130 държави се съгласиха на минимален корпоративен данък

Промените се очаква да влязат в сила през 2023 г.

Група от 130 държави се съгласи да бъде въведен минимален глобален данък върху корпорациите, част от по-широко споразумение за преразглеждане на международните данъчни правила. Това обяви финансовият министър на САЩ Джанет Йелън късно в четвъртък. Ако бъде окончателно приет, това ще прекрати практиката на глобални корпорации да търсят юрисдикции с ниски данъци като Ирландия и Британските Вирджински острови и да преместват централите си там, въпреки че операциите им се намират на други места, съобщава CNBC.

"В продължение на десетилетия Съединените щати участваха в саморазрушаваща се международна данъчна конкуренция, намалявайки нашите корпоративни данъчни ставки, само за да гледат как в отговор други държави намаляват своите", казва Йелън в изявление. Според нея нито една държава не е спечелила тази надпревара. Тя смята, че споразумението на 130 държави, представляващи над 90% от световния БВП, е ясен знак: надпреварата за достигане на т.нар. данъчно дъно е една крачка по-близо до своя край.

Какво се знае

Глобалната сделка включва и рамка за премахване на данъците върху цифровите услуги, насочена основно към най-големите американски технологични компании. На тяхно място страните се съгласиха на нов данъчен план, който ще бъде свързан с облагане според страните, където мултинационалните компании действително правят бизнес, а не където са регистрирани централите им.

Голяма част от основите за приемане на споразумението вече са положени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която публикува план миналата есен, очертаващ двустълбовия подход към международното данъчно облагане. ОИСР съобщи, че 130 от 139 държави, участващи в приобщаващата програма (BEPS), са одобрили въвеждането на глобален минимален корпоративен данък. За да заработи системата, страните трябва да приемат съответните закони, това се планира да се направи до 2023 г.

Съобщението на Йелън не включва действителният размер на данъка, но администрацията на Байдън е настоявала за поне 15%. Финансовите министри от Г-20 и управителите на централните банки трябва да се срещнат във Венеция по-късно този месец, а международният данъчен план се очаква да бъде на първо място в дневния ред.

Планът има за цел "да гарантира, че големите корпорации плащат данъци там, където работят и генерират печалба, като същевременно добавя така необходимата сигурност и стабилност към международната данъчна система", казва ОИСР.

Той има два компонента: първият е справедливо разпределение на печалбите и данъците между държавите от бизнеса на корпорациите, а вторият - глобалната минимална ставка на корпоративния данък. Първата част от плана ще позволи да се преразпределят над 100 млрд. долара всяка година, втората - да се получат около 150 млрд. долара допълнителни данъчни приходи.

"След години упорит труд и преговори този исторически пакет ще гарантира, че големите мултинационални компании плащат справедливия си дял навсякъде", каза генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. Според него пакетът няма да елиминира данъчната конкуренция, но ще постави "многостранно договорени ограничения върху него". Споразумението отчита и интересите на малките държави и развиващите се юрисдикции, добавя той.

Споразумението представлява ключова част от онова, което американският президент Джо Байдън нарече "външна политика за средната класа". Стратегията, разработена отчасти от съветника по национална сигурност на Байдън Джейк Съливан, подчертава как външната политика и вътрешната политика могат да бъдат интегрирани.

"Външната политика за средната класа" има за цел да гарантира, че глобализацията, търговията, правата на човека и военната мощ могат да бъдат впрегнати в полза на работещите американци, а не само за милиардерите и мултинационалните корпорации.

България подкрепя предложенията

България принципно подкрепя предложението на ОИСР за решаване на въпросите за данъчното облагане на дигиталната икономика, като в позицията на правителството, одобрена тази седмица, са направени и някои бележки по конкретните параметри на това предложение. Според правителството новата международна данъчна структура трябва да отчита икономическите, географските, демографските и геополитическите особености на всяка страна, че минималната данъчна ставка трябва да се прилага за международни корпорации с над 750 млн. евро оборот, както и да не се прилага за компании, базирани в страна членка с голям брой работници.