🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп опипва почвата за завръщане

Бившият президент демонстрира, че още има контрол върху Републиканската партия, и намекна за кандидатура през 2024 г.

"Липсвах ли ви вече", попита Доналд Тръмп по време на изказването си вчера пред Конференцията за консервативно политическо действие в Орландо, Флорида. Това беше първото публично появяване на бившия президент след необичайно тихото напускане на Белия дом миналия месец, последвало шумната атака на Капитолия от негови привърженици.

На събитието на консерваторите Тръмп беше посрещнат с овации и скандирания "Обичаме те" по време на изказването си. Подкрепата за него - въплътена в издигнатата златна статуя на Тръмп по време на конференцията - видимо потвърди това, което става все по-ясно: Републиканската партия не е разкъсвана по отношение на бившия президент. А той самият потвърди, че няма да прави своя политическа формация, и риторично попита защо би било нужно, нали "имаме Републиканската партия".

Напред към 2024

Речта на Тръмп беше обичайният му репертоар от послания, използвани в кампанията миналата година, поредно отричане, че е загубил президентските избори и атаки срещу Джо Байдън, когото обвини, че е имал "най-катастрофалния първи месец в сравнение с който и да било президент в съвременната история".

Тръмп също така призова да се направи гласуването по-трудно. "Трябва да имаме един изборен ден - а не 48", каза той, с което на практика призова да се ограничи ранното гласуване. Той поиска и отмяна на пускането на бюлетини по пощата. Всъщност републикански законодатели вече се опитват да прокарват реформи в изборните правила, които са равносилни на потискане на вота.

Репликата, която вдигна залата на крака, беше намекът, че Тръмп може да се кандидатира отново за следващите президентски избори през 2024 г.: "Кой знае, може дори да реша да ги бия за трети път".

Подкрепата за него сред републиканците остава висока. Анкета, направена по време на конференцията, показва, че той остава най-популярният потенциален републикански кандидат за 2024 г. с 55% одобрение и далеч пред втория, губернаторът на Флорида Рон Десантис, с 21%. Но макар 95% от присъстващите на конференцията да твърдят, че искат политиките на Тръмп да бъдат продължени, далеч по-малко - 68% - казват, че искат бившият президент да се кандидатира отново.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    "... далеч по-малко - 68% - казват, че искат бившият президент да се кандидатира отново."

    Хич не ми се виждат "далеч по-малко".

    Нередност?
Нов коментар