Китай инвестира в Ирак, след като САЩ се изтеглят от Близкия изток

През миналата година Пекин сключи договори за строителство за 10.5 млрд. долара

Ирак е третият по големина износител на петрол за Китай, който разчита на страните от Близкия изток за по-голямата част от енергийния си внос.
Ирак е третият по големина износител на петрол за Китай, който разчита на страните от Близкия изток за по-голямата част от енергийния си внос.
Ирак е третият по големина износител на петрол за Китай, който разчита на страните от Близкия изток за по-голямата част от енергийния си внос.    ©  Reuters
Ирак е третият по големина износител на петрол за Китай, който разчита на страните от Близкия изток за по-голямата част от енергийния си внос.    ©  Reuters

Ирак се е превърнал в най-големия бенефициент на инициативата на китайския президент Си Цзинпин "Един пояс, един път" (BRI), след като САЩ се изтеглят от страната. През изминалата година Пекин сключи нови договори за строителство с Ирак на стойност 10.5 млрд. долара, което е част от "силната промяна" на ангажиментите на азиатската страна към държавите в Близкия изток въпреки спада на чуждестранните инвестиции на Китай. Тези открития са публикувани в доклад на Центъра за зелено финансиране и развитие към университета "Фудан" в Шанхай, съобщава Financial Times.

Решението на Китай за укрепване на икономическите връзки с Ирак, втория по големина производител на петрол в ОПЕК, съвпада с нарастващото възприятие, че САЩ се оттеглят от Близкия изток. Китай е затвърдил своята позиция в региона в същата година, когато американският президент Джо Байдън официално прекрати американската мисия в Ирак и се оттегля от Афганистан.

Връзките между Пекин и Багдад са се укрепили през последните години. Ирак е третият по големина износител на петрол за Китай, който разчита на страните от Близкия изток за по-голямата част от енергийния си внос, но властите в Багдад се стремят да си осигурят китайски инвестиции за модернизирането на западналата инфраструктура, тъй като много западни компании не са склонни да инвестират в страната. Сред новите сделки са голямата електроцентрала "Ал Хайрат" в провинция Кербала, възстановяването на международното летище в Насирия и разработването на газовото находище "Мансурия", в близост до границата с Иран. През декември Ирак сключи договори с китайските компании Power Construction Corporation of China и Sinotech за строителството на 1000 нови училища, които ще бъдат изплатени с продукти от петрол.

Спад в китайските инвестиции

Докладът посочва, че през последната година финансовите инвестиции и договорното сътрудничество сред 144-те страни, участващи в BRI, възлизат на 59.5 млрд. долара спрямо 60.5 млрд. през 2020 г. Стойността на договорите се е повишила до 45.6 млрд. спрямо 37 млрд. през 2020 г., но инвестициите отчитат спад до 13.9 млрд. спрямо 23.4 млрд. Общата активност на BRI остава с около 48% по-ниска спрямо нивата си отпреди началото на пандемията. Проучването показва, че петгодишният план на търговското министерство на Китай предвижда чуждестранни инвестиции, включително и проекти, които не са част от BRI, на стойност от 550 млрд. долара, спад от 25% спрямо 740 млрд. за периода 2016 - 2021. В Близкия изток обаче строителните инвестиции и договорите отчитат растеж от съответно 360% и 116%, най-вече в енергийната и транспортната инфраструктура.

Докато Китай инвестира в петролна и газова инфраструктура в чужбина, правителството на страната е спазило обещанието си да прекрати инвестициите във въглища и да повиши разходите си за по-чисти източници на енергия. Според доклада през 2021 г. не са били финансирани нови проекти за въглища, а сделките за зелена енергия са се повишили леко до 6.3 млрд. долара. Това показва предпочитанието за по-малки и устойчиви проекти.

Последните данни относно BRI са публикувани в момент, когато се подновява международният дебат дали Китай преднамерено тласка развиващите се страни към дългови капани, при които Пекин ще може да изземе активи, когато му се дължат пари. Изследователи от "Фудан" отбелязват, че много от обявените през миналата година договори са финансирани чрез заеми, предоставени от китайски финансови институции или изпълнители с гаранции от приемащата държава. Притеснението от засилващото се международно влияние на Китай накара САЩ и ЕС да се опитат да се противопоставят на BRI чрез собствени програми, като например европейската Global Gateway.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар