🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия може да блокира "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна

Това заяви канцлерът Олаф Шолц, но подчерта, че остава отворен за диалог с Москва

Германският външен министър Аналена Бербок предупреди: "Ако енергията бъде използвана като оръжие от Русия, ще има съответните последици спрямо този газопровод"
Германският външен министър Аналена Бербок предупреди: "Ако енергията бъде използвана като оръжие от Русия, ще има съответните последици спрямо този газопровод"
Германският външен министър Аналена Бербок предупреди: "Ако енергията бъде използвана като оръжие от Русия, ще има съответните последици спрямо този газопровод"    ©  Reuters
Германският външен министър Аналена Бербок предупреди: "Ако енергията бъде използвана като оръжие от Русия, ще има съответните последици спрямо този газопровод"    ©  Reuters

Германия е готова да обсъди спирането на газопровода "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна, заяви канцлерът Олаф Шолц. Това е най-ясното предупреждение досега към Москва от новото правителство в Берлин, пише Politico. То беше в отговор на журналистически въпрос дали мерките срещу тръбопровода са включени в германското обещание за икономическа цена, която руските власти ще платят в случай на нахлуване на украинска територия.

Изказването на Шолц идва на фона на ескалация на напрежението между Москва и Киев, след като на украинската граница започна струпването на руски войски. Миналата седмица бяха проведени поредица срещи между САЩ, НАТО и Русия, но те не доведоха до успокояване на ситуацията. Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е поканил съюзници на алианса и Москва на серия срещи по време на съвета НАТО-Русия, на които ще се обсъди как да се подобри сигурността в Европа.

Берлин предупреждава за "висока цена"

"Ясно е, че ще има висока цена и че всичко това ще трябва да бъде обсъдено, ако има военна интервенция срещу Украйна. Очакваме Москва да деескалира ситуацията, като това може да включва намаляване на броя на войниците на украинската граница", коментира Шолц. И допълни, че Берлин е готов да влезе в сериозен диалог с Кремъл относно теми, свързани със сигурността в Европа.

Германският канцлер потвърди ангажимента си към споразумението между неговия предшественик Ангела Меркел и американския президент Джо Байдън, което беше постигнато миналата година и според което Германия обещава, че ще предприеме мерки, както и ще поиска санкции от ЕС, ако Русия използва природния газ като оръжие или извърши агресивни действия срещу Киев.

Същевременно в Москва се състоя среща между германския външен министър Аналена Бербок и руския й колега Сергей Лавров. Бербок призова Русия да спазва международните правила и да не заплашва своите съседи, но също така подчерта готовност за провеждането на "сериозен диалог". По отношение на "Северен поток 2" тя коментира: "Повтаряли сме много пъти, че ако енергията бъде използвана като оръжие от Русия, ще има съответните последици спрямо този газопровод".

Лавров смята, че газопроводът се политизира

На срещата с германския външен министър Лавров заяви, че "Северен поток 2" е "важен проект, целящ да осигури енергийни доставки за Германия и цяла Европа", заради което не трябва да бъде политизиран. И допълни: "Ние не заплашваме никого, но чуваме заплахи срещу нас".

Той повтори руската теза, че НАТО прилага двойни стандарти, тъй като твърди, че разполагането на войски на алианса в Източна Европа не е работа на Москва, докато същевременно критикува руското разполагане на войски в региона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D

    И в този случай има едно голямо АКО, което, както се казва в много стария виц: мирише и цапа гащите.

    ОК, Газпром ще гризне дръвцето, но преди да приказва за спирането на неработещият все още СП-2, Олаф да изясни на германските, британските, италианските и холандските енергийни компании как ще ги компенсира, защото те държат 50% от акциите на пАтока? За 50 млрд € става дума, май...

    Нередност?
Нов коментар