🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС няма да плаща руския газ в рубли. Какво ще последва от това?

Възможно е Русия да спре доставките при липса на плащане. Американски компании ще увеличат доставки на LNG за Европа

Новата енергийна стратегия на Брюксел е амбициозна, а най-трудната част от изпълнението й тази година ще бъде замяната на половината руски доставки с 50 млрд. куб. метра LNG от нови доставчици
Новата енергийна стратегия на Брюксел е амбициозна, а най-трудната част от изпълнението й тази година ще бъде замяната на половината руски доставки с 50 млрд. куб. метра LNG от нови доставчици
Новата енергийна стратегия на Брюксел е амбициозна, а най-трудната част от изпълнението й тази година ще бъде замяната на половината руски доставки с 50 млрд. куб. метра LNG от нови доставчици    ©  Reuters
Новата енергийна стратегия на Брюксел е амбициозна, а най-трудната част от изпълнението й тази година ще бъде замяната на половината руски доставки с 50 млрд. куб. метра LNG от нови доставчици    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) отхвърли категорично искането на руския президент Владимир Путин да плаща в рубли доставките на природен газ. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Германия, Полша и още няколко страни обявиха, че това няма как да стане.

Преди няколко дни Путин нареди на "Газпром" руският природен газ да се продава на т.нар. неприятелски държави само за рубли, тъй като със замразяването на руските активи в чужбина "Западът зачеркна доверието" към своите валути. След изявлението му европейските цени на газа се повишиха с до 30% в сряда, тъй като руският газ представлява около 40% от общото потребление в Европа, но след това тръгнаха надолу. Към момента суровината се търгова за около 105 евро/мВтч (TTF), колкото беше и преди анонса на Путин.

Фон дер Лайен определи нареждането на руския президент като шантаж и опит да се заобиколят санкциите на ЕС. "Това би било едностранно решение, което нарушава условията на сделката. Не сме въвели санкции, за да позволим някой да ги заобикаля. Мина времето, когато енергетиката може да се използва за шантаж", каза още тя.

Германският канцлер също беше категоричен, че страната няма да плаща за газ и нефт в рубли. "Навсякъде има железни договори и валутата, в която стават разплащанията, е част от тях", заяви Олаф Шолц.

Полша също не вижда възможност да се разплаща в рубли за газовите доставки. От ръководството на газовата компания PGNiG напомниха, че договорът й с "Газпром" е до края на годината и след това смята изцяло да се откаже от внос на газ от Русия. А според италианския премиер Марио Драги плащането в рубли за газ е нарушение на договорите.

Българският премиер Кирил Петков заяви, че този въпрос не е от голямо значение, а енергийният министър Александър Николов смята, че няма проблем, ако се наложи страната да плаща в рубли. "У нас има контрагент, който да извърши разплащанията и в руски рубли, така че доставките за следващите месеци не са застрашени", каза Николов. От "Булгаргаз" пък казват, че преди да се стигне до каквато и да е промяна, е нужно "Газпром" да направи официално искане, каквото към момента няма.

В свой анализ Eurointelligence обръща внимание, че в така създалата се ситуация с искането на Путин за плащане на газовите доставки в рубли ЕС трябва да засили подготовката си за евентуална газово ембарго. Това може да се случи поне по две причини - или Путин прекъсва доставките, защото не му плащаме в рубли, или ЕС налага забрана за внос, защото натискът върху него за такива санкции става политически непоносим. Все още не сме на този етап. Но може да сме на една химическа атака разстояние, пише изданието. Според авторите на анализа това, което Путин се опитва да направи, е парите да се изперат в негова полза. Ако германски вносител на газ иска да плати на "Газпром" в рубли, той ще трябва да получи рублите от Русия. За целта ще трябва да открие сметка в Русия в несанкционирана банка, като "Газпромбанк" например. Проблемът е, че пазарът за рубли не е ликвиден. Единственият продавач е Руската централна банка. Така че ще бъдат нарушени санкциите. Шолц и Драги, без да се колебаят, отхвърлиха искането на Путин. Това означава, че трябва да се подготвят за руско газово ембарго, когато исканите плащания не пристигнат, пише Eurointelligence. Русия все още не е превърнала в законова процедура заповедта на Путин, което може да отнеме една седмица. Детайлите ще имат значение, защото е възможно да има изключения или вратички. Тъй като Русия във всеки случай ще загуби Запада като клиент, тя няма много какво да губи, оказвайки натиск върху Европа.

