🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поколение на промяната – рекорден брой напуснали в САЩ

Милиони служители се възползват от нови позиции на пазара на труда в търсене на финансова стабилност

"Голямата оставка", както вече се нарича феноменът, първоначално беше изненада за много икономисти, които твърдят, че работниците обикновено не желаят да нарушават статуквото, дори когато не са доволни от работата си
"Голямата оставка", както вече се нарича феноменът, първоначално беше изненада за много икономисти, които твърдят, че работниците обикновено не желаят да нарушават статуквото, дори когато не са доволни от работата си
"Голямата оставка", както вече се нарича феноменът, първоначално беше изненада за много икономисти, които твърдят, че работниците обикновено не желаят да нарушават статуквото, дори когато не са доволни от работата си    ©  Reuters
"Голямата оставка", както вече се нарича феноменът, първоначално беше изненада за много икономисти, които твърдят, че работниците обикновено не желаят да нарушават статуквото, дори когато не са доволни от работата си    ©  Reuters

Безпрецедентна вълна от американски работници са напуснали работата си през 2021 г. Официалните данни показват, че само през септември броят им е около 4.4 млн., което е рекорд за месец от началото на проучването през 2001 г. Предишният рекорд беше поставен през август. В САЩ през работниците се отварят възможности, тъй като предприятията се разширяват, за да се възползват от възстановяващата се икономика. Докато някои се опитват да използват създалата се ситуация за натиск за по-високо заплащане, много повече напускат старите си позиции и ги заместват за по-добри.

Линдзи Коулман е един от милионите работници, които решават да напуснат, сменяйки две работи тази година, пише Financial Times. Първата, през януари, е в отдел продажби в софтуерната компания, където работи почти шест години, откакто е завършила колеж. По думите ѝ се разбира добре с колегите си там, но чувства, че не може да отхвърли оферта от конкурент за роля, която смята, че може да бъде по-приятна. Но до октомври нюйоркчанката Коулман осъзнава, че иска да продава апартаменти вместо софтуер и след като получава професионалния си лиценз, тя отново напуска, за да се присъедини към The Corcoran Group.

"Продажбите на софтуер са много доходоносна кариера, но винаги дълбоко в себе си знаех, че това не е това, което обичам, и никога не знаех дали ще направя нещо по въпроса", каза 29-годишната Коулман. "Когато си сам в апартамент през цялото време и вършиш работа, всеки ден, цял ден, наистина осъзнаваш дали си щастлив или не", казва тя.

В търсене на...

Ник Бънкър, икономист в платформата за работни места Indeed, си обяснява напусканията с желанието за по-добри условия на работа. "През 2021 г. наистина видяхме процентът на напускане на работниците да нараства, тъй като търсенето на работници също се увеличава", казва той. "Така че това е случай на много работници, които виждат нови възможности на пазара на труда и се възползват от тях."

"Голямата оставка", както вече се нарича феноменът, първоначално беше изненада за много икономисти, които твърдят, че работниците обикновено не желаят да нарушават статуквото, дори когато не са доволни от работата си.

Но ковид кризата обърка както икономическите, така и социалните норми, карайки работниците да преосмислят какво искат от труда си. Резултатът е, че мнозина, които преди това са били нерешителни, са решили да поемат риска.

"Това е "ковид яснота", казва Александър Алонсо, главен директор на Society for Human Resource Management, който изучава феномена от шест месеца. Повечето напуснали от ерата на пандемията го правят в търсене на по-добро заплащане, по-добър баланс между професионалния и личния живот или по-добри ползи на работното място, добавя Алонсо. "Хората не се борят срещу завръщането в офиса."

Индустриите, които са били най-засегнати от пандемията, също са имали най-голям брой оставки, каза Бункер, като посочи производството и хотелиерския бранш.

"Хората продължават да говорят за това как това е поколение, което непрекъснато сменя работата си", каза Колучио, 27-годишна медицинска сестра от Манхатън. Тя напуска работата си в интензивното отделение този юни в търсене на стабилно финансово положение. "Напускаме, защото не позволяваме да бъдем тормозени или подценявани. И знаете ли какво? Това е абсолютно правилно. Родителите ни ни научиха, че трябва да се придържаш към правилата, да останеш на работа, но защо да го правим?"