🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ердоган уволни централния банкер, зет му се оттегля като финансов министър

Поредицата от увеличения на лихвите не успя да спре срива на лирата

Ердоган продължава да кадрува в централната банка, но икономиката има други закони, на които се подчинява
Ердоган продължава да кадрува в централната банка, но икономиката има други закони, на които се подчинява
Ердоган продължава да кадрува в централната банка, но икономиката има други закони, на които се подчинява    ©  Reuters
Ердоган продължава да кадрува в централната банка, но икономиката има други закони, на които се подчинява    ©  Reuters

Турската икономика е изправена пред нови сътресения, след като през уикенда президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя на централната банка, а вчера финансовият министър, който е и зет на Ердоган, обяви, че се оттегля от поста.

Ердоган сваля централния банкер за втори път през последните 16 месеца, защото поредицата от увеличения на лихвените проценти не успява да спре спускането на лирата до рекордно ниско ниво. В същото време страната пострада от коранавируса, което се отрази сериозно на икономиката.

Ердоган назначи бившия финансов министър Наджи Агбал на мястото на Мурат Уйсал, който управляваше централната банка малко повече от година. Агбал няма предишен опит в паричната политика, но е известен като настроен добре към пазарите технократ. Анализаторите прогнозират, че той ще продължи да повишава лихвите, за да защити лирата и да успокои инвеститорите, въпреки че трябва да управлява натиска от Ердоган в подкрепа на икономическия растеж.

Бързата смяна на Уйсал идва след седмици на спад на валутата, която в петък падна до нови рекордно ниско ниво - 8.52 за долар. Турската лира е най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари през 2020 г., обезценявайки се с повече от 30% спрямо долара.

Уйсал се опита да предприеме мерки за успокоение на валутния пазар през лятото, но те не бяха достатъчни за поскъпване на лирата или задържане на инфлацията, която в момента е над два пъти повече от официалната цел от 5%. Уволнението на Уйсал може да е сигнал за готовност за нов опит да се възстанови доверието в лирата чрез бързо повишаване на референтния лихвен процент, твърдят анализатори пред Bloomberg.

"Смятаме, че с този ход се подготвя мащабно затягане, вероятно дори тази седмица", каза Кристиан Маджо, ръководител на проучванията за развиващите се пазари в TD Securities в Лондон.

Познато лице

Докато Агбал е познато име за наблюдателите в Турция от престоя му като финансов министър, който приключи през 2018 г., 52-годишният бивш бюрократ никога не се е занимавал с парична политика. Въпреки това Агбал работи с експерти като Мехмет Шимшек и Али Бабаджан, които бяха част от бившия икономически екип на Ердоган и осигуриха години на стабилен растеж.

Има признаци, че Агбал е бил подготвен за поста. Той е провеждал рутинни брифинги за паричната политика и въздействието върху фискалната дисциплина вече повече от година според държавен служител, който от години работи с бившия министър. Известен със своята дисциплина при разходните политики, Агбал също е изключително внимателен към необходимостта да се възстанови доверието в лирата, тъй като нестабилният курс се отразява на инфлацията, каза източникът на агенцията.

Въпреки че не е известен с конфронтационен подход към президента, Агбал не се притеснява да изразява различни позиции, каза държавният служителят. Преди назначаването му за управител на централната банка Агбал е бил ръководител на Службата за бюджет и стратегия на президентството от 2018 г.

Конкуриращи се приоритети

На нови си пост Агбал ще е в неудобно положение да се справя с исканията на Ердоган за по-ниски лихви, докато се опитва да отговори на очакванията на инвеститорите за стабилизиране на валутата. Натискът на турския президент върху централната банка хвърля сериозна сянка върху водената парична политика. Ердоган вярва, че високите лихви вдигат инфлацията. Повечето централни банкери по света смятат, че е точно обратното.

Неочаквана оставка

В неделя турският финансов министър Берат Албайрак, който е зет на президента, изненадващо подаде оставка и това още повече засили объркването относно управлението на икономиката. Албайрак посочи здравословни причини за оттеглянето си.

Оставката на министъра идва ден след уволнението на централния банкер и назначаването на Агбал. Агбал е известен с противопоставянето си на политиките на Албайрак през последните две години, когато лирата се обезцени почти наполовина спрямо долара.

През двегодишния мандат на Албайрак като финансов министър инфлацията обикновено беше близо два пъти над целта на правителството от 5%. Държавните кредитори на Турция неуспешно обвързаха подкрепата си за лирата с необявени намеси на валутните пазари, където се смята, че са продали десетки милиарди долари.