Петр Келнер загина в катастрофа с хеликоптер в Аляска (обновена)

През фонда си PPF чехът беше собственик в България на bTV Media Group и "Теленор"

Чешкият милиардер Петр Келнер, собственик в България на bTV Media Group и телекома "Теленор България", загина на 56-годишна възраст в катастрофа с хеликоптер по време на ски екскурзия в Аляска. Катастрофата е станала в събота следобед, а трагичната вест е потвърдена от инвестиционната група PPF Group, където мажоритарен акционер е Келнер.

Петима загинали

Трагичният инцидент се е случил в района на глетчера Кник, като спасителните служби научили за него към 22 часа в събота след като хеликоптерът не се е завърнал от полета.

На борда на машината Airbus AS350B3 са били общо шестима души. Освен чешкият милиардер Петр Келнер, чийто богатство се оценява на 17.5 млрд. евро според Forbes, в хеликоптера са били още двама планински водачи - Грегъри Хармд и Шон Макманами, пилотът Закъри Ръсел, както и треньорът по фрий стайл сноуборд Бенжамен Лакроа. Потвърдено е, че всички те са загинали в инцидента. Оцелял е един от пътниците, който е член на екипажа, но името му все още не се споменава. По информация на службите в Аляска състоянието му е стабилно. Причините за катастрофата на хеликоптера, собственост на чартърната компания от Аляска Soloy Helicopters, се разследват.

Американската компания е контрактор на хижа в района Tordrillo Mountain Lodge, която предлага пакети за екстремно ски и сноуборд каране на места, достъпни само с хеликоптер. "Тази новина е опустошителна за нашия персонал, общността, в която работим, и семействата на починалите. За 17 години работа това е първият път, в който се сблъскаме със събитие от такъв мащаб", коментират от хижата, цитирани от The New York Times. По думите им Петр Келнер е бил чест посетител на курорта.

Активите в България

През последните години чешкият фонд PPF Group инвестира усилено в бизнеси от Централна и Източна Европа. Той стъпи официално на българския пазар преди близо три години, когато придоби бизнеса в Централна и Източна Европа на норвежката телекомуникационна група Telenor за 2.8 мрд. евро, която освен в България оперира още в Сърбия, Черна гора и Унгария. Интересът към придобиване и на медийни активи тук започна още в началото на 2018 г., когато PPF Group подписа споразумение с шведската MTG, тогава собственик на "Нова броудкастинг груп", за придобиване на медийната група за 185 млн. евро. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) тогава спря сделката с чешкия холдинг, заради "големия й пазарен дял".

Въпреки пречките от страна на държавата, интересите на Келнер към медийни активи в региона продължи. През 2019 г. чешкият холдинг започна преговори за придобиване на Central European Media Enterprises (CME), която притежавате втората най-голяма медийна група в България - "БТВ медиа груп" и телевизии в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения. Сделката на стойност 2.1 млрд. долара беше официално завършена в средата на октомври миналата година. Така Петр Келнер разшири бизнес портфолиото в България с комбинация от медиа и телеком.

Групата телевизионни компании, придобити от CME, бяха оглавени от бившия главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосел. bTV обаче не попадна под неговото управление. Затова единствено медийна група беше отделена от отделно дружество - CME Bulgaria, което се ръководи от чешкия мениджър Любош Йетмар. В края на 2020 г. беше сменен и изпълнителният директор на bTV Флориан Скала. Неговото място зае чехът Мартин Швехлак с над 25 години опит на медийния пазар в Чехия.

Бизнеси за милиарди

PPF Group, в която Петр Келнер държи над 95% от акциите, управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банки, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Новината за трагичния инцидент очаквано се отрази на акциите на част от бизнесите му, които се търгуват на стоковата борса в Прага. Акциите на най-големия оператор в Чехия, където Келнер държи над 80%, паднаха с над 1% към 9:30 ч. PPF притежава и близо една четвърт от акциите на Moneta Money Bank, чиито стойности паднаха с 3.5% на борсата в Прага.

"PPF е основен акционер в Moneta. Акционерите ще вземат решение за по-нататъшното развитие на общото събрание през април. В момента не зависи от нас да коментираме въпроса по какъвто и да било начин", казва говорителят на банката Moneta Зузана Филипова, пред чешката медиа Hospodárske noviny.

Един от основните въпроси, който стоеше пред чешката империя е кой да поеме контрола на групата и как ще се отрази това на бизнесите. Келнер беше най-големият акционер в PPF с дял от 98.93%, а други двама - Ладислав Бартоничек и Жан Паскал Дювиузар държат по 0.535%. По-късно през деня беше съобщено, че Бартоничек ще поеме управлението на всички активи на групата. Той беше сочен за един от най-приближените в бизнеса на Келнер, акато досега отговаряше за телекомуникационните операции на групата, към които е и "Теленор България"

Началото на бизнеса си Келнер прави с търговия с копирни машини преди повече от 30 години. По време на масовата приватизация той основава инвестиционния фонд PPF, който през годините се разраства до огромна инвестиционна компания с разнообразни интереси. Групата управлява активи в много държави като Русия, Словакия, Румъния, САЩ, Франция, Виетнам и други. Не е тайна, че Келнер и PPF Group имат и сериозни бизнес-интереси в Китай. "В лицето на Петр Келнер групата на PPF губи стратег и визионер, който като основател е незаменим авторитет. Това обаче не означава, че групата не може да продължи да се развива успешно", коментира пред Hospodárske noviny Лукаш Кованда, главен икономист в Trinity Bank.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 3

    Жалко за загиналите! Уви, такива неща се случват.
    Сега настъпват безброй въпросителни за всичките милиардни активи на PPF Group.

    Нередност?
  • 2
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 1
    • + 1

    Бог да го прости. Още дин повод хората да се замислят за вечните ценности.

    Нередност?
  • 3
    samsum avatar :-?
    Deputat 241

    До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
    Сигурно е по-различно, ако умреш като милиардер, нали?

    Нередност?
Нов коментар