Ладислав Бартоничек поема управлението на холдинга на Петр Келнер

Той е сред най-приближените на загиналия чешки милиардер, от 30 години е в PPF Group и е малък акционер

Ладислав Бартоничек    ©  Цветелина Белутова

Чешката инвестиционна група PPF Group, собственик в България на "бТВ медиа груп" и "Теленор България", обяви, че Ладислав Бартоничек поема управлението на всички активи на групата след смъртта на основния акционер в холдинга Петр Келнер. Той загина в самолетна катастрофа с хеликоптер по време на ски екскурзия в Аляска. Бартоничек е акционер в PPF Group с 0.55% дял и отговаряше за телекомуникационния сектор на групата. Той беше сочен за един от най-приближените бизнес партньори на Келнер. Бартоничек ще управлява активите на PPF за над 35 млрд. евро в индустрии като банки, застраховане, биотехнологии, телекоми, земеделие и имоти.

"Като цяло PPF има изградена детайлна система, чрез която управлява инвестиционните проекти на групата. Компанията заявява, че загубата на нейния основател няма да се отрази на оперативното функциониране на PPF Group. Тя ще продължи да осъществява своите инвестиционни планове и визията, формулирана от Петр Келнер и неговия екип." Това се казва в кратко прессъобщение на групата до медиите.

Кой застава начало

Ладислав Бартоничек се присъединява към PPF преди близо 30 години, а от 2007 г. е акционер в групата с дял 0.535%. Освен него също толкова голям дял в холдинга има и Жан Паскал Дювиузар. Останалите 98.92% се държат от основателя Петр Келнер.

Бартоничек е бил директор на Sotio, биотехнологична компания, част от групата, от 2014 г. до 2018 г. В периода между 2007 г. и 2013 г. е изпълнителен директор и член на борда на директорите на Generali PPF Holding, една от най-големите застрахователни групи в Централна и Източна Европа, която оперира като съвместно предприятие на PPF Group и Assicurazioni Generali. От 1996 до 2006 г. заема длъжността изпълнителен директор на застрахователното дружество Česká pojišťovna. Завършил е електроинженерство в Чешкия технически университет. Има магистърска степен по бизнес администрация от Института по технологии в Рочестър.

Преди почти три години, когато PPF купи "Теленор", Бартоничек пое телеком дивизията и даде интервю за "Капитал" за плановете на групата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    taralezh avatar :-|
    taralezh

    В подзаглавието:
    чишки - чешки
    малък акционер - може би е по-добре да е миноритарен акционер

    Нередност?
Нов коментар