🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС е критикуван заради ограничаване на износа на ваксини срещу COVID-19

Експортните мерки са в отговор на скандала между Брюксел и AstraZeneca

ЕС е обект на международна критика заради нови мерки относно износа на ваксини срещу коронавирус. Канада и Япония изразиха опасения спрямо нови експортни правила, изискващи от производителите да получат разрешително, преди да изнасят ваксините извън съюза, пише Financial Times. Южна Корея пък предупреди, че някои правителства се опитват да се сдобият с повече ваксини, отколкото са им необходими.

Критиката идва на фона на действията на Великобритания за получаване на уверения от Брюксел, че доставката на ваксини от Белгия няма да бъде спряна в резултат на новите мерки. Те дават на ЕС правото да блокира износ от компании, от които страните членки получават доставки.

Нуждата от отворени мрежи за медицински доставки

Експортните ограничения са в отговор на заявлението на AstraZeneca, че няма да може да изпълни договорката си за доставка на ваксини за ЕС. Но международните реакции не закъсняха. Канадският търговски министър Мери Енджи е говорил с еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис, за да подчертае, че е жизненоважно мрежите за медицински доставки да останат отворени. Енджи е получила уверения, че новият експортен механизъм няма да засегне доставките за Канада.

Миналата седмица японският министър по въпросите на пандемичния отговор Таро Коно е изразил притеснението си, че ЕС може да блокира износа на ваксини, докато не задоволи потребностите на страните членки. По думите му съществува риск държавите да станат "по-националистически настроени" относно ваксините. Същевременно от външното министерство на Южна Корея питат защо някои държави се запасяват с количества, които надскачат нуждите им.

Кои са изключенията

Експортните мерки изключват европейски страни извън ЕС, както и държави от Близкия изток и Северна Африка, включително 92 икономики с ниски и по-ниски средни доходи. Сред тези, за които няма изключение, са богати страни като Великобритания, Япония, САЩ, Южна Корея, Канада, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Персийския залив, както и някои държави със средни доходи като Бразилия, Мексико и Турция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lubomirgavrilov avatar :-@
    Любо

    ЕС изнесе 41 милиона ваксини, само за Великобритания 11 милиона. А нашите родители да умират ? Ние сме втора категория, понеже не владеем техниката на писане на засукани търговски договори ?

    Има едно решение: временна експроприация на всички заводи за ваксини в ЕС, вече се е случвало.

    Нередност?
Нов коментар