🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тежкото възстановяване на американския корпоративен свят

Отвъд динамичния фондов пазар и технологичния бум голяма част от бизнеса се бори за оцеляване

Както Доналд Тръмп, така и Джо Байдън обещаха в предизборните си кампании да възстановят американската икономика от страха по време на пандемията. Това ще изисква обрат за корпоративна Америка, която преживя жесток спад. В какво състояние ще бъде бизнесът, когато обитателят на Белия Дом започне мандата си през януари?

Някои последни жизнени показатели изглеждат обещаващо. Американската икономика се е разширила с рекордните 33% на годишна база през третото тримесечие на годината. Общите печалби на големите компании от индекса S&P 500 са надминали очакванията на анализаторите с близо една пета, като 85% от тях надвишават прогнозите за тримесечието. Майкъл Уилсън от инвестиционната банка Morgan Stanley изчислява, че приходите за средна фирма от индекса са се увеличили с 1% на годишна база. Не е изненадващо, че изследователската организация Conference Board публикува анкета на 20 октомври, според която доверието на мениджърите в големите компании е скочило от 45 до 64 пункта през последното тримесечие - ниво над 50 показва повече положителни, отколкото отрицателни отговори.

Неравно възстановяване

И въпреки това всеки, който участва на тримесечните срещи на големите фирми с инвеститорите от Уолтсрийт, забелязва колебливия тон и честите мрачни бележки на ръководителите. Компанията за разплащания Visa, например, нарича възстановяването "неравномерно". Производителят на индустриално оборудване Caterpillar признава, че "държи повече запаси от обикновено" заради несигурността, породена от пандемията. А внимателен анализ на числата показва, че корпоративното възстановяване е много неравно, като някои индустрии и малки фирми са все още в голяма беда. В същото време корпоративните балансови отчети са под напрежение, което може да попречи на инвестициите и да доведе до ръст на просрочванията.

Бумът на американската икономика през последното тримесечие щеше да бъде впечатляващ, ако не се беше случил след рекорден спад на брутния вътрешен продукт за последния тримесечен период. Икономиката остава с 3.5% под нивото от края на 2019 г., признава The Conference Board, и е малко вероятно да възстанови нивото си от преди пандемията до края на 2021 г. или след това. Що се отнася до големия брой компании, чиито печалби надминаха прогнозите през последното тримесечие, Тобиас Левкович от инвестиционната банка Citi казва, че не е впечатлен: "Победата над понижените очаквания за печалба не е толкова голям подвиг". Сега става ясно, че анализаторите са били твърде песимистични, когато са изготвяли прогнозите си по-рано през годината. Той добавя, че много фирми са успели да подобрят приходите не само като са увеличили продажбите, но и като са намалили разходите си. Бизнес перспективите остават "нестабилни", смята той, защото "не можете да намалите разходите си за развитие".

Колкото повече надничаме в числата, толкова по-непоследователно изглежда възстановяването. Една от причините за разликите е къде са позиционирани клиентите на компанията. Джонатан Голуб от швейцарската банка Credit Suisse изчислява, че компаниите от индекса S&P 500 отчитат общ спад на приходите от 2.8% и спад от 10.2% на приходите през третото тримесечие в сравнение с година по-рано. Но той смята, че американските компании, които са специализирани в експорт на стоки, са повишили приходите си с 14%, докато фирмите, които разчитат предимно на местния пазар, са претърпели спад от по-малко от 9%.

Размерът е друга "лупа", която разкрива неравномерното възстановяване. Бинки Чадха от Deutsche Bank твърди, че това "е приказка за два фондови пазара". Пазарната капитализация на петте най-големи технологични гиганта (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft и Alphabet) се е понижила от най-високата си стойност през последните седмици, което е близо една четвърт от стойността на индекса S&P 500. Въпреки това през тази година те са генерирали възвръщаемост от 39% за акционерите и без тях 495-те други фирми са донесли възвръщаемост от -1%.

