🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидерите на ЕС искат категория "тъмночервено" за по-голяма опасност от COVID-19

Те признават, че ваксинациите на европейците не протичат достатъчно бързо

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята, че ЕС може да постигне целта си за ваксиниране на 70% от населението до лятото.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята, че ЕС може да постигне целта си за ваксиниране на 70% от населението до лятото.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята, че ЕС може да постигне целта си за ваксиниране на 70% от населението до лятото.    ©  Reuters
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята, че ЕС може да постигне целта си за ваксиниране на 70% от населението до лятото.    ©  Reuters

Лидерите на ЕС изразиха опасение, че европейските граждани не са ваксинирани достатъчно бързо. Това стана по време на първата им видеоконференция за 2021 г. Все пак председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че продължава да смята, че ЕС може да постигне целта си за ваксиниране на 70% от населението до лятото.

"Водим битка. Трябва да се мобилизираме", коментира той.

Корекция на пандемичните карти

Лидерите на ЕС обсъдиха новите по-заразни щамове на коронавируса, както и обявените от фармацевтичните компании забавяния в производството и съответно доставките на ваксини, пише Politico. Новите щамове и повишаването на броя на инфекциите принуждават Брюксел да планира нов начин за обозначаване на най-засегнатите райони, като добави категорията "тъмно червено" към пандемичните карти, които до този момент показваха "зелени", "оранжеви" и "червени" зони. Европейските лидери заявиха, че искат да оставят границите отворени, но посочиха, че в областите, определени като "тъмночервени", могат да бъдат въведени по-строги рестрикции, като например ограничаване на пътуванията, за които няма жизненоважна причина, и по-големи изисквания за тестването.

Дискусиите също така се фокусираха върху притесненията на ръководителите на държавите и правителствата относно недостатъчните количества от ваксините и факта, че ЕС се движи по-бавно в сравнение със страни като Великобритания и Израел. "Лидерите искат ваксинациите да бъдат ускорени и в това отношение ангажиментите за доставки от страна на компаниите трябва да се спазят", коментира Шарл Мишел.

Датското предложение

Макар че европейските лидери потвърдиха подкрепата си за общата програма за закупуването на ваксини на ЕС, някои призоваха Брюксел да положи повече усилия за доставката на дозите, като прескочи етап от процедурата по одобрението. Датският премиер Мете Фредериксен поиска да се проучи възможността за доставка на ваксината на Oxford/AstraZeneca, преди тя да е получила финално одобрение от регулаторите, което се очаква да стане 29 януари. Така дозите щели да бъдат вече в страните от ЕС, когато бъде взето решението за оторизация.

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте обаче посочи, че регулаторите трябва да разполагат с нужното време, за да вземат най-доброто решение: "Всички искаме това да стане бързо и не по-дълго от необходимото. Но подчертавам - необходимото. Трябва да изчакаме необходимото време."

Часове по-късно обаче компанията предупреди, че няма да успее да достави договореното за съюза количество заради производствени проблеми. Говорител на AstraZeneca посочи, че "първите доставки ще бъдат по-малко от очакваното", без да предостави повече подробности, но в последствие се разбра, че през първото тримесечие доставките ще бъдат с 60% по-малко. Компанията трябваше да достави около 80 млн. дози за ЕС до март.