🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френско-американското напрежение: "Счупени" ли са трансатлантическите отношения

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон говори за преоценка на партньорството със САЩ

Тиери Бретон обобщава: "Надявам се, че ще успеем да се помирим, но това не става само с думи, а с действия"
Тиери Бретон обобщава: "Надявам се, че ще успеем да се помирим, но това не става само с думи, а с действия"
Тиери Бретон обобщава: "Надявам се, че ще успеем да се помирим, но това не става само с думи, а с действия"    ©  EC - Audiovisual Service
Тиери Бретон обобщава: "Надявам се, че ще успеем да се помирим, но това не става само с думи, а с действия"    ©  EC - Audiovisual Service

"В ЕС нараства усещането, че нещо е счупено в нашите трансатлантически отношения." Това заявява в интервю за Financial Times еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон по повод обвиненията на Франция, че САЩ тайно са договорили пакт за сигурност с Австралия и Великобритания, който е лишил Париж от скъпа отбранителна сделка.

По този повод председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен посочва: "Една от нашите членки беше третирана по начин, който не е допустим, така че трябва да знаем какво стана и защо."

Тези коментари идват на фона на опитите на Париж да накара Брюксел да отложи новия търговски и технологичен съвет между ЕС и САЩ на 29 септември в знак на протест срещу споразумението на Вашингтон за ядрени подводници с Австралия за сметка на Франция. Събитието беше промотирано като сериозен напредък в пострадалите по времето на Доналд Тръмп трансатлантически връзки. Сега говорител на ЕК казва, че Брюксел все още преценява дали срещата със САЩ трябва да се проведе по план.

Въвличане в двустранния спор

Франция твърди, че обмисля как да действа в отговор на решението на Австралия да се откаже от договор за подводници за 40 млрд. долара и да предпочете американската технология. Германия вече застана зад Париж, като коментира, че Вашингтон и Канбера са навредили на доверието между съюзници, което ще бъде трудно да се поправи.

Тиери Бретон заявява: "Истината е, че чуваме разни гласове в Европа, които казват, че вероятно след случилото се през последните два месеца може би е добра идея да преценим наново всичко, което правим, както и нашето партньорство." Той допълва, че силно вярва в сътрудничеството между САЩ и Европа заради общите интереси: "Ако тези интереси съвпаднат с европейските интереси, тогава да, защо не? Но трябва да съвпадат."

Искането на Франция за отлагане на разговорите между представители на ЕС и на САЩ ще въвлекат съюза в двустранния спор. През идващите дни ЕК ще трябва да реши дали да продължи с планираната среща, по която представители от двете страни работят от седмици.

Бретон обобщава: "Надявам се, че ще успеем да се помирим, но това не става само с думи, а с действия." От Белия дом коментират: "Продължаваме да изготвяме планове за срещата в Питсбърг на 29 септември." И допълват, че силно приветстват инициативата.

Париж търси всички канали за подкрепа

Париж вече привика посланиците си от САЩ и Австралия и се отказа от среща между министрите на отбрана на Франция и Великобритания, която трябваше да се състои тази седмица. Пред Financial Times дипломат от ЕС казва, че френското настояване за отлагането на разговорите между Брюксел и Вашингтон е довело до противопоставянето на някои страни членки.

"Французите активно търсят всички канали за получаване на подкрепа в ЕС. Искаме да помогнем на Франция, но в интерес на ЕС е да проведе разговорите със САЩ", заявява европейският дипломат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-|
    1999
    • - 1
    • + 3

    От Financial, Марина, движещите сили и логиката на нещата, които превеждате, няма да научите. Просто трябва да имате предварителни натрупвания, ценностна система и да можете да мислите.

    Новият проблем Франция-САЩ има две измерения: стратегическо и икономическо.

    1. Стратегическо
    Въпреки, че Франция е първата държава, която признава тогавашните робовладелски няколко Съединени щата и изпраща флота, която бие английската в залива Чесапийк преди 240 г, галите никога няма да станат толкова близки по плът, кръв, култура, религия, бира, протестанизъм на англосаксите, колкото те едни на други.

