🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай създава международна коалиция срещу влиянието на САЩ

Пекин популяризира своята Инициатива за глобална сигурност, докато Джо Байдън беше на обиколка в Източна Азия

Китайският външен министър Ван И започна прави 10-дневна обиколка в островните страни от Тихоокеанския регион.
Китайският външен министър Ван И започна прави 10-дневна обиколка в островните страни от Тихоокеанския регион.
Китайският външен министър Ван И започна прави 10-дневна обиколка в островните страни от Тихоокеанския регион.    ©  Reuters
Китайският външен министър Ван И започна прави 10-дневна обиколка в островните страни от Тихоокеанския регион.    ©  Reuters

По същото време, когато американският президент Джо Байдън правеше обиколка в Източна Азия през миналата седмица, Китай активно популяризира своята Инициатива за глобална сигурност (ИГС), представена през април от президента Си Цзинпин. Във видеообръщение към външните министри на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, на 19 май китайският президент говори за преимущества на своята инициатива. ИГС е част от все по-големите усилия на Пекин да се противопостави на ръководените от САЩ блокове, които страната обвинява за глобалните конфликти и напрежение, съобщава Financial Times.

Китайският президент призова останалите членове на БРИКС да "укрепят взаимното политическо доверие и сътрудничеството в областта на сигурността... да се съобразяват с основните интереси и основните проблеми на страните си, да зачитат суверенитета, сигурността и интересите си за развитие, да се противопоставят на хегемонията и силовите политики, да отхвърлят мисленето от студената война и блоковото противопоставяне и да работят заедно за изграждането на глобална общност за сигурност за всички". През следващите дни китайският външен министър Уанг И събра декларации за подкрепа на ИГС от Уругвай, Никарагуа, Куба и Пакистан, Индонезия и Сирия.

Китайските дипломати популяризират ИГС в развиващите се страни, включително Индия, Филипините, Уганда, Сомалия и Кения, чрез статии в местните медии и на сайтовете на своите посолства. Инициативата също така има за цел да противодейства на последиците от подкрепата на Китай за Русия. "ИГС е също така коректив на реакцията на Китай в Украйна, която накара държавите да поставят под въпрос изтъкваната от Китай ангажираност към многостранността и международния ред", казва Кортни Фунг от Macquarie University.

Промяна на китайската политика

Фокусът, който Китай започва да отдава на сигурността, се отклонява от традиционно сдържания подход на страната във връзка с международните отношения. Тази по-голяма роля на сигурността е очевидна в Тихия океан, където Китай бързо разширява влиянието си. В своята обиколка на осем тихоокеански островни държави, която се проведe в края на май, Уанг предлага споразумение за сътрудничество, което да обхваща множество области - от митниците до риболова, като първият от осемте члена в споразумението е посветен на сигурността, включително съвместното правоприлагане и киберсигурността.

"Преди, когато китайските власти говореха за това как ще бъдат разрешени конфликтите и проблемите със сигурността в света, на преден план беше развитието. Отговорът беше да се осигури просперитет на тези размирни региони. Сега обаче се наблюдава промяна на приоритетите", казва Бейтс Гил, професор по азиатско-тихоокеански изследвания на сигурността в Macquarie University.

Анализаторите смятат, че в крайна сметка Пекин би могъл да институционализира програмата, както направи с инициативата си "Един пояс, един път".

Активността на Китай в Тихоокеанския регион

Западът и Австралия са изправени пред рисковете от нов пакт между Китай и Тихоокеанския регион, който ще увеличи влиянието на азиатския гигант в обширна територия и ще повдигне въпроси за глобалната сигурност. Китайският външен министър Ван И започна 10-дневна обиколка в региона на 26 май, като първо посети Соломоновите острови, където вече беше подписано споразумение, засилващо влиянието на Пекин. Миналата седмица Guardian съобщи, че основен акцент в текста според видяната от изданието чернова е "разширяване на сътрудничеството в правоохранителната дейност", ще се водят съвместни усилия за справяне с трансграничната престъпност и ще се установи механизъм за диалог в полицейското сътрудничество и капацитета на силите на реда.

Китай би могъл да предложи на полицейските сили в региона обучение на "средно и високо ниво". Пекин също така ще иска да се проведе възможно най-скоро министерски диалог между Китай и Тихоокеанския регион (вероятно между вътрешните министри) по полицейски въпроси.

Друга важна точка - киберсигурността, с фокус върху "формулирането на правила за глобалното управление на данни". Пекин би искал достъп до картографирането на чувствителни морски райони, но и до ценни природни ресурси, какъвто вече има.

От икономическа гледна точка фокусът е върху разговори и проучвания за изграждането на свободна търговска зона и засилване на сътрудничеството в земеделието, управлението на горите и рибарството, минното дело, енергетиката, инфраструктурата, информационните технологии и инвестициите.

Държавите в региона са малки, но с местоположението и ресурсите си се смятат за важни от геостратегическо значение.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар