🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Катастрофа с осигуряването на храни

Войната в Украйна заплашва бедните страни с масов глад. Решаването на този проблем е грижа на всички

От началото на войната 23 страни, от Казахстан до Кувейт, са обявили строги ограничения на износа на храни, които покриват 10% от световно търгуваните калории.
От началото на войната 23 страни, от Казахстан до Кувейт, са обявили строги ограничения на износа на храни, които покриват 10% от световно търгуваните калории.
От началото на войната 23 страни, от Казахстан до Кувейт, са обявили строги ограничения на износа на храни, които покриват 10% от световно търгуваните калории.    ©  Reuters
От началото на войната 23 страни, от Казахстан до Кувейт, са обявили строги ограничения на износа на храни, които покриват 10% от световно търгуваните калории.    ©  Reuters

Нападайки Украйна, армията на Путин убива много цивилни граждани далеч от бойното поле - и в такъв мащаб, за който дори той може да съжалява. Войната поразява глобална продоволствена система, отслабена от ковид-19, климатични промени и енергийни шокове. Украинският износ на пшеница и слънчоглед в голямата си част е спрял, а руският е застрашен. Заедно двете държави осигуряват 12% от тези суровини. Цената на пшеницата, която се е покачила с 53% от началото на годината, нарасна с още 6% на 16 май, след като Индия заяви, че ще прекрати износа заради тревожна гореща вълна.

Широко приетата идея за значително нарастване на разходите за живот не успява да улови тежестта на това, което предстои. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди на 18 май, че идните месеци заплашва с "призрака на глобален недостиг на продоволствия", който може да продължи с години. Високата цена на основните храни вече е увеличила броя на хората, които не могат да бъдат сигурни, че ще си осигурят достатъчно храна, от 440 млн. до 1.6 млрд. Близо 250 млн. са на ръба на глада. Ако, и което е много вероятно, войната се проточи и доставките от Русия и Украйна са ограничени, още стотици милиони биха изпаднали в бедност. Политическото недоволство ще се разпространи, децата ще изостанат в развитието си и хората ще гладуват.

Путин използва храната като оръжие

Путин не бива да използва храната като оръжие. Недостигът не е неизбежният резултат от една война. Световните лидери трябва да осъзнаят глада като глобален проблем, който спешно се нуждае от глобално решение.

Русия и Украйна произвеждат 28% от глобално търгуваната пшеница, 29% от ечемика, 15% от царевицата и 75% от слънчогледовото олио. Русия и Украйна осигуряват около половината от зърнените култури, внасяни от Ливан и Тунис; за Либия и Египет делът е 2/3. Хранителният износ на Украйна осигурява калориите, необходимо за изхранването на 400 млн. души. Войната нарушава тези доставки, защото Украйна е минирала своето черноморско крайбрежие, за да възпре нападенията, а Русия блокира пристанището на Одеса.

1.6 млрд.

достигна броят на хората по света, които не могат да са сигурни, че ще си осигурят достатъчно храна заради високите цени

Дори преди инвазията Световната програма по прехраната предупреди, че 2022 г. ще бъде тежка. Китай, най-големият производител на пшеница, заяви, че след като дъждове отложиха миналогодишната сеитба, реколтата може да се окаже най-лошата досега. В допълнение към екстремните температури в Индия, вторият по големина производител, липсата на дъжд заплашва реколтите в други житници, от пшеничния пояс на САЩ до френския регион Боу. Африканският рог е опустошен от най-тежката суша от четири десетилетия. Добре дошли в ерата на климатичните промени.

Тежки последствия за бедните

Всичко това ще има тежки последствия за бедните. Домакинствата в развиващите се икономики изразходват 25% от техния бюджет за храна - а в Субсахарска Африка делът достига до 40%. В Египет хлябът осигурява 30% от всички калории. В много от страните вносители правителствата не могат да си позволят субсидии, за да увеличат помощта за бедните, особено ако те също внасят енергийни суровини - друг пазар в сътресение.

Кризата заплашва да се влоши. Преди началото на войната Украйна е успяла да изнесе по-голямата част от миналогодишната си реколта. Русия все още успява да продава своето зърно въпреки добавени разходи и рискове за превозвачите. Въпреки това украинските силози, които не са пострадали от военните действия, са пълни с царевица и ечемик. Земеделците няма къде да съхраняват новата реколта, която трябва да започне да се събира в края на юни, поради което може да изгние. На тях също така им липсват гориво и работна ръка, за да засеят следващата реколта. Русия може да изпита дефицит на някои семена и пестициди, които обикновено купува от Европейския съюз.

Въпреки покачващите се цени на зърното земеделци на други места по света може да не успеят да компенсират недостига. Една причина за това са нестабилните цени. Още по-лошо е, че маржовете се свиват заради повишаващата се цена на торовете и енергията. Това са основните разходи за земеделците и двата пазара са нарушени от санкции и борбата за природен газ. Ако фермерите намалят употребата на торове, световните реколти ще бъдат по-малки в неподходящия момент.

Грешният отговор - протекционизъм

Отговорът на притеснените политици може да влоши лошата ситуация. От началото на войната 23 страни, от Казахстан до Кувейт, са обявили строги ограничения на износа на храни, които покриват 10% от световно търгуваните калории. Над 1/5 от общия износ на торове е ограничен. Ако търговията спре, ще последва глад.