Удар за малките и средни компании

Малките и средни фирми са смачкани. Според индекса Russell 2000 делът на тези от тях, които отчитат загуби, е намалял от пика си от 40%, но остава малко над 30%. В сравнение с големите компании малкият и среден бизнес е 4 пъти по-вероятно да губи пари - далеч по-лошо положение от това по време на рецесията от 2001 г. или от финансовата криза преди десетилетие.

Настроението в заседателните зали на по-малките компании е лошо. Последната анкета сред ръководители на малък и среден бизнес, публикувана от Wall Street Journal и организацията за обучение на мениджъри Vistage, установява, че настроението "се е влошило през октомври 2020 г. заради увеличилите се притеснения относно забавяне на икономиката по време на възстановяване на случаите от covid-19". Мрачната перспектива, която е най-песимистичната от шест години, може да се обясни с факта, че 42% от малките фирми вярват, че ще останат без пари за по-малко от шест месеца.

Дългът расте

Ако неравномерното възстановяване е едно от притесненията, балансите на фирмите е другото. Корпоративният дълг се увеличаваше преди пандемията и много фирми натрупаха още задължения, за да покрият недостига на приходи през годината. Едуард Олтман от Нюйоркския университет е притеснен за нещо, което той нарича "огромно натрупване на нефинансов корпоративен дълг". По негови сметки фирмите са издали над 360 млрд. долара джънк облигации до момента и са надминали предишния рекорд от 345 млрд. долара от 2012 г. С достигане на критични нива на съотношенията дългове-приходи и възобновяване на просрочванията на плащанията, Алтман прогнозира, че от 6.5% до 7% от джънк облигациите в стойност в долари ще бъдат платени със закъснение.

Същите страхове споделя и рейтинговата агенция S&P Global. Тя изчислява, че "distress ratio" (проблемните кредити са джънк облигации с разлики от повече от 10 процентни пункта спрямо американските държавни облигации) за американските компании се е понижил до 9.5% през септември в сравнение с пика си от 36% през март, но остава над нивата от преди пандемията. Корпоративна Америка вече е на първо място в света по фалити през годината, със 127 до края на октомври. Никол Серино от S&P Global отбелязва, че качеството на корпоративните кредити се влошава, като броят на фирмите с оценка ССС+ или по-ниска сега е с 50% повече в сравнение с края на 2019 г.

Три неизвестни за бъдещето

Тъй като много от фирмите все още търпят загуби и предвид отслабването на балансите им е повече от ясно, че американският бизнес има проблеми. Какво предстои да се случи зависи от три неизвестни. Едно от неизвестните е резултатът от президентските избори - дълъг период на несигурност след гласуването ще натежи на настроението, отбелязва Левкович. Той се позовава на спада от 11% в индекса S&P 500 след изборите през 2000 г., при които съдебните спорове решиха резултата от надпреварата за президентския пост между Джордж Буш и Ал Гор (засега Доналд Тръмп не желае да признае победата на Джо Байдън).

Неизвестни са и времето, и размерът на следващия пакет финансови стимули от Конгреса, които в момента са замразени заради политическа безизходица във Вашингтон, и които могат да бъдат спрени, ако републиканците запазят контрол над Сената. Това е от значение за компаниите, защото, както Голуб обяснява, "правителството на практика каза: "Не искаме пазарните сили да изтласкат фирмите от бизнеса и затова ще подкрепим голяма част от икономиката"". Уилсън вярва, че броят на компаниите, които са обявили фалит до момента, е много по-малък от прогнозата заради щедрите стимулиращи мерки.

Въпреки това, най-голямото неизвестно е пандемията. Рейтинговата агенция Moody's прогнозира, че просрочването на корпоративни дългове ще продължи до март 2021 г. Причината е, че "икономическото възстановяване остава крехко на фона на риск от ново съживяване на пандемията, което да доведе до нов рунд от блокиране на цялата страна". Това би трябвало да послужи като трезво напомняне на следващия президент и на корпоративните шефове, че въпреки отскока все още може да има трудни дни за САЩ.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved