🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ вероятно ще понижи прогнозата си за глобалния растеж заради Омикрон

Според очакванията на фонда от октомври световната икономика ще нарасне с 5.9% през 2021 г. и с 4.9% през 2022 г.

Смята се, че в момента инфекции с Омикрон има в около 40 страни
Смята се, че в момента инфекции с Омикрон има в около 40 страни
Смята се, че в момента инфекции с Омикрон има в около 40 страни    ©  Reuters
Смята се, че в момента инфекции с Омикрон има в около 40 страни    ©  Reuters

Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж заради появата на варианта на коронавируса Омикрон. "Новият вариант, който се разпространява много бързо, може да подкопае доверието и затова вероятно ще станем свидетели на известно понижаване на нашата октомврийска прогноза за глобалния ръст", заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева по време на конференцията Reuters NEXT, която събира световни лидери и иноватори, за да зададе нов подход за справяне с предизвикателствата през следващата година.

Според прогнозата на фонда от октомври глобалната икономика ще нарасне с 5.9% през 2021 г. и с 4.9% през 2022 г. Тогава беше обърнато внимание на потенциални заплахи като нови варианти на COVID-19, които могат да увеличат несигурността за времето, необходимо за излизането от пандемията.

Доминиращ вариант в световен мащаб?

Смята се, че в момента инфекции с Омикрон има в около 40 страни. Световната здравна организация (СЗО) казва, че вариантът е силно заразен и вероятно ще стане доминиращ в световен мащаб, макар че засега е трудно да се каже със сигурност. Сега Делта съставлява близо 99% от глобалните случаи на инфектиране. "Колко притеснени трябва да бъдем? Трябва да се подготвим и да бъдем предпазливи, а не да се паникьосваме, защото се намираме в различна ситуация спрямо преди година", посочват от СЗО.

Майк Райън, директор по извънредните ситуации в СЗО, коментира пред британската ВВС, че в момента светът разполага с "високоефективни ваксини" срещу коронавируса и фокусът трябва да бъде върху разпределянето им равномерно из държавите. Той твърди, че няма доказателства за необходимостта от променянето на ваксините спрямо новия вариант Омикрон.

Инфлация, дълг и климатични промени

По време на конференцията Reuters NEXT Кристалина Георгиева коментира и високата инфлация в САЩ, на която според нея политиците трябва да обърнат особено внимание. Същевременно управляващият директор на МВФ заяви, че силната американска икономика ще окаже положително влияние в глобален мащаб, дори ако това означава, че Федералният резерв ще пристъпи към смекчаване на подкрепящите си политики през идващите месеци, както очакват икономистите.

Георгиева посочва, че намаляването на митата е "полезен инструмент" за контролиране на инфлацията и е окуражена от работата на постоянния търговски представител на САЩ Катрин Тай по отношение на орязването на тарифите. Но допълва, че това не е "магическо хапче" и трябва да има действия по всички фронтове, за да може да се контролира инфлацията.

По отношение на развиващите се страни Георгиева призова за по-агресивно преструктуриране на дълга, за да не се превърне дълговото бреме в дългосрочен проблем. "Истината е, че следващата година ще окаже натиск по отношение на справянето с дълга", коментира тя. И допълни, че суверенният дълг е нараснал с 18% по време на пандемията и ще отнеме десетилетия за връщане към предишните равнища, освен ако не се приложи "много по-агресивна" политика.

Накрая управляващият директор на МВФ защити фонда от критиките по отношение на неговата ангажираност с борбата с климатичните промени. "Не смятам, че днес има много хора, според които климатичните промени не са жизненоважни за стабилността, растежа и заетостта. И причината МВФ да се занимава с тази тема е, защото за нашите членове тя е от значение", заяви Георгиева.