🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще спечелят ли инвеститори новите икономически лидери в Турция

Новият управител на централната банка предприема промени, но президентът Ердоган все още дърпа конците

Политическата кариера на човека, за когото се смяташе, че е втората най-влиятелна личност в Турция и евентуален наследник на президента Реджеп Тайип Ердоган, завърши с неочакван край. В изпълнено с граматически грешки изявление, публикувано в Instagram на 8 ноември, Берат Албайрак, зетят на президента, заяви, че се оттегля от поста на финансов министър и напуска политиката. На Ердоган и чиновниците му им отне над ден, за да потвърдят новината. Още един ден им беше необходим, за да назоват Лютфи Елван, бивш вицепремиер, за заместник на Албайрак.

Берат Албайрак, често наричан "дамат" (зет), твърди, че напуска поста си поради здравословни причини. Но запознати със ситуацията посочват като причина вражда между Албайрак и новия управител на централната банка Наджи Агбал, който критикува действията на министъра. Агбал беше назначен за управител само няколко дни по-рано, след като Ердоган освободи от длъжност предшественика му Мурат Уйсал, без да дава обяснение. (Уйсал е вторият управител на централната банка, който е уволнен за две години.) Албайрак не е бил информиран за решението.

Лошо управление

Управлението на икономиката, което Албайрак демонстрира, беше дори по-лошо от неговата граматика. Докато министърът и тъстът му се надяваха централната банка и търговските банки да поддържат ниски лихвените проценти, лирата поставяше все по-големи негативни рекорди. Между изненадващото назначение на зетя през 2018 г. и неговата неочаквана оставка валутата загуби 46% от стойността си към долара, стопявайки покупателната способност на турците.

Вместо да повиши лихвените проценти, централната банка продаде доларови резерви, за да облекчи натиска върху лирата. Това лято банката се предаде, след като пропиля 100 млрд. долара и въведе византийска система от множество лихвени проценти, с които косвено да затегне паричното предлагане. От своя страна Албайрак пренебрегна притесненията относно валутния колапс. "За мен обменните курсове изобщо не са важни, каза той пред репортери през септември. Аз не обръщам внимание на това."

Връщане към по-нормални политики

Инвеститорите се надяват на връщане към по-ортодоксални политики. В първите няколко дни след промените лирата се повиши с над 7% спрямо долара, преобръщайки доскорошния дълготраен тренд на понижение. И Елван, и Агбал, който предшестваше зетя като финансов министър, са верни съюзници на Ердоган, но са също и опитни технократи. И двамата твърдят, че ще дадат приоритет на борбата с инфлацията, която през октомври достигна 12% - почти два процентни пункта по-високо от основния лихвен процент.

Твърди се, че Агбал вече е започнал да отстранява близките на Албайрак от най-високите постове в централната банка и е обещал да подобри комуникацията. В друг обнадеждаващ ход от 11 ноември банковият регулатор облекчи ограниченията за чужденци при търговия с лири. Мерките бяха наложени, за да ограничат чуждестранните продажби на късо (предполагащи, че валутата ще поевтинее).

И все пак, въпреки всичките си недостатъци, зетят просто правеше това, което всички министри са свикнали да правят - да следват указанията на Ердоган. А президентът не дава никакъв знак, че е готов да разхлаби хватката си над финансовото министерство и над централната банка или че е готов да се откаже от чудноватите си икономически възгледи, като например, че високите лихвени проценти причиняват инфлация.

"Съществува такова разбиране, че всички лоши неща, които са се случили след 2018 г., са по вина на Албайрак", казва Ерик Майерсон от Handelsbanken. "Може би стратегията му е била да започне да продава валутни резерви, но причината, поради която се прибягна до тази глупава мярка, беше наложената глупава директива [от Ердоган] да не се повишават лихвите."

Комитетът за парична политика на централната банка е свикан за 19 ноември. Той "трябва да отговори на очакванията, като повиши лихвите и опрости политическата рамка", казва Хакан Кара, бивш главен икономист в банката. Ако ли не, промяната в управлението ще е била само за заблуда.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    ...Това лято банката се предаде, след като пропиля 100 млрд...

    Ашколсун - зет като мед ...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Турция с населението и инвестициите, насочени натам, щеше да се развие икономически при всеки лидер. Ердоган може и да го бива в геополитиката, но е кръгла нула икономически.

    Нередност?
Нов коментар