🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преговорите по търговската сделка между ЕС и Австралия вече са "немислими" за Франция

Пактът за сигурност между Австралия, Великобритания и САЩ поставя сделката под сериозни въпросителни

Премиерът на Австралия Скот Морисън
Премиерът на Австралия Скот Морисън
Премиерът на Австралия Скот Морисън    ©  Reuters
Премиерът на Австралия Скот Морисън    ©  Reuters

Преговорите по търговската сделка, които се водят между Европейския съюз (ЕС) и Австралия, са изправени пред голямо предизвикателство заради нежеланието на Франция да участва в тях. Действията на Париж са в отговор на подписаната миналата седмица сделка Aukus, според която Австралия ще купи ядрени подводници от САЩ и Обединеното кралство. Това ще направи островната държава едва седмата в света, която оперира ядрени подводници. Австралийските власти вече бяха постигнали споразумение с Франция, като през 2016 г. те договориха закупуването на 12 неядрени подводници от Франция. Договорът беше за 37 млрд. долара, но вече не е валиден.

Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви пред BBC, че решението е взето само и единствено на базата на крайния продукт, който държавата му би получила. "В крайна сметка това беше решение дали подводниците, които се строят на висока цена за австралийския данъкоплатец, ще успеят да свършат работата, от която се нуждаем, когато те постъпят на въоръжение. И нашата стратегическа преценка, базирана на най-добрата възможна информация от разузнаването и отбраната, беше, че няма да го направят", каза Морисън. Сделката, която постигнаха САЩ, Австралия и Великобритания, не включва само плавателните съдове, а и обмен на информация за киберспособности и изкуствен интелект.

Френският президент Еманюел Макрон отзова посланиците си в Канбера и Вашингтон в отговор на австралийските действия, което експерти определят като нечувано между стратегически партньори. "Спазването на думата е условие за доверие между демокрациите и съюзниците", каза Клеман Бон, френският министър по европейските въпроси, пред Politico. "Така че е немислимо да продължим напред по търговските преговори сякаш нищо не се е случило с държава, в която вече нямаме доверие", добави той.

Брюксел до момента е провел 11 работни срещи с австралийските си колеги, опитвайки се да завършат търговското споразумение преди края на годината. Преференциален достъп до европейския пазар за австралийските фермери беше ключовата част от преговорите за Канбера, но след последните събития изглежда, че това ще бъде трудно постигнато. Европейската комисия на теория има правото да провежда преговори от името на 27-те членки, но Франция и преди е блокирала подобни сделки, когато сметне, че има основанията. През 2016 г. бившият президент Франсоа Оланд блокира Трансантлантическото партньорство за търговия и инвестиции, което се договаряше със Съединените щати, а Макрон вече веднъж замрази преговорите между ЕС и Меркосур (Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай), като причината беше неуспехът на бразилските власти да намалят темпа на дефорестация около Амазонка.

Оптимизъм в Лондон

Тонът е много по-различен на Острова, където са сигурни, че отношенията им с Франция ще преодолеят тази пречка. Премиерът Борис Джонсън сподели пред журналисти, че "любовта ни към Франция е неизкоренима" и в Париж нямали повод за притеснение. "Aukus по никакъв начин не е предназначен да бъде изключващ. Това не е нещо, за което някой трябва да се тревожи и особено нашите френски приятели", смята бившият кмет на Лондон.

Новоназначеният министър на външните работи Лиз Тръс пък смята, че сделката показва възможността на Великобритания да бъде "твърдоглава", когато става въпрос за интересите на страната. Откриването на стотици специализирани работни места също беше изтъкнато от Тръс в статия за The Sunday Telegraph, в която тя защитава действията на управляващите.

Китай критикува действията на трите държави, като смята, че те "показват начин на мислене от студената война", а Северна Корея изрази готовност за започване на надпревара с ядрени оръжия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Доста несръчни неточности!

    Австралия няма да " купи ядрени подводници от САЩ и ОК", а ще ги строи в свои тепърва предсоящи да се строят корабостроителници по предоставена от US и UK документация, патенти, ядрени устройства, ядрено гориво за тях и т.н.
    Както и нямаШЕ да купува "френски подводници", а там щяха да й ги строят.

    Глупаво е и твърдението, че "Макрон отзова посланиците се в Канбера и Вашингтон в отговор ( забележете!) на австралийс ките действия"... Какво общо имат " австралийските действия" с отзоваванета на френския амбасадор от Вашингтон, Тошко?

    Имат дотолкова, доколкото САЩ правят със сателитите си каквото си поискат: както наредиха на френските компании да си зарежат бизнеса в Ират преди 2 г, така и сега, когато иницерат разтрогване на договор между 48 и 56 млрд долара.
    Разбира се, в издържаната от Америка Иконо това просто няма как да се каже.
    Затова ни се изливат масово такива недомислия.

    Нередност?
Нов коментар