Подкрепа от САЩ

В кризисната за Европа ситуацията с енергийните цени американският президент Джо Байдън обеща, че САЩ ще доставят поне 15 млрд. куб. метра повече втечнен природен газ (LNG) за Европа тази година, отколкото е планирано до момента. В петък ЕК и Вашингтон обявиха политическо споразумение, което ще осигури допълнителен внос на втечнен природен газ от САЩ, за да помогне на ЕС да замести руския внос на суровината. То ще осигури политическа платформа за търговски споразумения, които ще трябва да последват, за да започнат доставките. ЕС си постави за цел да замени тази година близо две трети от общия си внос на газ от Русия, който е бил 155 млрд. куб. метра миналата година, след като войната на Русия в Украйна доведе до бързо преосмисляне на енергийната стратегия на съюза.

Новата европейска енергийна стратегия, представена от Брюксел в началото на март, има за цел да замени 101.5 млрд. куб. метра руски газ през 2022 г. с алтернативни източници на доставки, изграждане на ВЕИ мощности и повишаване на енергийната сигурност. Половината от тази замяна трябва да дойде с осигуряването на 50 млрд. куб. метра LNG от нови доставчици.

Новата енергийна стратегия на Брюксел е амбициозна, а най-трудната част от изпълнението й тази година ще бъде замяната на половината руски доставки с 50 млрд. куб. метра LNG от нови доставчици.

Първият проблем, който трябва да се преодолее, е капацитетът за регазифициране, пише Eurointelligence. ЕС има около 37.5 млрд. куб. метра неизползван капацитет, без Испания и Португалия, които са слабо свързани с останалата газова мрежа на ЕС. От тези страни могат да идват още 7 млрд. куб. метра годишно. Това оставя около 5 млрд. куб. метра недостиг, който може да бъде компенсиран от внос през терминали във Великобритания. Снабдяването също е предизвикателство. ЕС ще се нуждае от около 20 млрд. куб. метра LNG, които да се пренасочат от други страни, особено в Азия. Възможно е това да стане, но цената ще е по-висока в сравнение с Азия. Следователно получаването на допълнителен газ, необходим за компенсиране на недостига, е изпълнимо, но трудно, смятат от Eurointelligence.

По-важна е средносрочната картина - Европа да получава повече втечнен газ от САЩ и след 2025 г. Големият проблем тук ще бъде финансирането. Според последното енергийно проучване на Федералния резерв в Далас частният капитал, с който разполагат петролните и газови компании, е намалял със 70-80% през последните години. Други кредитори също често се въздържат да подкрепят нови проекти за износ на втечнен природен газ, ако не са осигурили необходимите договорни гаранции, че ще намерят купувачи за своите доставки.

Изграждането на заводи за втечняване, които са необходими, за да може газът да се изнася чрез кораб, също стана значително по-скъпо в началото на века. Тази и следващата година цената може да се вдигне още, защото инфлацията в САЩ повишава разходите както за материали, така и за труд. Износителите и финансиращите ги компании са изправени пред дилема между високата възвръщаемост, която пазарът на газ може да осигури, и нарастващите капиталови разходи. Дали САЩ ще могат да увеличат износа за ЕС в средносрочен план ще зависи от няколко различни фактора, смятат от Eurointelligence. Единият е колко склонни ще бъдат купувачите от ЕС да подпишат дългосрочни договори за американски LNG. Другият е какво може да направи американското правителство, за да улесни достъпа на износителите до финансирането, от което се нуждаят, за да увеличат капацитета. И последният - какви ще са пазарните цени в дългосрочен план.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 14

    Всъщност няма казус.
    Плащанията за газа са авансови за заявеното количество, така че, ако не постъпи плащане е повече от логично, че доставките ще спрат.
    Те, Европа ще остане без 45% от газовите си доставки вероятно още другата седмица. Не съм прочел да е намерила алтернатива. Да, американски шистов LNG. Но за около 10% от руския, т.е. за 4,5% от 155-те млрд м3. А останалите 90%?

