🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западна Европа затяга мерките срещу COVID-19 с надежда да избегне пълен локдаун

Тази и следващата седмица ще бъдат ключови, за да се види дали този подход е ефективен

Болниците в Англия в момента са по-пълни, отколкото по време на пика на коронавируса през март, предупреждават здравните власти във Великобритания. Британският премиер Борис Джонсън проведе извънредна правителствена среща заради увеличения брой на заразяванията в страната, а днес се очаква обявяването на нови мерки на базата на тристепенна система за тревога.

Но проблемът далеч не се изчерпва с Обединеното кралство - шест месеца след началото на пандемията и други европейски страни като Франция, Испания, Белгия, а вече и Италия обявяват дневни инфекции, сравними, а понякога и надскачащи тези от първата вълна на COVID-19, и затягат мерки. Дори Германия, която бе хвалена за успешния си подход на тестване и проследяване на контактите, регистрира рекордни 8000 новозаразени в събота, което до този момент е най-високият дневен брой за страната. В края на миналата седмица канцлерът Ангела Меркел заяви, че допълнителни рестрикции ще последват обявените местни мерки, включително затваряне на баровете в 23:00 ч. на някои места. "Ще се върнем към празнуването и към забавленията без корона ограниченията. Но сега други неща са по-важни", коментира тя, цитирана от New York Times.

Спомените от празните улици и затворените бизнеси в началото на годината продължават да будят лоши спомени в много европейци. Сп. Economist коментира, че пълният локдаун, тоест "затварянето" на дадена страна, е скъп и неустойчив метод и показва, че другите политики за ограничаване на вируса са се провалили. Затова правителствата в ЕС се опитват да избегнат тази крайна мярка, като налагат целеви и регионални рестрикции, както и като идентифицират мерките, които имат най-голям икономически и социален смисъл. Според анализатори тази и следващата седмица ще бъдат ключови, за да се види дали този подход е ефективен.

Ще може ли да се обърне курсът на пандемията

"Намираме се във важен етап от пандемията. Или ще изберем условията за контролирането на вируса, или ще изчакаме и вирусът ще ни принуди да действаме, както направи при локдауна през март. Новите заразявания се покачват почти в цяла Англия и първоначалното разпространение сред по-младите сега премина към по-възрастните и рисковите групи", обобщава анализ на британската ВВС. И допълва, че в момента правителството върви по тънък лед, като желанието е да се избегне пълно "затваряне" на страната и училищата и университетите да останат отворени. "Фитнес залите, баровете и подобните места са на фронтовата линия, защото именно там хората все още се събират. Но не е ясно дали тези мерки ще са достатъчни, за да се обърне курсът на пандемията", твърди ВВС.

В Англия ще бъдат обявени нови рестрикции, като районът на Ливърпул вероятно ще подлежи на най-строгите мерки по силата нова тристепенна система, която класифицира регионите като "средно", "високо" и много високо" рискови. Фитнес залите, казината и клубовете са сред бизнесите, които ще бъдат засегнати от най-големите рестрикции, като след месец ще има преразглеждане на ситуацията. Миналия петък в Шотландия бяха въведени по-стриктни ограничения, включително затваряне на пъбове и ресторанти, а уелските власти заявиха, че следващите няколко дни ще определят дали ще бъдат необходими "национални мерки".

"Повечето заразявания стават в рамките на и между домакинствата и след това в секторите на търговията на дребно и на туризма и ресторантьорството. Най-важно е да се фокусираме върху градовете и районите с най-големи епидемии. Тези рестрикции са необходими", обяснява пред ВВС проф. Калъм Семпъл от University of Liverpool.

След Франция и Испания и други западноевропейски страни започнаха да затягат по-сериозно мерките. Сред тях е и една от най-засегнатите от първата вълна - Италия, която планира да въведе нови ограничения в цялата страна, тъй като инфекциите се покачват до нивата, наблюдавани за последно през март - през седмицата инфекциите в страната надминаха 5000 в някои дни. Италианските експерти се срещат днес, за да обсъдят какви точно ще са новите ограничения, които се очакват по-късно през седмицата. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанса заяви, че е предложил общонационална забрана за частни партита, очаква се да има и ограничения за работното време на барове и ресторанти, както и ограничения за частни празненства и събития според чернова, видяна от Reuters. "Сега се нуждаем от промяна на темпото и да се намесим с мерки, които биха могли да ни позволят да поставим заразата под контрол и да избегнем по-строги мерки по-късно", каза той в интервю за RAI. По-рано в неделя външният министър Луиджи ди Майо отхвърли поредното блокиране на национално ниво, като заяви, че икономиката не може да си го позволи.

След затягането на мерките в столицата Брюксел, включително затваряне на кафенета, барове, спортни центрoве и др, Белгия все пак обмисля карантина на национално ниво заради чувствителното нарастване на броя на новооткритите заразени с COVID-19, потвърди в понеделник министърът на здравеопазването Франк Венденбрук.

Местни медии съобщават, че в южната област Валония е подготвена заповед за въвеждане на вечерен час от 1.00 ч. до 6.00 ч. и се очаква становището на белгийското вътрешно министерство. Полицаите в страната са получили нови насоки, според които трябва да следят основно за носенето на маски на обществените места, където са задължителни, както и за спазването на работното време на ресторантите и кафенетата.

Мерките в Централна Европа

Централна Европа също е в очакване на втора вълна на коронавируса. През пролетта страни като Унгария, Полша, Чехия и Словакия затвориха граници и спряха работата на ресторанти, барове и магазини. В резултат броят на инфекциите бе значително по-нисък от този в Западна Европа. Но поотхлабеното лято в комбинация с отварянето на училищата и смесените послания на политиците, които само преди няколко седмици омаловажаваха риска от пандемията, спомогнаха за острия скок на новите заразявания.

Смъртните случаи, както и хоспитализациите и броят на пациентите на уреди за обдишване също се увеличават. "Това е проблем за един регион, в който разходите за здравеопазване и броят на лекарите и сестрите е доста под нивата в Западна Европа", пише Politico и допълва, че има оплаквания, че властите в региона не извършват достатъчно тестване на населението.

В събота Полша обяви, че цялата страна е "жълта зона", а някои части са високорискови, или "червени". Навън маските са задължителни, баровете и ресторантите са с ограничено работно време. Чехия въведе 30-дневно извънредно положение от 1 октомври, като в понеделник влязоха в сила нови рестрикции, включително ограничения за фитнес залите, ресторантите, баровете и културните мероприятия.

Словакия разпореди армията да помага в болниците и обмисля карантиниране на регионите с най-високи нива на инфектиране. Унгарското правителство вдигна заплатите на докторите, а границите на страната остават затворени с някои изключения.

На този фон България продължава да бъде в "експериментална" фаза и въпреки резкия скок на случаите в страната ни през последната седмица властите все още не са обявили никакви допълнителни мерки - има само спекулации и изказвания в тази посока, но в бъдеще време. Ако тенденцията на увеличение се запази обаче, ограничения неизбежно ще бъдат наложени. Въпросът е дали България няма да изпусне момента, в който мерки, подобни на тези в другите страни, могат да имат превантивен ефект и да предпазят страната от нов локдаун.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Нямат си Мангър , няма да пият мляко ...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Капитал въшляса...
    Нито в текстовете има какво да прочетеш, нито във форума...

    Нередност?
Нов коментар