🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън ще изправя икономиката с пакет за 1.9 трлн. долара

Той вероятно ще бъде приет бързо заради мнозинствата на демократите във всички камари

В сряда Джо Байдън официално ще стъпи в длъжност като президент на САЩ и първата му работа, изглежда, ще бъде да се заеме с икономическата и здравната криза в страната. В четвъртък той представи плана си за масивен фискален пакет на стойност 1.9 млрд. долара, който да финансира ваксинацията в страната и да помогне на пострадалите икономически. Пакетът по всяка вероятност ще бъде приет, защото демократите вече имат мнозинство и в Камарата на представителите, и в Сената, и могат да си позволят бързи действия.

През декември Конгресът прие пакет от 900 млрд. долара, подписан - макар и с неохота - от Доналд Тръмп. Дори тогава обаче той се приемаше като междинна фаза, преди смяната на администрацията в Белия дом. Победата и в двете сенаторски състезания в Джорджия допълнително промениха картинката и позволиха на Байдън да планира започването на мандата си със значително по-големи възможности за харчене.

Какво има в предложението

В пакета се предвиждат значително увеличени разходи за разпространение на ваксини, тестване на населението, финансиране за отделните щати и служителите на първа линия. Според Байдън здравната криза продължава да бъде най-големият проблем на икономиката и тя трябва да бъде обуздана възможно най-скоро. Досега ваксинациите в САЩ не вървят по план и макар темпото да се вдигна значително след Нова година, до момента са имунизирани само 12 млн. души, а голяма част от ваксините остават неизползвани. Целта на правителството беше да бъдат ваксинирани 20 млн. души до края на декември.

Другото предложение е свързано с директна помощ: допълнителната социална помощ за безработните ще се вдигне от 300 на 400 долара седмично, 170 млрд. долара ще бъдат насочени към безопасно отваряне на училищата, така че родителите да могат свободно да се върнат на работа и да задвижат икономиката. Още 1400 долара ще бъдат раздадени на всеки американски гражданин. Това би бил най-големият директен чек до този момент - през пролетта на 2020 г. Конгресът одобри 1200 долара в преки плащания, а през декември - още 600 долара, които бяха сметнати за крайно недостатъчни.

Ако пакетът бъде приет, общата сметка по фискални пакети заради коронавируса ще нарасне до 5.2 трлн. долара, което е еквивалента на около четвърт от цялата американска икономика.

Ситуацията в момента е тежка заради вдигането на броя новозаразени и починали от есента насам. Пазарът на труда вече отново се свива, след като направи сравнително бързо възстановяване след шоковото съкращение на десетки милиони през пролетта. През декември общата сметка показва загуба на 140 хил. работни места, като най-засегнати са работещите в ресторанти, барове и други индустрии, които са в тежко положение.

С благодарности от Фед

Планът на Байдън ще позволи глътка въздух и на Федералния резерв. Представителите на централната банка отдавна искат от Конгреса и Белия дом да вдигнат рязко държавните разходи, така че да не се налага директна намеса на пазарите от страна на Фед - каквато се случва непрестанно от вече почти година.

В четвъртък президентът на Фед Джером Пауъл коментира, че предходният пакет от 900 млрд. долара е спасил страната от много по-тежки икономически последствия, но за справяне със ситуацията са нужни още пари. Въпреки допълнителната фискална помощ от правителството основните лихвени проценти едва ли ще се променят поне в близкото бъдеще. Фед беше тръгнал да ги вдига преди кризата, но след това ударно ги свали до нулеви нива.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Наивност е да се очаква някаква американска икономическа виагра. Това да не е ваксина за ковид, която да се сготви за месец-два?!

    От целия пожелателен текст единственото с достатъчна доза вероятност да се случи е, че на 20 януари престарелият Джо може и да доживее да стане президент на САЩ. Всъщност истинският президент ще е Обама чрез Камала, а Джо... Джо ще го дават непрекъснато по СиЕнЕн, за да се гаврят с американците какво са им натресли.

    Демократите ще разпрострат абсолютната си власт върху една страна, в която:
    1. Половината от населението ги смята за узупатори;
    2. Повече от половината не дължат подоходни данъци, просто защото доходите им са под прага;
    3. Индустрията е поизнесена в Азия;
    4. Селското стопанство е полузависимо от митническата политика на Китай, а тя е огледална на политическия натиск върху Пекин;
    5. Някогашните индустриални "стоманени" щати отдавна са "ръждиви" щати;
    6. Добивът на нефт и газ е под заплаха;
    7. Гордостта на американската автомобилна промишленост Детройт е като Кремиковци днес: пусти рушащи се халета и мръсни гета наоколо;
    8. Единственото, което работи в САЩ, са ІТ монополите и печатницата за долари.
    9. По официални данни гражданите на САЩ притежават около 360 млн. огнестрелни оръжия...

    В този смисъл Джоузеф, мисля, че ще се опита да купи американците с хартии с доста повече нули от въпросните 1,9 трлн. долара, защото това е сигурно още седмица трисменен режим на печатницата за пари.
    Държавният дълг на САЩ вече е колосалните 30 000 000 000 000 долара. 3-4 трлн повече...

    Светът от историята знае как се трият нулите дълг- с война. Тя е и единственият начин разделено общество да се сложи на една пътека: военната.

    Последната (засега) война на Америка беше в Ирак. 9/11 ли бе причината за нея или 9/11 беше организиран, за да я предизвика?

    Не гледайте белите конци на Танкинския залив или епруветките с бело брашно на ген. Колин в ООН.
    Съсредоточете се върху ефекта за света от пукането на американските циреи чрез инвазиите им в Корея, Гватемала, Хондурас, Куба, Гранада, Виетнам, Камбоджа, Югославия, Ирак, Либия, Сирия...

    Бог да ни пази от Америка!

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Байдън и с виагра нищо не може да вдигне ...

    Нередност?
Нов коментар