    Много ковбойски взеха да стават отношенията. Принципът кой ще мигне пръв може да е важал за по някогашните индиански ловни полета, ама в Люлката на цивилизацията краварски мурафети?

    Всъщност какво имаме?

    От едната страна е технологично лидиращият ЕС, чиито държави още от времето на колониализма са свикнали с чужди суровини, чужда енергия и чужда работна ръка да изкарват продукти със свръхпринадена стойност, с която да поддържат висок стандарт.

    Италианското кафе, например, което пием сутрин, е доста спорно колко е италианско, защото то не расте по Апенините, а грижата по него е поверена на боси и голи чернокожи/индианци/азиатци, които се задоволяват с по няколко долара надница. Италианска е опаковката.
    Та, ако махнем от уравнението суровото кафе и евтината работна ръка в Африка/Латинска/Азия, дали ще можем да си позволим сутрешното кафе?

    От друтага страна на икономическия смъртоносен дуел е империя, в чиито недра е цялата Менделеева таблица, пшеница, води, гори, нефт и газ. И то по много!
    Да, там ламборджини не могат да правят и лампи на Тифани - също, но могат с десетилетия да се самоизхранват. Без Европа и без ламборджини, наистина.
    И сега се замислям как ли са я карали досега руснаците без ламборджини?!

    Та кой пръв ще мигне?

    А, е последно: ЕС не е страна по досегашните договори за доставка на руски газ. В този ред на мисли не може да се каже: "ЕС няма да плаща руския газ ..." Далеч по-точно е: "Страни от ЕС и т.н..." но първото звучи много единно, сплотено, единомислещо.

    Нещо като нова Северна Корея.

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 10
    • + 9

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Европа може да не потребява гас за 2-3 месеца, дотогава Русия ще са фалирали, Путин "самоубил се" и всичко по старому (ама РУсия на 4-6 дръжава, без ядрено оръжие и с армия на 1/10 от сегашната. Последното няма да е много трудно, Украйна досега е унищожила към 1/10 от ВСИЧКО налично в Русия, до края на войната ще е 1/3 - та после само ще тряжва да си махнат само 1/3. Няма да е трудно) :-)

    Нередност?
  • 3
    sod51646737 avatar :-|
    sod51646737
    • - 11
    • + 7

    Не знаех, че ЕС ни плаща газта, че да решава дали може в рубли или не. България вече каза, че плащането в рубли не е проблем - да видим сега какъв натиск ще ѝ бъде упражнен за да "размисли".
    Колкото до американското обещание за повече газ за Европа - нали уж не могли да се месят в пазарните принципи? Поне така твърдяха само допреди неколко месеца, когато ги обвиняваха, че американските танкери заобикалят Европа и отиват в Китай. Значи могло, а? Ами защо не го направиха и тогава, а вместо това сочеха с пръст Путин като виновен за недостига и цените? Нима лакомията им надделява над "ценностите" и "евроатлантическата солидарност"?

    Нередност?
  • 4
    sod51646737 avatar :-|
    sod51646737
    • - 9
    • + 7

    До коментар [#2] от "guentchovelev":

    При тия цени на газ и нефт, дори само с доставките за приятелски страни Русия ще си осигури достатъчно приходи. Така че не ги мисли, и вместо да даваш свобода на ирационалните си фантазии, по-добре си набави по-дебели дрехи и некакви приспособления да си светиш в тъмното, както те съветват западните вождове.

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 6
    • + 5

    Ми БГ плаща на регистрирани в Холандия фирми.. А те как ще плащат на Путлер .. да се оправят сами..