    В този смисъл е очаквано САЩ и остатъкът от Британската империя сега да привличат и бившите британски колонии за стягане на редиците за запазване на всяка цена на англосаксонската доминация над света.

    В този смисъл очаквам към Тихоокеанското Нато скоро-скоро да се присъединят и Канада, и Н.Зеландия (въпреки гневната реакция, с която министър-председателката на НЗ посрещно вестта за сдружението АУКУС. Мин.-председатели се сменят, все пак...Вечни са интересите. На господарите.).
    Очаквано новото военно формирование на англосаксонските страни ще повтори съществуващото им разузнавателно формирование Пет очи, което се освети покрай войната на САЩ с Huawey преди 2 години.

    Затова е нелогично Париж да се прави, че не си знае мястото. Последният велик французин - ген. Дьо Гол - направи нужното да съхрани остатъците от националната чест от американския диктат и изтегли Франция от военния блок Нато. Но оттам насетне Франция по нищо не се отличава от Украйна. Е, все пак е ядрена сила и член на СС на ООН, защото изненаданите немски генерали в залата за подписване на капитулацията на 9 май разбрали, че са победени и от Франция...

    Та запазването на англосаксонската - военна, икономическа, финансова - доминация над света няма как да се остави в ръцете на присъдружните, които са групата не по кръв, а по принуда за мосовост.

    А, и отгоре на всичко в договора с Австралия са записани построяване на ВВС и ВМС бази на САЩ там.

    2. Икономически

    Чета, че Франция губи от разтрогнатия от Австралия договор за строеж на 12 дизелово-електрически подводници 66 млрд. долара. Т.е. цената на една подводница излиза към 5.5 млрд долара!
    Скандалното е, че атомните англо-американски подводници ще излязат на Канбера наполовина по-евтино от обикновените френски, като се стъпи на данните, че през 2019 г ВМС на САЩ поръчват 10 от същите като в АУКУС договора подводници Virginia клас Block V за 24 млрд долара. Т.е. цената на една е 2,4 млрд долара.

    С две думи една френска дизелова подводница е договорена през 2016 г. на цената от 2019 г на две атомни американско-британски. Което е скандално, както и да го погледнеш!

    Франсетата явно са искали да изтрепат австралийската риба.

    И веднага ми идва аналогията с отказаната от Франция вече платена от Русия поръчка за строежа на два вертолетоносача клас Мистрал. Под натиска на САЩ Париж отказа да предаде на Москва построените и оборудвани кораби заради анексията на Крим. Върнаха и парите.
    Защо тогава Франция не рева, че са притиснати от САЩ и губят няколко млрд?

    Е, Русия пак ги има двата мистрала във флота си. Просто помоли Египет да се яви като единствен кандидат на гаражната разпродажбаи да ги купи на десконт, а после ги нае от Кайро за 99 години...

    И накрая с две думи - васалът си е васал, колкото и близо до сюзерена го пускат на пасата при пирове.
    Винаги идва и моментът и за неговия Афганистан...
    Имам пред вид не афганските килими или гостоприемство, а зарязването на марионетките.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Формирането на англосаксонски военен блок AUKUS на племенен признак е свидетелство за връщане към мислене тип Ранно Средновековие, когато съюзниците са купувани или принуждавани да са такива и единствено истинска е вярата в рода и еднаквата кръв.

    Отношението на бившия хегемон към докараните в лагера му умилкващи се "съюзници" се осветли от някои скорошни негови стъпки:
    а) към отглежданите 20 г. марионетки в Афганистан, за които не се намери място в хеликоптера;
    б) към Франция, която опита да конкурира ВПК на сюзерена;
    в) към шпротите и Украйна, които са изоставени да се оправят сами с разгневената от тях самите руска мечка.

    Никой вече не помни Дьо Гол и пророческата му фраза, че всяка държава, командвана от американци, лесно може против волята си да бъде въвлечена в американска военна авантюра.

    И да плати цената й, естествено.
    Затова сега му се казва не съюзници, а просто проксита.

    Нередност?
Нов коментар