България не се отказва от ваксината на AstraZeneca при възрастни хора

Европейският регулатор одобри ваксината за всички над 18 г., но редица страни в ЕС решиха да не я прилагат при хора над 55-65 г. заради липса на данни за ефективността й в тази група

България засега не планира да ограничи поставянето на ваксината срещу COVID-19 на английско-шведския концерн AstraZeneca при възрастни хора, стана ясно от отговор на здравното министерство до "Капитал".

От министерството допълват, че след консултация с медицински специалист - общопрактикуващ лекар или друг лекар, в съответните ваксинационни кабинети на лицата над 65 години ще бъде предоставена възможност за ваксиниране в зависимост от индивидуалното им състояние и наличните към конкретния момент видове ваксини.

Това на практика означава, че здравните власти засега оставят преценката в ръцете на лекарите, поставящи ваксината и имунизацията ще бъде не толкова по избор на определен тип ваксина, а на късмет каква ваксина има в момента. Или поне ще е така, докато на пазара не се появят достатъчно много ваксини - и като количество, и като видове, за да могат хората да имат избор.

През последните дни най-големите държави в ЕС започнаха да се отказват от приложението й при хора над 55 или над 65 години, заради това, че в клиничните изпитвания на ваксината на AstraZeneca не са били включени достатъчно участници в тази възрастова група. Кохортата на тези пациенти е около 8% от всички изследвани.

България е в деликатна позиция, тъй като е поръчала най-много ваксини точно от AstraZeneca - 4.5 млн. дози. Първата пратка от тях ще пристигне на 7 февруари и е от 48 хил. дози, като до края на месеца се очакват получаването на общо 260 хил. дози. На нея страната ни разчита и за старта на по-масовата имунизация, която ще започне точно с възрастните хора.

Какво мислят българските здравни власти

От здравното министерство отбелязват, че повечето участници в клиничните изпитвания на ваксината на AstraZeneca са били на възраст между 18 и 55 години, но тъй като при възрастовата група над 55 години е наблюдаван имунен отговор, както и въз основа на опита с други ваксини, се очаква да има защита и при тази възрастова група.

Налична е надеждна информация относно безопасността при тази група хора, въз основа на което научните експерти на Европейската aгенция по лекарствата считат, че ваксината може да се използва при по-възрастни хора. Очаква се да се получи повече информация от текущите проучвания, в които са включени повече участници в напреднала възраст, казват още от ведомството.

Ваксината защитава и от предаване на заразата

Междувременно Оксфордският университет, който разработва ваксината заедно с AstraZeneca, публикува все още нерецензирано проучване, което дава много важна и успокоителна информация за значението на масовата ваксинация като изход от пандемията и същевременно подкрепят стратегията, избрана от Великобритания, да имунизира колкото може повече пациенти с една доза.

Според изследването ваксината пази от предаване на заразата в "значителна степен". т.е. намалява разпространението на вируса. Авторите му са изследвали всяка седмица с PCR тест ваксинирани и неваксинирани участници за следи от вируса - ако няма такива, значи те не са и заразни. Резултатът е 67% повече "чисти" проби в групата на ваксинираните. Тези данни са изключителни важни, тъй като до момента липсваха категорични доказателства, че ваксините спират разпространението на вируса, освен че ваксинираните са предпазени от по-тежка проява на болестта.

Освен това изследването показва, че ваксината изглежда е по-ефективна, когато интервалът между двете поставяния е по-дълъг от първоначално предвидените четири седмици. При участниците в клиничното проучване, които са получили две дози с интервал от три месеца помежду им, ваксината е показала 82% ефективност, в сравнение с 55% ефективност при дози, получени през по-малко от шест седмици.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kakadu avatar :-|
    Mark
    • - 2
    • + 5

    Управници, които на всяка крачка настъпват мотиката, тя непрекъснато удря зашеметеното и видиотено население, което на следващите избори отива и отново гласува срещу себе си, избирайки същата комунистични-олигархична шайка!

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 4
    • + 3

    Далаверата на шепа хора е по-важна от човешкия живот, отново. В страната на долните мутри е така.

    Нередност?
  • 3
    ishopov avatar :-|
    Ivan Shopov
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "Бай Ганьо":

    Наистина си Бай Ганьо! Тъкмо си на място в страната на вечно недоволните и псувачите!

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 2

    Няма да мине дълго време и подписалите наредбите за имунизацията с ваксини, непреминали пълния цикъл на тестване и последиците от които са абсолютно неясни, когато настане бума от автоимунни и ракови заболявания, ще бъдат изправени пред съда. Както стана с проф.Шиндаров, който след Чернобил лъжеше, че няма проблеми.

    Ваксината на АЗ в Италия не се поставя на хора над 55 г. Италианските здравни власти по-големи бунаци ли са от нашите мед.корифеи?

    Нередност?
Нов коментар