🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конфликтът в Нагорни Карабах ескалира

Вторият по големина град в Азербайджан беше обстрелван от арменските сили

Вторият по големина град в Азербайджан - Ганджа, беше обстрелван от арменските сили на фона на ескалация на конфликта за оспорвания регион Нагорни Карабах, който официално е част от Азербайджан, но е управляван от етнически арменци. Самопровъзгласилите се власти в територията, заявиха, че са ударили военното летище в Ганджа, след като азерските сили са обстрелвали столицата на Нагорни Карабах - Степанакерт.

Над 220 души са загинали след започване на сблъсъците преди седмица, пише ВВС. Има притеснения, че реалният брой на жертвите сред военните и цивилните и от двете страни е много по-висок, тъй като липсват независимо потвърдени данни.

Най-тежките сблъсъци

Сблъсъците са най-тежките от 90-те години на миналия век насам и двете страни се обвиняват взаимно за ударите. Опасенията са за стабилността в Южен Кавказ, където тръбопроводи транспортират азерски петрол и газ до световните пазари.

Азербайджан твърди, че силите му са завзели контрола над седем населени места през последните няколко дни. А Нагорни Карабах заявява, че войските му са "подобрили" позициите си на фронтовата линия. Миналата седмица Армения коментира, че е "готова да се ангажира" с посредничеството на Франция, Русия и САЩ за спиране на огъня. Азербайджан, който е подкрепян от Турция, поиска изтеглянето на арменските войски от Нагорни Карабах и околните райони, завзети от етнически арменски сили.

Местните медии информират за жертви в Степанакерт, който е останал без електричество, докато автобуси с хора масово са напускали града в събота. Турция осъди обстрелването на Ганджа и обвини Армения, че "се прицелва в цивилни". Арменското министерство на отбраната обаче заяви, че "никакъв огън не е бил насочван от арменска територия в посока Азербайджан".

График за изтегляне

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев поиска от Армения да определи график за изтеглянето от Нагорни Карабах и околните азерски територии. Дотогава няма да бъдат прекратени военните действия. "Азербайджан има едно условие и то е освобождение на неговите територии. Нагорни Карабах е територия на Азербайджан. Трябва да се върнем и ще се върнем", коментира той.

По думите му международната общност не е успяла в продължение на три десетилетия да наложи резолюциите на ООН или да окаже натиск върху Армения да върне азерските територии. Според анализ на Reuters тонът на Алиев е дал ясно да се разбере, че Азербайджан няма да послуша призивите на Русия, САЩ и ЕС за незабавно спиране на огъня.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Не, конфликтът изобщо не ескалира. Това е локален конфликт, в който реалните бойни действия се водят на информационното поле и двете страни заливат публиката с пропагандни данни за стотици убити от другата страна. Това е нереално!

    По-важното е да се види какво има зад информационната мъгла.
    Зад откъслечните сражения в планинския изконно арменски Арцах (т.н. Нагорни Карабах) отчетливо прозира турска хибридна операция, която има няколко тактически цели:
    1. Поставяне в зависимост и последващо присъединяване на Азербайджан към Неосманската империя;
    2. Свързване на Нахичеванския азерски анклав с Азербайджан и географско разделяне на Армения от подкрепящия я Иран;
    3. Разправа с компактното арменско население в Арцах.

    Бойните действия в Арцах се ръководят от външни сили и не зависят от ограничения военен и икономически капацитет на двете номинално воюващи страни. Те осигуряват само сцената и миманса. На страната на Баку от Анкара са прехвърлени повече от 4000 джихадисти от т.н. Сирийска свободна армия от Идлиб, турски военни инструктори, безпилотници, а на летището в Ганджа са разположени 4 турски Ф-16, които не са се прибрали в базите си след съвместните азерско-турски военни учения през юли. От Израел периодично им се доставят безпилотници-камикадзе.

    Освен Турция действията на Баку в Арцах се подкрепят и от Пакистан - единствената страна в света, която не признава съществуването на арменската държава!
    Триъгълникът Турция-Азербайджан-Пакистан е много ясен фактор за стратегическите им намерения не само в Кавказ, а и в широкия Близък Изток. Ситуирането на този стратегически триъгълник намеква, че в сегашния конфликт военните цели не са първостепенни. Защото азерската армия даже при тоталния съпорт на Турция не може да пробие отбраната на арменците и отбелязва само мижави успехи по линията на съприкосновение.

    Много видимата цел на цялата операция е да бъде заставена Армения да накара Русия да излезе от устойчивото си равновесно положение към Баку и Ереван и да мина на страната на Армения, принудена от Организацията на договора за колективна сигурност.
    Логично едно такова действие на мига ще обедини срещу Москва както колективния Запад, така и мюсюлманския свят и с руското влияние в района ще бъде свършено.
    Прелюбопитен факт е, че цялата руска анти Путинова опозиция гласовито го призовава да направи тъкмо това...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Като етнически българин съчуствам на арменците, граничещи със себе си във всички посоки. Дано се преборят успешно за независимостта на своите сънародници!

    Нередност?
Нов коментар