Икономиката на Великобритания се връща към растеж въпреки ограниченията на COVID-19

БВП се е увеличил през февруари, но с по-малко от очакваното

Благодарение на ускорената ваксинация и разхлабването на ограниченията за редица услуги от понеделник икономиката е готова за бързо възстановяване през пролетта
Благодарение на ускорената ваксинация и разхлабването на ограниченията за редица услуги от понеделник икономиката е готова за бързо възстановяване през пролетта
Благодарение на ускорената ваксинация и разхлабването на ограниченията за редица услуги от понеделник икономиката е готова за бързо възстановяване през пролетта    ©  Reuters
Благодарение на ускорената ваксинация и разхлабването на ограниченията за редица услуги от понеделник икономиката е готова за бързо възстановяване през пролетта    ©  Reuters

Икономиката на Великобритания се върна към растеж през февруари, подпомогната от частичното възстановяване на търговията с ЕС, след като бизнесът се научи да се справя с новите трудности в резултат на Brexit и ограниченията заради пандемията.

БВП е нараснал с нараснал с 0.4% през февруари в сравнение с предходния месец, показват данните на Службата за национална статистика. Други показатели дават информация, че през втория месец от налагането на граничния контрол след Brexit е имало ръст на износа за съюза с 3.7 млрд. паунда след спада от 5.7 млрд. през януари. Вносът от ЕС показа по-слаб ръст, като през февруари се е покачил с 1.2 млрд. паунда след рекордния срив от 6.7 млрд. през януари, отбелязва Financial Times.

Както брутният вътрешен продукт, така и данните за търговията бяха силно засегнати от ковид-19 и свързаните с тях ограничения върху бизнеса и показват, че британската икономика все още има да измине дълъг път, докато се върне към нормалното, когато ограниченията бъдат премахнати.

Икономическият растеж от 0.4% през февруари е по-малък от прогнозите за 0.6%, но добрата новина е, че се обръща тенденцията след спада с 2.2% през януари. През февруари секторът на услугите се е повишил с 0.2%, тъй като продажбите на едро и търговията на дребно отчитат малко покачване. Растежът в услугите беше забавен от здравни дейности, които отбелязаха свиване с 2.7%, тъй като през февруари бяха проведени по-малко тестове за ковид-19, отколкото през предходния месец. Като цяло ориентираният към потребителите бизнес остава много под нивата преди пандемията.

Повод за оптимизъм

Томас Пю от Capital Economics обръща внимание на това, че през февруари не е имало промяна в ограничителните мерки, а БВП е нараснал твърде малко. Размерът на икономиката все още е бил със 7.8% под нивото през февруари 2020 г., преди първото блокиране. Въпреки това благодарение на ускорената ваксинация и разхлабването на ограниченията за редица услуги от понеделник икономиката е готова за бързо възстановяване през пролетта.

"Очакваме 4-5% отскок на БВП през второто тримесечие", казва Джеймс Смит, икономист в ING. Ръстът през февруари, когато много бизнеси бяха затворени, подкрепя мнението, че икономиката е претърпяла много по-лек удар при последното блокиране, отколкото през пролетта на 2020 г., когато потребителите се адаптираха към ограниченията. Строителният сектор нарасна с 1.6%, подкрепен от силния жилищен пазар, а производството нарасна с 1.3% след свиването през януари, тъй като автомобилните производители отчитат по-добри резултати от предходния месец.

Търговски притеснения

Външната търговия на Великобритания също беше засегната от COVID-19 и граничния контрол, наложен след напускането на Обединеното кралство от ЕС. Търговията на Великобритания с ЕС е нестабилна и частично се възстановява през февруари от резкия спад през януари, но все още остава под нивата преди Bexit.

Въпреки ръста през февруари износът на Обединеното кралство за ЕС е с 15% по-нисък от нивото от декември. Износът за ЕС е с 22% по-нисък от нивата през февруари 2019 г., а вносът е с 26% по-нисък от същия месец преди две години, много преди въздействието на Brexit и COVID-19 върху търговските отношения. Вероятно ще минат няколко месеца, преди търговията да се нормализира, след като първоначалният граничен контрол създаде сериозни проблеми за някои отрасли.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар