САЩ преговарят с Катар за газови доставки към Европа при ескалация на конфликта в Украйна

Зависимостта на Европа от руския газ усложнява усилията за единен фронт срещу заплахите на Москва

Заради рекордно ниските запаси за този период на годината, тревогата е, че Европа ще се изправи пред проблеми в промишлеността, прекъсване на електрозахранването и отоплението, ако руският износ спадне рязко в случай на инвазия.
Заради рекордно ниските запаси за този период на годината, тревогата е, че Европа ще се изправи пред проблеми в промишлеността, прекъсване на електрозахранването и отоплението, ако руският износ спадне рязко в случай на инвазия.
Заради рекордно ниските запаси за този период на годината, тревогата е, че Европа ще се изправи пред проблеми в промишлеността, прекъсване на електрозахранването и отоплението, ако руският износ спадне рязко в случай на инвазия.    ©  Reuters
Заради рекордно ниските запаси за този период на годината, тревогата е, че Европа ще се изправи пред проблеми в промишлеността, прекъсване на електрозахранването и отоплението, ако руският износ спадне рязко в случай на инвазия.    ©  Reuters

САЩ провежда разговори с Катар и други големи износители на природен газ, за да подготви извънредни мерки, в случай че руска инвазия в Украйна наруши доставките на природен газ към Европа. Преговорите между Катар и държавите, членки на ЕС, фокусирани върху осигуряването на допълнителни морски доставки на втечнен природен газ, станаха неотложни, след като разговорите между Вашингтон и Москва през миналата седмица донесоха минимален напредък. Неуспехът на преговорите увеличи притесненията, че конфликт между Русия и Украйна ще повлияе върху газовите доставки в период, когато Европа се изправя пред рекордно високи цени, съобщава Financial Times.

"Разглеждаме какво може да се направи в подготовка за събитие, особено зима с много ниски европейски запаси на природен газ", заяви високопоставен служител от администрацията на САЩ.

Напрежението между Запада и Русия се покачи, след като Москва разположи около 100 хил. военнослужещи на границата си с Украйна. От САЩ заплашват да въведат строги санкции срещу Русия, в случай че нахлуе в Украйна, докато някои представители на енергийната индустрия, като Фатих Бирол, директор на Международната енергийна агенция, обвиняват Кремъл, че се възползват от газовия си износ за оказване на натиск.

Ефект от конфликта върху Европейския континент

Има реални страхове, че конфликт между двете държави ще доведе до допълнително намаляване на доставките на газ за Европа, която се сблъсква с нарастваща криза, свързана с разходите за живот и по-висока инфлация поради повишаващата се цена на природния газ. Заради рекордно ниските запаси за този период на годината, тревогата е, че Европа ще се изправи пред проблеми в промишлеността, прекъсване на електрозахранването и отоплението, ако руският износ спадне рязко в случай на инвазия.

Представителят на администрацията на Джо Байдън признава, че съществуващите договори между износителите на природен газ и азиатските им купувачи могат да усложнят опитите за пренасочване на доставките към Европа. Той също така смята, че става все по-ясно, че Русия ограничава доставките на природен газ през последните месеци, за да увеличи влиянието си над европейските държави. "Това, с което се занимаваме, не е пазарна ситуация. Това не са пазарни сили. Това са манипулирани пазари", заявява той.

Докато повечето наблюдатели не очакват Русия да спре напълно износа на природен газ към Европа, съществуват притеснения, че Москва допълнително ще намали доставките или че газовата инфраструктура в Украйна ще бъде повредена от конфликта. Представители на енергийния сектор съшо така предупреждават за потенциалния ефект от американските икономически санкции, след като миналата седмица президентът Джо Байдън заяви, че те може да включват забрана за руските банки да търгуват с американски долари - основната валута в световната търговия със суровини. Според един от представителите на бранша е почти сигурно, че Европа ще се изправи пред рекордно високи цени в случай на прекъсване на доставките, което ще изисква координирани действия на правителствата, за да може да осигурят морски доставки на природен газ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 1

    Сега САЩ ще спасява Европа с доставки на газ от лошата Русия при факта, че заради САЩ, които спират Северен поток 2 се случва тази енергийна криза в Европа. За съжаление гледам, че искат да провалят и доставките на по-евтин азерски газ у нас, за да използват тръбите от Гърция за техния втечнен газ. И накрая пак ще ги изкараме у нас Спасители :(

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    1. Обичам Капитал - най-световната газета!
    2. От газ не разбирам, но разбирам от шизофрения. И мога да оценя приносния характер на това изследване, че заболяването раздвоение на личността по отиващите си хегемонихората има абсолютно същите проявления, както и при хората.
    Не бяха ли САЩ тези, които години наред със зъби и нокти се опитваха да спрат газоснабдяването за ЕС чрез СП-2, а сега да се грижат за него?!

    Не подгониха ли със заплахи със санкции именно САЩ от германски териториални води швейцарския кораб, който поставяше тръбите? Руският "Акад. Черский" направи околосветско, за да довърши започнатото.

    После - тия в ЕС освидетелствани ли са, че батко САЩ им договаря газ и памперси? Те хич ли ни могат? И да - елементарна липса на мислене показа ЕК на фон Лайнен, която, омаяна в зелената си сделка остави през зимата газохранилищата в Европа полупразни.

    Само липса на субектност ли е неспособността на ЕС да си осигури газ?
    Или просто ЕС няма как да е страна по договори за доставки, защото не Брюксел, а страните-контрагенти са тези, които плащат заявеното и доставеното?

    За да изпрати ВПГ за Европа, Катар трябва да намали доставките си за традиционните си клиенти в Азия. Кой ще поеме неустойките по договорите?

    А, и нали САЩ спирайки СП-2 щяха да залеят Европа с американски ВПГ?
    Кво стана с него? Или той заминава за Азия, където цените со по-високи от тези в Европа? А Катар ще гризне дръвцето?

    Доста неща могат да се напишат но темата за действията на бившия хегемон.
    И все в психиатричен план...

    Нередност?
Нов коментар