С 500 млн. евро Германия подобрява вентилацията като мярка срещу COVID-19

Грантовете ще получат обществени сгради, а частните компании все още не могат да кандидатстват

Финансирането е за музеи, театри, университети, училища и други
Финансирането е за музеи, театри, университети, училища и други
Финансирането е за музеи, театри, университети, училища и други    ©  Reuters
Финансирането е за музеи, театри, университети, училища и други    ©  Reuters

Германското правителство отпуска 500 млн. евро за подобряване на вентилацията в обществените сгради като мярка в борбата с коронавируса. Грантовете ще получат обществени офиси, музеи, театри, университети и училища. Частните компании все още няма да могат да кандидатстват, пише ВВС.

Целта е да се подобрят съществуващите вентилационни системи, вместо да се инсталират нови, което е по-скъпо. Всеки одобрен ще получи максимум 100 000 евро, като парите се раздават от вторник. Финансиране може да се отпусне и за сензори за въглероден диоксид, които показват кога въздухът в стаята вече е нездравословен.

Мобилни пречистватели

Вирусите се разпространяват чрез малки капчици, издишани от инфектирания човек, особено когато киха или кашля. Според изследванията те могат да се задържат във въздуха в стаята поне осем минути, както и да пропътуват няколко метра.

Германското правителство иска училищата, които нямат централна вентилационна система, да получат поне мобилни пречистватели на въздуха. Те струват около 2000 евро, филтрират малките частици и могат да пречистят стаята за минути.

Проветряване за 5 мин. на всеки час

Препоръката на германското здравно министерство е гражданите да проветряват поне за 5 мин. на всеки час. Това важи особено за училищата във времето, преди новият клас да влезе в класната стая.

Броят на новозаразените с коронавирус се увеличава в Германия през последните седмици, но скокът е по-голям в някои съседни страни като Чехия, Холандия и Франция. Експертите предупреждават, че новата вълна на пандемията ще се усилва със застудяването на времето в Европа, когато повече хора споделят затворени пространства при затворени прозорци.