Rio Tinto ще отвори мината си за литий в Сърбия с година закъснение

Причината за забавянето е невъзможността компанията да придобие лиценз за експлоатация

Наскоро имаше масови протести в Сърбия за спиране на проекта. Подкрепа за протеста заяви и тенисистът Новак Джокович, който в своя публикация в социалната мрежа Twitter заяви, че "чистият въздух, вода и храна са ключът към здравето.
Наскоро имаше масови протести в Сърбия за спиране на проекта. Подкрепа за протеста заяви и тенисистът Новак Джокович, който в своя публикация в социалната мрежа Twitter заяви, че "чистият въздух, вода и храна са ключът към здравето.
Наскоро имаше масови протести в Сърбия за спиране на проекта. Подкрепа за протеста заяви и тенисистът Новак Джокович, който в своя публикация в социалната мрежа Twitter заяви, че "чистият въздух, вода и храна са ключът към здравето.    ©  Reuters
Наскоро имаше масови протести в Сърбия за спиране на проекта. Подкрепа за протеста заяви и тенисистът Новак Джокович, който в своя публикация в социалната мрежа Twitter заяви, че "чистият въздух, вода и храна са ключът към здравето.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втората най-голяма минна компания в света Rio Tinto обяви, че мината за литий, която разработва в Сърбия, ще бъде отворена с една година по-късно от очакваното - 2027 г. Причината за отлагането е невъзможността на компанията да придобие лиценз за експлоатация, който е нужен, за да бъде започнат процесът по изграждането на мината в Ядар. Без него няма да може да бъде извършена оценка на въздействието върху околната среда. Едва след това може да започне и процесът по обсъждане с местното население, съобщава Financial Times.

"Ние напълно разбираме притесненията сред някои сръбски заинтересовани страни относно въздействието върху околната среда и ще продължим да се ангажираме, за да демонстрираме, че сме разработили решения за смекчаване в плана на проекта", заявиха от Rio в доклада си за последното тримесечие.

Ядар, която ще е една от най-големите мини за литий в света и би струвала 2.4 млрд. евро, все още не е получила окончателното одобрение на местните власти. Очаква се това да се случи след изборите за президент и парламент, които трябва да се проведат през април. Партията на президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич досега е подкрепяла проекта, но се очаква да подходи внимателно с въпроса по време на предизборната кампания.

"Мисля, че това е решение за бъдещето и вярвам, че би било по-умно, по-добро и по-справедливо, ако то бъде взето от политическите елити, които ще ръководят страната през следващите четири години", каза Бърънабич пред Reuters. Председателят на националистическата Сръбска радикална партия (СРП) заяви, че би бил готов да спре проекта, въпреки че личното му желание е той да бъде реализиран. "Ако СРП дойде на власт, ние ще използваме литий и никой няма да ни спре", каза той пред вестник "Danas" по-рано този месец.

Наскоро имаше масови протести в Сърбия за спиране на проекта. Подкрепа за протеста заяви и тенисистът Новак Джокович, който в своя публикация в социалната мрежа Twitter заяви, че "чистият въздух, вода и храна са ключът към здравето. Без него всяка дума за здравето е излишна". Джокович беше център на внимание в последната седмица, след като проблеми с документи за визата му го спряха от влизане в Австралия (най-големият пазар за Rio Tinto), за да участва на първия турнир от Големия шлем за годината - Australian Open.

Компаниятазалага на лития, за да подобри финансовите резултати

Rio Tinto е една от малкото минни компании в света, която свързва бъдещето си с лития. По-голямата част от конкурентите й смятат, че огромната наличност на метала в различни краища на земята прави неговото добиване икономически нерентабилно.

Тази нерешителност на останалите играчи на пазара отваря възможност за трупане на печалби, стига да се реагира бързо, смята изпълнителният директор на Rio Tinto Якуб Стаусхолм. Това обяснява и скорошното придобиване на проекта за литиева мина Salar del Rincón, в провинция Салта в Аржентина. Сделката е на стойност 825 млн. долара, като това е и първата подобна за компанията от 10 години. Решението да се прибегне до директно придобиване, вместо да се реализира собствен проект, е продиктувано от трудността на процеса по получаване на лицензи. "Докато декарбонизацията увеличава търсенето на зелени метали, одобрението на проекти за добив става все по-трудно и по-бавно", обясняват анализатори от Citigroup пред Financial Times.

Австралийско-британската минна компания обяви и финансовия си отчет за последното тримесечие на 2021 г. Данните за годината показват, че Rio е доставила 321.6 млн. тона желязна руда, което е спад от 3% на годишна база. Това е и най-ниското ниво на доставки за последните осем години. Според компанията това е предизвикано от липса на работна ръка с нужните умения, забавяне на завършването на заместващи мини и повишен фокус върху опазването на културното наследство на аборигените.

Компанията предизвика сериозен скандал в Австралия през май 2020 г., когато се разбра, че за изграждането на една от мините си е унищожила свещено културно наследство в дефилето Джуукан. Монументът е бил на 46 хил. години, а от компанията твърдят, че са напреднали с уреждане на компенсациите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар