"Северен поток 2" се превръща в геополитически коз

Украинската криза усложнява бъдещето на спорния газопровод

Проектът на стойност 10 млрд. евро трябва да удвои количеството природен газ от Русия за Германия
Проектът на стойност 10 млрд. евро трябва да удвои количеството природен газ от Русия за Германия
Проектът на стойност 10 млрд. евро трябва да удвои количеството природен газ от Русия за Германия    ©  Reuters
Проектът на стойност 10 млрд. евро трябва да удвои количеството природен газ от Русия за Германия    ©  Reuters

Покачващото се напрежение заради струпването на руски войски по украинската граница насочи отново вниманието върху "Северен поток 2", като дипломатическата криза усложнява бъдещето на спорния газопровод. Ако Москва нападне Киев, "решението да се спре "Северен поток 2" ще бъде част от политическата или военната стратегия на ЕС", посочва пред France 24 Ана Крети от университета "Пари Дофин". Но допълва, че това не може да се направи едностранно, а ще е необходимо споразумение на целия консорциум зад проекта.

И докато ситуацията ескалира, газопроводът все повече се разглежда като коз на Запада в усилията за възпиране на евентуално руска инвазия, обобщава британската ВВС.

На какъв етап е "Северен поток 2"?

Работата по проекта на стойност 10 млрд. евро, който е собственост на руския държавен гигант "Газпром" и трябва да удвои количеството природен газ от Русия за Германия, завърши миналия септември. Но "Газпром" все още очаква одобрението на европейските регулатори, за да отвори кранчето на тръбопровода.

Какви са възраженията?

Опонентите на "Северен поток 2" твърдят, че той е част от външнополитическата стратегия на Москва, като силна критика идва от САЩ, Украйна и Полша. Вашингтон заявява, че газопроводът увеличава зависимостта на Европа от руската енергия, а Киев иска проектът да бъде спрян. С новата тръба Украйна може да изгуби транзитни такси за 1.8 млрд. евро, които печели от преминаването на газа през територията й, и смята, че по този начин е наказвана за топлите си връзки със Запада.

Как може тръбата да се използва като геополитически коз?

Газопроводът е разглеждан като обект на санкции, с които Западът да покаже на Москва, че всяка атака по Украйна ще има тежка икономическа цена. Според британското министерство на отбраната "Северен поток 2" е "един от малкото козове", които може да се използват срещу президента Владимир Путин. За поддръжниците на санкциите прицелването в тръбопровода ще нанесе удар по Москва, тъй като ще я остави с по-малко приходи, като същевременно Европа демонстрира, че не е толкова зависима от руската енергия.

Какво ще се случи, ако не заработи?

Това ще стане на висока цена за Европа, която вече е изправена пред поскъпване на енергията и по-ограничени доставки на руски газ. Германия до голяма степен се нуждае от газа от "Северен поток 2" - той може да отоплява 26 млн. домакинства и да облекчи прехода на страната към зелена енергия. Но по-съществената заплаха идва от евентуалното решение на Москва да спре газовите доставки от съществуващите тръби през Украйна. САЩ вече провеждат разговори с други държави производителки в опит да се осигури резервен план, ако Русия врътне кранчето за Европа. "Ако Русия реши да спре газа към континента, това няма да стане за една нощ", казва Ана Крети. И допълва, че пълно спиране на енергийните доставки е малко вероятно предвид рисковете за безопасността от внезапното прекратяване на подаването на газ. Според нея по-вероятен сценарий е Москва още повече да намали доставките за няколко седмици, като така изпрати ясно послание към европейците. От друга страна, по думите й Европа също може да участва в газовите войни, като пуска и спира "Северен поток 2" в зависимост от моментните отношения между Русия и ЕС. Крети твърди, че засега изгледите за продължаване на сътрудничеството по газопровода са 50 на 50.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Без значение каква е темата и какви са зависимостите на медията, информацията трябва да е оптимално обективна.
    По регламент.

    Белотаджийската терминология с "коза" говори най-малкото за неразбиране на проблема.

    Покрай съсредоточаване във всичко коз/терца/гола деветки и т.н.се заобикаля отдалеч въпроса за собствеността върху СП-2. Пропагандната мъгла намеква, че "патока" е собственост на Газпром и при забраната му той ще гризне дръвцето.

    Нищо общо с истината!
    В акционото дружество, собственик на проектната компания СП-2 50% от капитала принадлежи на европейски енергийни компании: ENGIE, OMV, Shell, Uniper и Wintershall Dea. Това е публична информеция и ако газетата искаше да информира, а не да спестява истината, щеше да се съобрази с този факт.

    Всъщност именно невъзможността за "експроприация" на активи за 5 млрд Е на западни компании и светкавичните съдебни дела срещу подобни политически действия с предизвестен край е действителната причина СП-2 да продължава да бъде кост в американското гърло.

    И, моля, хайде да пораснем.
    Информационно. Другото не ме интересува.

    Нередност?
Нов коментар