🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ, Великобритания и Австралия сключиха пакт за сигурност в противовес на Китай

Това е най-значимата договорка в сферата на отбраната между трите страни от Втората световна война насам

Байдън, Джонсън и Морисън многократно подчертаха "нарастналите съществено" притеснения за регионалната сигурност
Байдън, Джонсън и Морисън многократно подчертаха "нарастналите съществено" притеснения за регионалната сигурност
Байдън, Джонсън и Морисън многократно подчертаха "нарастналите съществено" притеснения за регионалната сигурност    ©  Reuters
Байдън, Джонсън и Морисън многократно подчертаха "нарастналите съществено" притеснения за регионалната сигурност    ©  Reuters

"Тази възможност е историческа за трите страни, които със съюзници и партньори ще защитават общите ценности и ще насърчават сигурността и напредъка в Индо-Тихоокеанския район." Това посочиха в общо изявление САЩ, Великобритания и Австралия, които обявиха сключването на пакт в Азиатско-Тихоокеанския регион, за който анализатори твърдят, че цели противопоставяне на влиянието на Китай.

Споразумението е едно от най-големите партньорства в сферата на отбраната за страните от десетилетия и маркира съществен обрат в стратегиите и политиките спрямо региона, пише ВВС. Реакцията от Пекин бе незабавна - външното министерство на азиатската държава нарече пакта "безотговорен" и заяви, че той "подкопава стабилността и мира, като стимулира тенденцията за превъоръжаване".

Атомни подводници за Австралия

Според експертите тристранният съюз, наречен Aukus, е най-значимата договорка в областта на сигурността между трите страни от Втората световна война насам. Тя ще позволи на Австралия да се сдобие с атомни подводници, използвайки ноу-хау от САЩ. Освен това ще включва технологии като изкуствен интелект, както и споделяне на киберресурси и на други подводни иновации.

Споразумението ще се фокусира върху военния капацитет, което го разграничава от разузнавателния съюз "Пет очи", в който също така участват Нова Зеландия и Канада. То бе обявено на виртуална пресконференция на американския президент Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и австралийския министър-председател Скот Морисън. По време на събитието Китай не бе директно споменат, но тримата лидери многократно подчертаха "нарасналите съществено" притеснения за регионалната сигурност.

През последните години Пекин е обвиняван за увеличаващото се напрежение в оспорвани територии, като например Южнокитайско море. Освен това Западът е нащрек относно китайските инфраструктурни инвестиции в тихоокеански острови и също така критикува търговските санкции на азиатската страна срещу държави като Австралия, която в миналото поддържаше добри отношения с Китай, но напоследък това се промени на фона на политическо напрежение.

Недоволството на Франция

Борис Джонсън коментира, че пактът ще "запази сигурността и стабилността в световен мащаб", както и че ще създаде "стотици висококвалифицирани работни места". Същевременно британският министър на отбраната Бен Уолъс предупреждава, че Пекин "предприема едни от най-големите военни разходи изобщо". И допълва: "Той разраства до неимоверна степен своите морски и въздушни ресурси. Очевидно е замесен в някои оспорвани райони и нашите партньори в тези региони искат да могат да защитят интересите си".

Но пактът породи индиректно напрежение с Франция, която загуби договор с Австралия за строителството на 12 подводници на стойност 31 млрд. евро. По този повод френският външен министър Жан-Ив льо Дриан коментира: "Ние установихме отношения на доверие с Австралия, а това доверие бе предадено. Това наистина е нож в гърба".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Хей, домнуле Лазаров!
    Никой ли не чете текстовете на ботовете с претенции за ИИ в тая газета, преди enter?

    Щото все по-често имате проявления като за в моята специалност, ви подсещам, че има популярна диагноза "шизофрения" за разнопосочни твърдения: вчерашните, че Байдън искал среща със Си, за да подредят отношенията между страните си, а днес излизате със статийка, че САЩ, ОК и доминиона ще правят антикитайски военен съюз!

    Допускам, че шизото не е от вас, а от проявленията на US политиката, която сте длъжни да огласявате денонощно...

    Допускам, че към тихоокеанското Нато скоро ще се присъединят и останалите британски доминиони - Канада и Ню Зилънд. Така Петте очи ще придобият и нов живот - освен разузнавателен и военен.

    Всъщност, единствената чисто американска промишленост в Чаймерика е военната. Затова и Вашингтон прави-струва, гледа да направи някъде войничка или да обяви заплаха за "националните сиинтереси" и да попродаде нещо от залежаващото в колосалните си военни складове.

    Апропо, атомните подводници не са ли под контрола на Договора за неразпространение на ядреното оръжие?
    Всъщност и да са - на бившия хегемон няма да му пука, докато не изяде шамарите.

    Уви, докато му зачервяват бузите, няколко десетки милиона невинни ще загинат.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino

    Това е за 2036 г. Дотогава САЩ ще предадат на Австралия технологии за строителство на подводници, реактори и гориво, а те ще си строят корабостроителница. Нова Зеландия заяви, че няма да допуска в териториалните си води ядрени подводници, а Франция е бясна, защото пропадат договори за 66 млрд. за строителство на неядрени подводници за Австралия. Допускам, че това е някаква демонстрация на плашене на КНР.

    Нередност?
Нов коментар