🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доклад: Дванадесет души са отговорни за две трети от антиваксърското онлайн съдържание

Организацията Center for Countering Digital Hate призовава социалните медии да премахнат акаунтите им

Международната организация Center for Countering Digital Hate (CCDH) призовава Facebook, Google и Twitter да премахнат аканутите на 12 души, които според неин доклад са отговорни за около две трети от антиваксърското онлайн съдържание. CCDH има офиси в Лондон и Вашингтон и комбинира както анализи, така и активни действия в работата си срещу онлайн омразата и дезинформацията.

Докладът на организацията идва на фона на подновения натиск върху социалните мрежи да санкционират малките, но ефективни антиваксърски групи, които заливат интернет с невярно съдържание, пише Financial Times. Днес главните изпълнителни директори на Facebook, Twitter и Google са привикани да говорят пред американския Конгрес по теми като онлайн екстремизма и дезинформацията.

Какви мерки се вземат

"Ние осъвременихме политиките си, за да бъдат предприети действия срещу акаунтите, които нарушават нашите правила за коронавируса и ваксините, включително чрез премахването им от платформата. Вече сме предприели действия срещу някои от групите в доклада на CCDH", коментира говорител на Facebook. От Twitter също заявяват, че преглеждат посочените от CCDH акаунти.

Миналата година Facebook забрани твърдения за ваксините, които са опровергани от здравните експерти, а през февруари каза, че разширява тези правила, така че да покриват по-базовата дезинформация относно ваксините, включително че са неефективни и опасни. Отскоро в Twitter нарушителите на правилата са санкционирани по-строго, ако неколкократно публикуват невярно съдържание, и това може да доведе до постоянна забрана на акаунта. От Google пък посочват, че от октомври насам са свалили над 30 000 видеа в YouTube с антиваксърска дезинформация.

Но в интервю за "Капитал" от януари главният изпълнителен директор на CCDH Имран Ахмед посочва: "Социалните медии не правят почти нищо, за да решат този проблем. Миналата година проведохме проучване заедно с младежката благотворителна организация Restless Development, по време на което открихме и докладвахме около 1000 публикации, съдържащи дезинформация за COVID-19 и ваксините в Twitter, Instagram, Facebook и YouTube. Когато след това проверихме, само 5% от постовете бяха премахнати или обозначени като неверни."

Според скорошно изследване, проведено от Kaiser Family Foundation, 42% от анкетираните американци не искат да се ваксинират незабавно срещу COVID-19. Проучването също така показва, че тези, които са твърдо против ваксините, са по-склонни да четат новините от Facebook.

Кои са суперразпространителите на антиваксърско съдържание

За целите на доклада си CCDH са прегледали стотици хиляди антиваксърски публикации във Facebook и Twitter и са открили, че 65% от тях идват от т.нар. суперразпространители. Сред тях са Робърт Ф. Кенеди-младши, син на демократическия сенатор Робърт Ф. Кенеди, и Джоузеф Меркола, поддръжник на алтернативната медицина.

Instagram вече реши да премахне акаунта на Кенеди, но Twitter и Facebook отказват да го направят. Пред Financial Times той заявява: "Никога не съм поствал нито едно невярно твърдение в Instagram. Всички мои тези са почерпени от правителствените база данни или от проверени публикации".

Меркола има 3.6 млн. последователи във Facebook, Twitter и Instagram. Докладът на CCDH дава за пример негова публикация в Instagram, в която той твърди, че "насилствената ваксинация е част от плана да се рестартира глобалната икономическа система".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 4

    Дето имаме поставени всички законни ваксини: срещу хепатит Б , срещу туберкулоза /БЦЖ/ , срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции и комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит?

    Дето казваме много преди министър Коце, че ваксинираните продължават да са преносители на САРС Ков-2? И че ваксинираните не са тотално защитени. И станаха заразите на ваксинирани в психодиспансера в Добричко.

    Дето твърдяхме, че ковид-ваксините са недопроучени и затова са разрешени под условие? И умряха десетки от тромбози след ваксиниране.

    Да сме дърпали някого за ръкава на улицата, за да не се ваксинира?
    Опитваме се просто да внесем трезвост в паниката и да върнем хомо сапиенса към способността да мисли.

    Видимо пределно усилие им е мисленето. И нека паниката победи - ваксинирайте си се на воля.

    Нередност?
  • 2
    gancho avatar :-|
    gancho
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе, кой, кога и къде е казвал, че ваксинирания не може да се зарази и че ваксинираните спират да пренасят вируса?

    Нередност?
  • 3
    twh1460195129494151 avatar :-|
    Bonka Sharkova
    • - 3

    До коментар [#2] от "gancho":

    А къде някой е казал, че може? И че продължават да пренасят? Вероятно това са незначителни детайли и не е нужно да се съобщават.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2

    Още по-тъпото е, че на родна почва същите антиваксъри дублират дейността си с хвалебствия за всякакви източни ваксини. Съвсем случайно, разбира се.

    Нередност?
Нов коментар