Армения и Азербайджан спират войната в Нагорни Карабах

Ереван се съгласи на сериозни отстъпки, Русия изпраща миротворци в автономната област

Новината за мирното споразумение беше посрещната със сериозно недоволство в Армения
Новината за мирното споразумение беше посрещната със сериозно недоволство в Армения
Новината за мирното споразумение беше посрещната със сериозно недоволство в Армения    ©  Reuters
Новината за мирното споразумение беше посрещната със сериозно недоволство в Армения    ©  Reuters

Лидерите на Армения, Азербайджан и Русия подписаха късно в понеделник споразумение за прекратяване на войната в Нагорни Карабах. С него на практика Баку си връща голяма част от останалите под арменски контрол автономни територии след последната война между двете страни през 1994 г. Армения прави сериозни отстъпки в споразумението, което не се хареса на гражданите в страната, които щурмуваха парламента и протестираха в Ереван.

"Подписах заявления с президентите на Русия и Азербайджан за прекратяване на карабахската война, считано от 01:00 ч. (23:00 ч. вчера българско време). Текстът на вече публикуваното заявление е неизразимо болезнен за мен лично и за нашия народ. Взех това решение в резултат на дълбок анализ на военната ситуация и на оценката на хора, които са запознати с нея по възможно най-добрия начин", заяви премиерът на Армения Никол Пашинян. "Това не е победа, но не е и поражение, ако не признаваме себе си за загубили. Ние никога няма да се признаем за загубили", написа още той във Facebook.

"Какво ще кажеш сега, Пашинян? Карабах е наш!", заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Какво е договорено:

- В резултат на споразумението, потвърдено и от руския президент Владимир Путин, Москва вече изпрати почти 2000 миротворци и 470 единици бойна техника в Нагорни Карабах. Те ще останат в Нагорни Карабах пет години. Срокът ще бъде продължен автоматично, ако Баку и Ереван "не са против", каза Илхам Алиев.

- В миротворческите усилия ще участва и Турция. "Център за миротворчески сили" ще включва екипи от Анкара като главен съюзник на Азербайджан. Путин заяви миналата седмица, че иска Турция да е част от мирния процес, без да навлиза в подробности.

- Управляваната от етнически арменци и непризната от никого Нагорно-Карабахска република няма да спре да съществува, но не се уточнява с каква легитимност. Според Алиев Баку е предлагал възможността за автономия, но настояването от другата страна било за независимост.

- В територията на Нагорно-Карабахската република вече няма да влизат районите, отвоювани от Азербайджан тази година. Сред тях е стратегическият и символно важен в историческо и културно отношение и за двете страни град Шуши/Шуша (на арменски и азерски), овладян преди дни. Степанакерт остава под арменски контрол и ще е свързан с Армения през Лачинския коридор, водещ от Нагорни Карабах, през Азербайджан към арменска територия.

- Армения освобождава и връща на Азербайджан всички територии, които не са били в Нагорно-Карабахската автономна област през съветско време и са овладени през 90-те години на миналия век. Арменски сили контролираха обширни земи около анклава и така Азербайджан смяташе за окупирана една пета от територията си.

Протести в Армения

Новината за мирното споразумение беше посрещната със сериозно недоволство в Армения. Жители на Ереван, протестиращи срещу прекратяването на военните действия в Карабах, влязоха в сградата на арменското правителство, предаде ТАСС. Световните агенции показаха подобни кадри и от арменския парламент. Нанесен е побой на председателя на парламента на Армения. Стотици хора се събраха на Площада на републиката в центъра на Ереван, където се намира сградата на правителството. Полицаите не използваха сила срещу протестиращите и се опитаха да ги успокоят.

Във вторник сутринта арменската полиция си върна контрола върху сградите на правителството и парламента в Ереван. За днес обаче са насрочени нови протести срещу споразумението.

