САЩ ще обвинят 89 китайски компании във връзки с военните

Фирмите няма да могат да купуват някои американски продукти и технологии

Администрацията на Доналд Тръмп подготвя обявяването на списък от 89 китайски компании, които според САЩ имат връзки с армията, пише Reuters, като се позовава на конфиденциален документ, видян от агенцията. Вкарването на компаниите в черен списък би означавало, че те няма да могат да купуват и използват някои американски продукти и технологии.

Ако списъкът влезе в сила, той би обтегнал още повече търговските и политически отношения между Пекин и Вашингтон. Удар би имало и за американските компании, които продават на тези китайски фирми. Някои от тях са в сферата на въздушните и космическите технологии, където фирмите имат малък на брой доставчици и купувачи, които трудно могат да бъдат заменени. За момента няма реакция от страна и на двете правителства.

Вероятно най-важното име в списъка е това на Commercial Aircraft Corp of China (COMAC), производител на самолети, който води опитите на Китай за създаване на национален гигант, конкуренция на Boeing и Airbus. Друго голямо име е това на Aviation Industry Corporation of China (AVIC), в същата сфера, както и 10 свързани с нея дружества. При евентуално влизане на списъка в сила, САЩ ще обявят, че те имат за "крайни потребители" китайската армия - термин, който означава, че американските доставчици ще трябва да поискат лиценз, за да им продават продукти, които в момента са на свободния пазар.

Потенциалният ответен удар

Преди по-малко от две седмици президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани със заповед американските инвестиции в китайски компании, за които Вашингтон смята, че са собственост или под контрола на китайската армия.

Влизането в сила на списъка може да дойде в неудобен момент за американската въздушна индустрия. В момента Boeing търси одобрение от китайските власти за полети с модела 737 MAX, който миналата седмица беше пуснат да лети от американските регулатори при изпълнението на определени условия. През март 2019 г. Китай беше първата страна, която забрани полетите със самолета, след две катастрофи.

САЩ най-вероятно очакват и ответен удар. Агресивната позиция срещу Китай беше една от ключовите политики за администрацията на Доналд Тръмп и по всяка вероятност тази, която ще има тежест най-дълго във външната политика на страната. Тръмп загуби изборите в началото на ноември и ще бъде сменен на поста през януари от бившия вицепрезидент Джо Байдън.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар