Инфлация и дефицит - Русия вече усеща ефекта от санкциите

Москва подготвя подкрепа на бизнеса и гражданите в опит да овладее щетите

Предвижданията са икономиката да катастрофира през второто тримесечие, като от нея ще бъде изтрита повече от една трета. За цялата година се очаква свиването да бъде около 10%
Предвижданията са икономиката да катастрофира през второто тримесечие, като от нея ще бъде изтрита повече от една трета. За цялата година се очаква свиването да бъде около 10%
Предвижданията са икономиката да катастрофира през второто тримесечие, като от нея ще бъде изтрита повече от една трета. За цялата година се очаква свиването да бъде около 10%    ©  Reuters
Предвижданията са икономиката да катастрофира през второто тримесечие, като от нея ще бъде изтрита повече от една трета. За цялата година се очаква свиването да бъде около 10%    ©  Reuters

Без средна класа, много бедни и малко богати - така ще изглежда скоро Русия в резултат на санкциите на Запада заради нахлуването й в Украйна. Ефектът от тях вече се усеща и празните рафтове по магазините по-малко от месец след началото на войната са само видимата част. Ситуацията ескалира - висока инфлация, недостиг на стоки, затваряне на бизнеси, забрана компании и граждани да използват валутните си банкови сметки. Предвижданията са икономиката да катастрофира през второто тримесечие, като от нея ще бъде изтрита повече от една трета. За цялата година се очаква свиването да бъде около 10%.

Независимо дали Русия ще успее да изплати лихви по своя доларов дълг - купонните плащанията по две облигации, дължими миналата сряда, не бяха направени, но има 30-дневен гратисен период - страната вече изпитва всички последици на дефолта: рублата се срина, правителството и повечето от неговите предприятия са изключени от заеми от други страни. Новата икономическа реалност за Москва ще продължи дълго, защото е ясно, че наложените санкции няма да са краткотрайни.

Кремъл се опитва да овладее щетите - президентът Владимир Путин обеща по-високи запрати и пенсии, а правителството обяви пакет от помощи за бизнеса. На среща през миналата седмица, посветена на икономическите мерки, той каза, че новите реалности изискват структурни промени в икономиката. Те могат да доведат до увеличаване на безработицата и инфлацията, но задачата на властите е да минимализират тези последици.

Цените само нагоре

Проблемите с доставките вече се отразяват, като цените в Русия нарастват с най-бързия темп от икономическата криза в страната през 1998 г. Официалната инфлация само за седмицата от 5 до 11 март е била малко над 2%, а редица стоки като захар, зеленчуци и други са поскъпнали с двуцифрени стойности. Годишната инфлация е нараснала до 12.54% от 10.42% седмица по-рано. В много магазини вече има недостиг на стоки. Прокуратурата започна проверка на поскъпването и дефицитите.

При техниката скокът е още по-голям - телевизорите са поскъпнали с 12.5%, а популярните модели лаптопи Apple в руските онлайн магазини за три седмици са скочили между 46 и 142%. Цените на автомобилите, които все още могат да се купят в Русия, за две седмици са скочили с 15-32% според изследване на "Банкавто". Най-интересна е ситуацията с "Лада" - цените й бяха повишени за втори път за месец, а заводът "АвтоВАЗ", където се произвежда, пусна работниците си в 20-дневна отпуска заради липса на части.

Малко стоки са поевтинели, като една от тях е горивото. Причина за това е пренасочването към вътрешния пазар на непродадения в чужбина руски петрол. В резултат цените на бензина и дизела са се понижили минимално - съответно с 0.08% и с 0.13%. Заради санкциите Международната енергийна агенция очаква производството на петрол в Русия да спадне с около 25% следващия месец (това е около 3 млн. барела на ден), което пък ще се отрази на предлагането на глобалния пазар.

Русия може да се насочи към "съветска инфлация", която се проявява не в по-високи разходи, а в дефицит на стоки, казва пред Bloomberg Александър Абрамов, специалист по финансови пазари в Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration. "Основният риск сега е появата на недостиг на основни вносни ежедневни стоки, както и на стоки за дълготрайна употреба. Много от тях вече не са налични в магазините, а цените в онлайн магазините са се повишили рязко."

Руснаците в момента се запасяват с основни стоки в очакване поскъпването да продължи, тъй като спирането на дейността на международни компании създава страхове от недостиг. "Още един скок в седмичните данни ще помогне да се определи ценовият шок, който обхваща домакинствата и бизнеса. Дори след като първоначалните ефекти от поевтиняването на рублата избледнеят, санкциите вероятно ще продължат да повишават цените през следващите месеци", смята Скот Джонсън от Bloomberg Economics.

Руската централна банка повиши основната лихва до 20% и наложи капиталов контрол, за да подкрепи рублата. На заседанието си в петък запази нивото на лихвата и обяви, че предстои период "на повишена инфлация, свързана основно с корекция на относителните цени на широк спектър от стоки и услуги". Връщането към годишна инфлация от 4% не се очаква преди 2024 г.

На прага на държавен фалит

Тежките санкции заплашват Русия да изпадне в технически фалит. Въпреки че дефолтът може да изглежда като неизбежен резултат от санкциите, Западът би бил доволен да види Русия да плаща лихви по външните си дългове - тъй като това би източило още от намалелите й валутни резерви. От друга страна, регулаторите се опасяват, че ако Москва пропусне плащания, това може да има непредвидени ефекти върху западните финансови системи, пише Financial Times. Русия намекна, че може да се разплати в рубли, а не в долари. Въпреки че в някои облигации има клаузи, които биха й позволили да го направи, това би представлявало реален дефолт по други книжа. Правителството на Русия обаче вероятно ще твърди, че макар да има желание и възможност да плаща, то е възпрепятствано поради санкциите.

По-голямо притеснение може да се окажат дълговете на руския бизнес. Външният корпоративен дълг е около 150 млрд. долара (заеми и облигации) и е доста над държавния дълг в чуждестранна валута, който е около 20 млрд. долара. Петролните и газовите компании все още ще могат да вземат заеми благодарение на изключването им от санкциите, но "самосанкционирането" от страна на кредиторите и сривът в руската търговия ще намалят приходите им и ще застрашат финансовата им стабилност.

Русия носи дамгата на страната с най-дългия дефолт в историята. През 1996 г. тя най-накрая изплати отхвърляния царски дълг. Не е в интерес на Русия - или на света - да се повторят подобни дългосрочни щети. Първата стъпка, за да се избегне подобна съдба, трябва да бъде сключването на мир.

Москва обяви мерки в подкрепа на бизнеса

Правителството обяви мерки за подкрепа на руската икономика в условията на санкции. Целта е да се даде възможност за възстановяване на логистичните и производствените вериги и да осигури на предприятията нови доставчици и купувачи на готови продукти. Властите ще отделят 40 млрд. рубли (1 долар е около 105 рубли) за попълване на оборотния капитал на предприятията, като парите ще бъдат отпуснати по специална кредитна програма. Предприятията от индустрията и търговията ще могат да получават до 10 млрд. рубли годишно, група компании - до 30 млрд. рубли. Основното условие е запазване на заетостта на ниво от минимум 85%.

  • Над 14 млрд. рубли ще бъдат отпуснати за субсидиране на лихвите по заемите за малкия и средния бизнес. Властите очакват, че тази година предприятията ще могат да получат най-малко 500 млрд. рубли заеми при субсидирани лихви.
  • Основните предприятия ще могат да получават заеми при облекчени условия, за да осигурят непрекъсната работа. Агропромишленият сектор ще бъде първият, който ще се възползва от подобни заеми. Предвижда се да се отпуснат повече от 26 млрд. рубли от правителствения резервен фонд за подкрепата му. За да се възползват от преференциалните условия, трябва да изпълнят редица условия: компаниите трябва да запазят най-малко 90% от работните места, заем може да бъде взет за една година при лихва 10%, максималната сума е 5 млрд. рубли.
  • Правителството ще отпусне около 40 млрд. рубли за подкрепа на заетостта. По-специално се планира да бъдат изразходвани повече от 25.5 млрд. за създаване на временни свободни работни места за руснаци, които са заплашени от уволнение, и за организиране на платени работни места за тези, които са се регистрирали на борсата на труда. Тази помощ ще бъде от полза за 400 хил. души. Властите ще отделят повече от 7 млрд. рубли за изпълнението на регионални програми за заетост. Около 6 млрд. рубли ще бъдат изразходвани за обучение на безработни и тези, които търсят работа.
  • Регионите ще получат отсрочка по изплащането на бюджетните заеми тази година.


5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    cyq21646734 avatar :-|
    cyq21646734
    • - 14
    • + 4

    Що за глупости? Ръстът в цените и празните рафтове се дължат на логичното презапасяване при криза, каквото виждаме и на Запад; на спекулата и на адаптирането към променените вериги на доставка и обръщането към нови пазари. Това са временни ефекти и ще бъдат преодолени, защото Русия произвежда достатъчно стоки от първа необходимост - храни, горива, торове и пр., а има и откъде да си набави всичко останало. Но Западът и останалият свят ще страдат и то дългосрочно.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 6

    Важно е , че все още има матрьошки и ушанки ...

    Нередност?
  • 4
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 2
    • + 5

    Бе всичко е пропаганда, само където руснаците които пътуват мъкнат шоколади към къщи...

    Нередност?
  • 5
    otg16146294581005866 avatar :-|
    Rosen Angelov
    • - 1
    • + 2

    Хаха ами вижте в Европа какво става няма инфлация? В Холандия в магазините няма олио, брашо, дизел 2,40 € има забрана за износ на олио от Холандия, в Германия как е по розаво ли е? Руснаците са свикнали на по оскъден живот, ама разглезените европейци как ще издържат не се знае!

    Нередност?
Нов коментар