🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възход на левицата на парламентарния вот заплашва мнозинството на Макрон

Това може да доведе до блокиране на реформите на президента

Дневният ред на Макрон у дома - например намаляването на данъци, социалната реформа и вдигането на пенсионната възраст, зависи от тези избори
Дневният ред на Макрон у дома - например намаляването на данъци, социалната реформа и вдигането на пенсионната възраст, зависи от тези избори
Дневният ред на Макрон у дома - например намаляването на данъци, социалната реформа и вдигането на пенсионната възраст, зависи от тези избори    ©  Reuters
Дневният ред на Макрон у дома - например намаляването на данъци, социалната реформа и вдигането на пенсионната възраст, зависи от тези избори    ©  Reuters
Темата накратко
  • Държавният глава може да бъде принуден да търси съюзи в парламента за всеки отделен законопроект.
  • Центристкият съюз "Заедно" на Макрон печели 25.75% от вота на първия тур спрямо 25.66% за крайнолевия Жан-Люк Меланшон с блока NUPES.
  • Нито една прогноза не дава на левицата абсолютно мнозинство следващата неделя, което би означавало период на нестабилност за страната.

Френският президент Еманюел Макрон може да се затрудни да спечели абсолютно мнозинство в парламента след силно представяне на лявата коалиция на първия тур на парламентарния вот в неделя. Макар да разполага със свободата да определя външната политика на страната, какъвто и да е изходът от втория тур на 19 юни, неговият дневен ред у дома - например намаляването на данъци, социалната реформа и вдигането на пенсионната възраст, зависят от тези избори.

Според данните на вътрешното министерство центристкият съюз "Заедно" на Макрон е спечелил 25.75% от вота спрямо 25.66% за крайнолевия Жан-Люк Меланшон с блока NUPES, включващ социалистите, комунистите и "зелените". Прогнозата на Elabe дава между 260 и 300 места на "Заедно" на 19 юни при 289 места, необходими за абсолютно мнозинство, и между 170 и 220 места за левицата, което е голямо увеличение спрямо 2017 г.

В края на април френският президент си осигури преизбиране за втори петгодишен мандат, но на фона на покачващата се инфлация, подкопаваща покупателната способност на населението, той се затруднява да запази тази инерция. Докато Меланшон го атакува, че програмата му защитава богатите и елитите, а не обикновените граждани.

Възроденият ляв блок

Насрочен непосредствено след президентските избори, парламентарният вот често се възприема като допълнение към надпреварата за Елисейския дворец, което трябва да даде на новоизбрания държавен глава работещо мнозинство. Но според анализ на France24 "възродена лява коалиция" на Меланшон цели да принуди Макрон за "некомфортно съжителство". Ако липсва мнозинство с ясен дневен ред в законодателния орган обаче, това може да доведе до блокиране на политическия процес.

След неделния вот Меланшон обяви, че пред французите има "невероятна възможност" и призова следващата неделя те "да сразят катастрофалната политика на мнозинството на Макрон". На фона на системата в два тура, която се прилага в 577 избирателни района в страната, резултатът от първия тур не е достатъчно добър индикатор кой ще спечели мнозинство след една седмица, пише Reuters.

От резултата ще зависи способността на президента да прокара планираните реформи, сред които спорната пенсионна реформа, въз основа на която французите ще работят по-дълго. Програмата на Меланшон е коренно различна - намаляване на пенсионната възраст, повече социални разходи, въвеждане на данък "богатство", вдигане на минималната заплата и таван на цената на десетки стоки заради инфлацията. В периода след президентските избори крайнолевият политик, който за малко тогава не стигна до балотаж с Макрон, успя да направи това, което мнозина смятаха за невъзможно - да обедини фрагментираната левица. Коалицията му набра точки заради общественото недоволство от увеличените ежедневни разходи и неспособността на президента да се свърже с проблемите на обикновените хора.

Необходимост от съюз за всеки отделен законопроект

Според проучванията NUPES може да лиши Макрон от абсолютно мнозинство на 19 юни, което ще принуди държавният глава да търси съюзи за всеки отделен законопроект, пише Politico. Нито една прогноза не дава на левицата абсолютно мнозинство, което би означавало период на нестабилност за страната, или т.нар съжителство, при което президентът и премиерът са от различни политически групи. Във Франция не е имало държавен глава и парламентарно мнозинство от различни партии от 1997-2002 г., когато десният президент Жак Ширак трябваше да работи с премиера социалист Лионел Жоспен. Конституционна промяна от 2000 г. трябваше да сложи край на подобни политически блокажи, като измести парламентарния вот непосредствено след президентския.

"Възприемаме всичко това на сериозно, защото в медиите и в социологическите изследвания единственият човек, който съществува, с изключение на президентското мнозинство е Меланшон", заявява пред тв France 2 Урор Берж, депутат от управляващата партия. Според нея ако избирателите не подкрепят Макрон следващата неделя, това ще доведе до "голяма дестабилизация в политиката във Франция за години напред", визирайки заявяваното от Меланшон желание за излизане от единното командване на НАТО и за "неподчинение" спрямо европейските договори, както неприкритото му възхищение от покойния венецуелски президент Уго Чавес.

Сега 14 от министрите на Макрон се състезават в местни надпревари и могат да загубят постовете си, ако не успеят да спечелят място в парламента. Същевременно крайнодясната Марин льо Пен, която беше на балотажа на президентските избори с Макрон, може да се окаже изместена от Меланшон от позицията на дългогодишен основен противник на центристкия президент. В неделя тя спечели над 55% от гласовете в своя избирателен район, но ще трябва да се яви на втория тур заради правилата за минимална избирателна активност. Цялостната избирателна активност на първия тур беше исторически ниска - 47.5%.