🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Туризмът и авиосекторът очакват щети от връщането на рестрикциите заради Омикрон

Отрасълът тъкмо беше започнал да се възстановява след 20 месеца на ковид ограничения

Международната асоциация за въздушен транспорт иска "безопасна алтернатива" на затварянето на границите
Международната асоциация за въздушен транспорт иска "безопасна алтернатива" на затварянето на границите
Международната асоциация за въздушен транспорт иска "безопасна алтернатива" на затварянето на границите    ©  Reuters
Международната асоциация за въздушен транспорт иска "безопасна алтернатива" на затварянето на границите    ©  Reuters

Туристическата и авиационната индустрия тъкмо започнаха да се възстановяват след 20 месеца на ковид рестрикции, а перспективите изглеждаха добри, тъй като в навечерието на Коледа все повече бизнеси планираха провеждането на събития, както и подновиха изпращането на служители в чужбина. И точно тогава Световната здравна организация aлармира за регистрирането на новия вариант на коронавируса Омикрон в Южна Африка. Редица страни отново затегнаха ограниченията по границите, като Великобритания и Израел наложиха допълнително тестване, карантина и забрана за влизане на някои чуждестранни посетители.

Засегнатите сектори реагираха остро, пише Financial Times. От Международната асоциация за въздушен транспорт посочват, че световните правителства трябва да намерят "безопасна алтернатива" на затварянето на границите, тъй като "рестрикциите за пътувания не са дългосрочно решение за контролирането на COVID-19 вариантите". Британската пътническа асоциация ABTA коментира, че въвеждането на новите мерки ще "оскъпи почивките на хората, което ще повлияе на търсенето от страна на клиентите и ще възпре възстановяването на индустрията, затова е важно това решение да бъде внимателно наблюдавано".

Негативно отражение върху пътуванията за бизнес и удоволствие

Пожелал анонимност изпълнителен директор на международна хотелска група твърди, че обстановката се е изострила, след като страни като Австрия и Германия са започнали да връщат ограниченията. Според Клайв Ратън, изпълнителен директор на Business Travel Association, трябва да бъде въведен "протокол за стандартизирани рестрикции". "Въвеждането на скъпи PCR тестове и задължителна самоизолация за пътниците, докато не излязат резултатите, ще има съществено отражение върху бизнес пътуванията", казва той.

Съветникът на World Travel and Tourism Council Пол Чарлс заявява: "Новите мерки за самоизолация ще изтрият повечето пътувания за бизнес и удоволствие в периода до Коледа." Изпълнителният директор на Airport Operators Association Карън Дий посочва, че разбира необходимостта от временни мерки, но те трябва да бъдат в сила "не повече от необходимото време".

Анулирани резервации зарадиОмикрон

Във Великобритания бизнесът от търговията на дребно недоволства, че липсва яснота за връщането на задължителното покриване на устата и носа в магазините и обществения транспорт. От British Retail Consortium посочват, че "ритейл секторът ще изиграе ролята си в комуникирането на новите правила, но не може да бъде този, който ги налага".

Същевременно ръководителят на туристическата организация в Южна Африка SATSA Дейвид Фрост коментира, че туроператорите вече са получили хиляди анулирания на резервации за летния период. Според проучване на групата, обявено през уикенда, дни след регистрирането на варианта Омикрон са били канселирани над 1.5 млн. почивки.

Все още няма коментари
Нов коментар