🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Едва 584 фирми са сключили договори за грантовете от 30 хил. до 150 хил. лв.

От Министерството на икономиката очакват да приключат с подписването на всички контракти до края на месеца т.е. шест месеца след затварянето на мярката

   ©  Цветелина Белутова

Половин година след приключването на приема на документи за подкрепа на средните фирми с пари от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) сключените договори са едва 584. Въпросните компании ще получат безвъзмездна помощ от 30 хил. лв. до 150 хил. лв., като общо одобрената сума е 80.9 млн. лв. Това означава, че средната стойност на грантовете е около 138 хил. лв. Това обясниха от Министерството на икономиката за в. "Капитал", след като преди дни бизнесът остро разкритикува изпълнението на правителствените мерки за подкрепа.

Към края на миналата седмица са били предложени за финансиране 1285 кандидати за общо 178.1 млн. лв. Процедурата по одобряването им обаче не свършва с това - до тях са били изпратени покани да докажат, че отговарят на изискванията. Очакванията са до 10 февруари броят на сключените контракти да стане общо около 1000, а останалите да са факт до края на месеца.

Фирмите са виновни

Експертите от икономическото министерство изтъкват, че бързината за подаване на документите за сключване на договорите и впоследствие на отчети за извършените на плащания зависи изцяло от готовността на самите фирми.

"На този етап по процедурата все още няма подадени отчетни документи", допълват от Министерството на икономиката.

Мярката за подкрепа на средните фирми стартира в началото на юли 2020 г., а документи по нея се приемаха почти до края на август. Общият бюджет на процедурата е 200 млн. лв., като едно от основните изисквания е компаниите да докажат спад на оборота от поне 20%. Минималният размер на помощта е 30 хил. лв., а максималният - 150 хил. лв., като с тях могат да се финансират разходи за персонал (заплати, осигуровки), текущи разходи за суровини, материали, външни услуги и режийни.

Общият брой на подадените от фирмите заявления за получаване на такива грантове е над 1900, като заявеното финансиране от тях е за над 263 млн. лв., т.е. с около 63 млн. лв. повече от бюджета. От икономическото министерство обаче заявяват, че той ще бъде увеличен, така че да стане възможно финансирането на всички одобрени кандидати. Засега не е ясно откъде ще бъдат взети допълнителните пари, но най-вероятно става въпрос за прехвърляне от други мерки на програма "Иновации и конкурентоспособност".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    A сега ще налеят и 51 милиона лева коронасубсидии и през нова още неработеща система СУНИ, вместо през ИСУН
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159687611146189
    Поредното преливане от пусто в празно и захлебване с европари за "наши, читави фирми".

    ПРИОРИТЕТНО, а не САМО за връщане на суми на клиенти!
    "Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период."

    Нередност?
Нов коментар