Светът е подготвен за игра на обвинения - Западът обвинява Путин за неговата инвазия, а Русия заклеймява западните санкции. Реалността е, че нарушенията са основно в резултат от инвазията на Путин, а някои от санкциите са ги влошили. Този аргумент може лесно да се превърне в причина за бездействие. В същото време много хора ще гладуват, а някои ще загинат.

Вместо това държавите трябва да действат заедно, започвайки с поддържането на свободните пазари. Миналата седмица Индонезия, която държи 60% от световния пазар на палмово масло, премахна временната забрана на износа. Европа трябва да помогне на Украйна да превози своето зърно с железопътен и автомобилен транспорт до пристанища в Румъния и Прибалтика, въпреки че дори най-оптимистичните прогнози сочат, че по този начин може да се изнесе само 20% от реколтата. Страните вносители също се нуждаят от помощ, за да бъдат предпазени от огромната сметка, която трябва да платят заради високите цени. Спешните доставки на зърно трябва да отиват само при най-бедните. За други финансирането на вноса при изгодни условия, може би предоставено чрез МВФ, би позволило на финансите на дарителите да достигнат по-далеч. Опрощаване на дълга също може да помогне да се освободят жизненоважни ресурси.

Има възможност за замяна. Около 10% от цялото зърно се използва за производството на биогорива; 18% от растителните масла отиват за биодизел. Финландия и Хърватия намалиха изискванията, според които бензинът трябва да включва част от растителни култури. Други трябва да последват техния пример. Огромно количество зърно се използва за изхранване на животните. Според Организацията по прехрана и земеделие зърното осигурява 13% от сухия фураж за говеда. През 2021 г. Китай е внесъл 28 млн. тона царевица за изхранване на свине, повече отколкото Украйна изнася за година.

Незабавно облекчение ще дойде от премахването на Черноморската блокада. Приблизително 25 млн. тона царевица и пшеница, което се равнява на годишното потребление на най-слабо развитите страни в света, са хванати в капан в Украйна. Три държави е нужно да се включат: Русия трябва да позволи украински доставки; Украйна трябва да премахне мините около Одеса; и Турция трябва да пропусне военноморски ескорт през Босфора.

Това няма да е лесно. Русия, която изпитва трудности на бойното поле, се опитва да задуши украинската икономика. Украйна не е склонна да премахне мините. Убеждаването да отстъпят ще бъде задача за страни, включително Индия и Китай, които не участват във войната. Конвоите може да се нуждаят от въоръжен ескорт, одобрен от широка коалиция. Изхранването на уязвимия свят е грижа на всички.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    esa01646786 avatar :-|
    esa01646786
    • - 4
    • + 6

    Западът помисли ли колко милиона човешки живота ще отнеме от глад, налагайки санкции на Русия и удължавайки войната и агонията на Украйна с доставките на оръжия?
    И все пак, да не забравяме и кой предизвика тази прокси-война, въпреки всички предупреждения на Русия последните години.

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#1] от "esa01646786":

    А ако Украина падне, хрумва ли ти, че е наред Молдова и Литва, Латвия, Естония? Ти какво смяташ е едно, то лесно се говорят глупости, като не си им съседна страна. Забележи обаче, ВСИЧКИ съседи на Русия, ВСИЧКИ - Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция помагат ЯКО на Украйна, защото знаят, че ТЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ ... Хитлер е можело да бъде спрян 1938, но са решили да му оставят Чехословакия без война, с Путин тази грешка света НЯМА да допусне ... УКРАЙНА трябва да е мястото, където ще му счупят всички зъби , иначе, ще стане още по-зле

    Нередност?
  • 3
    esa01646786 avatar :-|
    esa01646786
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#2] от "guentchovelev":

    Плоскоземни приказки за заблудени полезни идиоти. С каква цел Русия би нападнала една Полша да речем? Само напълно луд, който не разбира нито причините за настоящата война, нито целите на Русия, може да твърди такива безумия. Бе пийте ги тия хапчета бе деба.
    Колкото до оръжията - дават от политкоректност. Ако не дадеш - пропагандната машина ще се обърне срещу теб и Зеленски ще ти писка всеки ден.

    Нередност?
  • 4
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 1

    Излиза, че украйна е хранила света досега. Доста за глупаци ни взимат.

    Нередност?
  • 5
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    В държавите, водещата причина за възникващите щети е ползвания с добри и с много лоши качества метод за емитиране на пари.
    Вариантите са два:
    Първи: Запазването на неправилния метод за емитиране на пари създава сегашната инфлация. Последиците са много лоши.
    Втори: Прекратяването на грешния метод за емитиране на пари е полезно действие срещу инфлация.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#3] от "esa01646786":

    Ех, каква гордост е да живея в станата на най-умните и най-неполезните идиоти. С какъв размах разконспирирахте гнилия Запад, г-н 01646786!

    На Запад е пълно с полезни идиоти дето вярват на мита за лошата Русия и затова живеят мизерно. Тук сега като си изберем про-Руските амеби и ще станем просперираща бананова република като Русия. Нямам търпение!

    Нередност?
Нов коментар