Президентът на Армения Армен Саркисян съобщи днес, че започва консултации за обсъждане на положението. Текстът на декларацията на държавния глава беше публикуван от агенция "Арменпрес", предаде ТАСС. Президентът твърди, че е научил от медиите за подписването на споразумението за уреждане на конфликта и за условията за прекратяване на войната.

"Всякакви стъпки и действия, които касаят жизнените интереси и права на Армения, на Арцах (непризнатата Нагорно-Карабахска република), на целия арменски народ, приемането на всяко решение, още повече подписването на какъвто и да е документ, трябва да стане предмет на всеобхватни консултации и обсъждания", заявява президентът. Той подчертава, че въпросът за съдбата на Нагорни Карабах трябва да бъде решен с оглед на общонационалните интереси на арменския народ и изключително на основата на общонационален консенсус.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1

    Снимката горе показва как би изглеждала Kim Kardashian без пластичните операции.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 3

    Доста тъжен край на войната за Армения. Отстъпват 1/3 от територията на НК, включително втория по големина град. Всички региони освен стария Нагорно-Карабах също. Народът ври и кипи.

    А НК е арменската Македония. Ударът е огромен, при това губят всякакви надежди за защитата на тези територии без руска благословия. Отделно икономически регионът и досега боксуваше, а занапред му предстои пълен крах.

    До колкото виждам, арменците мислят, че Русия печели във всичките си цели - установява миротворческа мисия, разправя се с неудобния Пашинян, запазва добри позиции с всички правителства в региона. "Армения е заложник на Русия" - така казват, няма какво да допълня.

    Ние няма какво да се чудим, след като сме преминали през същия процес. След руското неодобрение за Съединението, след намесата им в полза на Сърбия по време на Балканските войни, би трябвало отлично да знаем как се чустват арменците сега.

    За разлика от тях ние поне имаме щастието да не сме толкова на Изток. Мисля, че поуките са очевидни. Мечката политическата система си мени, но нрава...

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 1
    • + 2

    Армения без Русия е , като Изрел без Щатите - Или България без ЕС .
    От всякъде дебнат врагове .

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 2

    Който не може да целува ръка с достойнство, е обречен да целува дупе на колене, казваше навремето полк. Петко Йотов. Арменците не го разбраха....

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    1. Вчера Армения загуби единствено 7-те азербайджански района, които бе "присъедилила" след войната от 1994 г към автономната област Арцах. Всъщност Армения загуби това, което никога не й е принадлежало. С цената на 12 хил. мъртви в двете войни ;
    2. През войната 1993-4 г. Русия стоеше зад Армения, а Турция не стоеше зад Азербайджан;
    3. След "кадифената" революция в Армения, която вкара в затвора арменците-герои от войната от 1994 г и възкачи начело на държавата русофоба Пашинян, нещата се обърнаха: Русия вече не стои зад Армения, а Турция застана зад Азербайджан. Което видимо предопредели резултата.

    Армения е пример за глупав геополитически хазарт. Е...

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Армения губи и Шуша, губи и Хадрут. Само тези градове са около 30 000 души. Щетите за това, което остава на Армения, са непоправими. Сега просто ще робуват на Русия, защото тя може да ги изнудва чрез остатъците от Арцах.

    А Арменците ще тънат в безпереспективност и без възможности за "геополитически хазарт". Като всичко в Руската зона на влияние.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Така е на война - горко на победения.
    След кадифената революция през 2018 г- Армения на Пашинян опита да робува на Америка. И всичко беше ОК, докато съюзникът на Америка - Турция, не започна безпрепятствено да избива арменци: 6000 трупа.
    Какво направи Америка? Спря ли съюзническа Турция? Не.

    "Лошата" Русия спря войната ден-две преди Армения съвсем да загуби Арцах и още няколко хиляди арменци да легнат на бойното поле. Всъщност арменците бяха на крачка да робуват на турците...

    Много тъпи парчета дращят тук.

    Нередност?
Нов коментар