🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първите американци ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 на 11 декември

Ваксината на Oxford и AstraZeneca показва ефективност от 70%

Ефективността от 70% прави ваксината на AstraZeneca по-ефикасна от сезонната противогрипна ваксина
Ефективността от 70% прави ваксината на AstraZeneca по-ефикасна от сезонната противогрипна ваксина
Ефективността от 70% прави ваксината на AstraZeneca по-ефикасна от сезонната противогрипна ваксина    ©  Reuters
Ефективността от 70% прави ваксината на AstraZeneca по-ефикасна от сезонната противогрипна ваксина    ©  Reuters

Първите американци ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус вероятно още на 11 декември. Това заявява пред CNN ръководителят на програмата по ваксинации срещу COVID-19 в САЩ д-р Монсеф Слауи. Планът е "ваксините да бъдат транспортирани до имунизационните центрове в рамките на 24 часа" след одобрението им.

Миналия петък Pfizer и BioNTech подадоха молба за оторизиране на извънредна употреба в САЩ и Агенцията по безопасност на храните и лекарствата ще свика заседание на 10 декември, за да обсъди въпроса.

Стаден имунитет за САЩ до май

Проучванията показват 95% ефективност на ваксината и очакванията са, че до края на годината ще бъдат произведени до 50 млн. дози. Предвижда се тя да бъде разпределена на базата на населението на всеки американски щат, като отделните щати ще решават кой ще я получи първи - препоръките са за предимство на хората в най-голям риск.

Фармацевтичната компания Moderna също оповести резултати от тестовете за почти 95% ефективност на нейната ваксина. През следващите седмици се планира да бъдат подадени документи за одобрение. Според д-р Слауи равнището на ефикасност на двете ваксини води до заключението, че САЩ могат да постигнат "истински стаден имунитет" до май, когато 70% от населението е ваксинирано.

Отново "близо до нормалност" през лятото

В понеделник стана ясно, че ваксината на Oxford и AstraZeneca дава 70% защита, но числото може да нарасне до 90%, ако първоначално се даде половин доза, след което пълна втора доза, пише ВВС.

Въпреки че ваксините на Pfizer и Moderna показват защита от 95%, разработката на Oxford е по-евтина и е по-лесна за съхранение и транспортиране до различни точки по света. Предимството й е, че може да се държи на хладилна температура. Освен това ефективността й от 70% я прави по-ефикасна от сезонната противогрипна ваксина. Прогнозите на специалистите са, че тя ще изиграе съществена роля в борбата с пандемията, когато бъде одобрена от регулаторите, преценяващи нейните ползи и безопасност. Този процес ще се случи в идващите седмици.

AstraZeneca планира да произведе 3 млрд. дози следващата година. Ваксината е разработена за около 10 месеца, когато това обикновено отнема десетилетие. Пред ВВС от британското здравно министерство коментират, че "ще бъдем горе-долу отново близо до нормалността" до лятото.

Все още няма коментари
Нов коментар