапеща и Варшава е да се спре т.нар. Решение за собствените ресурси на по-ранен етап, като се блокира неговото одобрение в съвета.

Оттук нататък ще зависи от германското председателство на ЕС и от канцлера Ангела Меркел да се намери някакъв вид компромис.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3
    • + 3

    Сега е уникален момент ЕС да разкара изискванията си за ратифициране ултралибералните си конвенции и да остави без аргументи господата от Унгария и Полша.

    Явно ЕС мери корупцията само по това кой е готов да опъне дъгобагреника до знамето на съюза.

    Нередност?
  • 3
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 1
    • + 2

    Това къде го прочете? В Брадва беге?
    Няма такова "изискване" за получаване на огромни суми пари.
    Това което има и дразни московската пропаганда, бълваща норвежки влакове, е че се иска "спазването на върховенството на закона като част от възстановителния пакет"

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#3] от "enterfornone":

    Къде го прочетох ли? Ще ти кажа къде го прочетох.

    От над 2 месеца българските граждани протестират с искания за върховенство на закона и възмездие за корупционното управление.

    Когато ЕС се активизира с много дълго закъснение, доста от въпросите, зададени от евродепутатите касаеха точно ратификацията на ЛГБТ конвенцията и правата на онеправданата циганска общност.

    Точно тези ултралиберални диктати са отлично оръжие за защита на всякакви корумпета - било то от ГЕРБ, ОП, Полша или Унгария. Точно тези ултралиберални диктати помагат на управлението да изграждат култура тип "сами срещу всички", които им помагат да държат властта.

    И отново - ако ЕС иска да се възцари върховенство на закона в Източна Европа, трябва да се съсредоточи точно върху това, а да не размива темите с неща, които би трябвало да са в най-добрия случай с много нисък приоритет.

    Нередност?
Нов коментар