    Нередност?
  • 6
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 4
    • + 7

    Очертава се жарко лято и студена зима в Европа. И милиони безработни освободени от фабрики и заводи поради липса на основна суровина за работата им, а именно газ.
    Хвала на брюкселските лаладжии! Сега вече ЕС ще бъде с нулеви емисии поради липса на транспорт и индустрия.

    Нередност?
  • 7
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Хартиените лъвове са се самозабравили тотално. Ако някой толкова държеше на Украйна... ами да бяха пратили войници. Но Байдън го чакат междинни избори, а в момента излиза като голям лидер - 4 месеца повтаряха, че влизат в Украйна и влезнаха... Уау. Силно се съмнявам, че Путин щеше да упражни агресия срещу цялото Нато, ако въобще имахме адекватно лидерство в момента сигурно и в Украйна нямаше да влезне. Американците вече доволно потриват ръце, а цената за всичко това ще я плаща Европа.

    Нередност?
  • 8
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Какво ви е мнението докторе по темата с протест за мир, в който сексуалните обиди и думата хуй са в пъти повече от думата мир?

    Нередност?
  • 9
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4
    • + 6

    Германия е "объркана" от решението на Путин да продава газ за рубли оттук нататък. Следват класическия модел: отричане - гняв - пазарлък - депресия - приемане на неизбежното. Трябва да дадете време на хората да свикнат. Очевидно ще трябва някак да се адаптираме, защото няма алтернатива на руския газ, а мненията на Русия и Германия са разделени.
    - Технически е невъзможно!
    - Е, защо пък. Отивате на борсата, купувате рубли, плащате за газ.
    - Тогава трябва да сменим всички договори!
    - Трябва.
    - Ще трябва да заобиколим собствените си санкции!
    - Заобикаляйте.
    - Ще създаде проблеми!
    - Ще.
    - Ще наложим ембарго върху доставките на руски газ!
    - Налагайте.
    - Ще се откажем да купуваме!
    - Отказвайте се.
    - Съвсем съвсем!
    - Да, разбрахме, разбрахме.
    - Ще гласуваме!
    - Гласувайте.
    ще мине месец...
    - Решихме да не купуваме газта ви.
    - Не купувайте.
    - Ще съжалявате!
    - Вече ви съжаляваме.
    - Ще ни запомните.
    - Ние и така ви помним. Като живи стоите пред очите ни.
    - Ще се консултираме.
    - Консултирайте се.
    - За всеки случай ни изпратете вашите условия за новия договор.
    - Изпратено, вижте в пощата.
    - Подробностите са нечетливи.
    - Сега ще го повторим.
    ще мине още един месец
    - Добре, в рубли, но ценовите котировки да са по курса на Лондонската фондова борса.
    - Лондон, като се вземе предвид Хонг Конг.
    - Добре, прието.
    - Но обменният курс на рублата по ММВБ.
    - Това е грабеж посред бял ден.
    - Други варианти са технически невъзможни.
    Есента ще дойде. Септември
    - Имаме хора, които живеят в одеяла и спят с по два пуловера.
    - Инструктори от Донбас могат да ви проведат курсове за оцеляване. Плащане в рубли.
    - Газохранилищата ни са празни. Може би ще се споразумеем за евро?
    - За какво са ни? За зимнина? Какво да правим с тях?
    - Откъде ще вземем такава сума рубли?
    - Продайте нещо.
    - Какво?
    - Ще ви кажем. Погледнете си пощата.
    Зимата ще дойде. декември
    - Телеграма. Кремъл. Путин. спешно. Изпратете храна и много газ тчк Съгласен с всякакви условия тчк Плащане в рубли тчк Прегръдки зпт винаги ваш Шолц
    Легенда:
    тчк - "точка" телеграфно
    зпт - "запетая" телеграфно
    Защо телеграфно? Защото за Интернет трябва ток, а телеграфно може да се предава и с батерийно захранване.

    Нередност?
  • 10
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#9] от "SS":

    Поздравления!

    Нередност?
Нов коментар