🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Върховният съд на САЩ прави заявка за върховенство на консерватизма

Решението за отмяната на правото на аборт се корени в правни теории, прокарани от консервативни интелектуалци и Републиканската партия. То поставя под въпрос и други ключови либерални ценности

Хиляди се стекоха на протести срещу решението както в столицата Вашингтон, където съдът заседава, така и в останалите големи американски градове.
Хиляди се стекоха на протести срещу решението както в столицата Вашингтон, където съдът заседава, така и в останалите големи американски градове.
Хиляди се стекоха на протести срещу решението както в столицата Вашингтон, където съдът заседава, така и в останалите големи американски градове.    ©  Reuters
Хиляди се стекоха на протести срещу решението както в столицата Вашингтон, където съдът заседава, така и в останалите големи американски градове.    ©  Reuters

Върховният съд на САЩ отхвърли конституционното право на аборт, отменяйки решението си от 1973 г. по делото Roe v. Wade. Така въпросът за законността на абортите отново попадна в юрисдикцията на отделните щати. С решението си съдът потвърди закон, гласуван в Мисисипи, който забранява абортите след 15-та седмица от бременността. За сравнение досегашният прецедент ограничаваше правото на аборт след 23-та седмица.

Освен, че застана на страната на Мисисипи по конкретния казус, консервативното мнозинство в съда заяви, че сам по себе си досегашният прецедент е бил изключително погрешен, тъй като е признавал несъществуващо конституционно право на аборт - грешка, която съдът е затвърдил през следващите десетилетия.

Буквата на конституцията

"Конституцията не споменава абортите и нито една конституционна разпоредба не защитава имплицитно такова право", пише авторът на решението съдия Самюел Алито. "Време е да се вслушаме в Конституцията и да върнем въпроса за абортите на народните представители", добавя той.

Решението е едно от най-значимите в съвременната история. То попада сред редките случаи, в които съдът отменя конституционно право, признато от него преди това. Според Roe правото на аборт се корени в 14-ата поправка в Конституцията, която постановява, че "никой щат няма право да лишава личността от живот, свобода или имущество без съответния съдебен процес".

Важно е да се отбележи, че обхватът на тази свобода не е упоменат изрично в конституцията. С други думи доколко конкретни права, невписани в основополагащия документ, но придобили социална значимост по-късно, трябва да се зачитат от всички щати е отворен въпрос. Както решението от петък сочи, понякога отговорът му зависи от политическите нагласи на мнозинството от върховните съдии.

Преди 50 години най-прогресивното мнозинство в историята на Съда начело със съдия Ърл Уорен поставя правото на аборт в обхвата на въпросната свобода, упомената в 14-та поправка. В петък едно от най-консервативните мнозинства, което беше постигнато след като президентът Доналд Тръмп имаше рядката възможност да направи три назначения в Съда, излезе с друго мнение.

Решението се основава на становище, че през 1868 г., когато Конгресът приема поправката, правото на аборт е било силно ограничено в САЩ. Ето защо, пише съдия Алито, това право не може да бъде изведено от разпоредбите на поправката, защитаващи личната свобода и равенство от посегателства над гражданите от страна на държавата.

"Правото на аборт не е дълбоко вкоренено в историята и традициите на нацията. Точно обратното, една непрекъсната традиция на забрана върху абортите датира от най-ранните дни на американското право", когато е взето решението по делото Roe, пише съдия Алито.

"При тълкуването на значението на споменатата "свобода" в 14-ата поправка трябва да се предпазим от естествената човешка склонност да смесваме това, което поправката защитава, със собствените си пламенни възгледи за свободата, на която трябва да се радват американците", каза той.

Съдът отхвърли аргументите, че зачитането на прецедента трябва да защити Roe от преразглеждане половин век след постановяването му.

Правен трус

Към становището на Алито са се присъединили съдиите Кларънс Томас, Нийл Горсуч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет. В допълнително становище председателят на Върховния съд Джон Робъртс се съгласява, че законът в Мисисипи трябва да остане в сила, но не подкрепя пълната отмяна на правото на аборт. По думите на Робъртс решението на съда да отмени Roe, "е сериозен удар за правната система - независимо от коя страна го погледнете".

"Едно по-тясно решение, което отхвърля произволната линия на жизнеспособност (постановена в Roe), би довело до значително по-ограничена дестабилизация", пише той.

По отношение на дестабилизацията Робъртс се доближава до мнението на тримата либерални съдии, които в собствено становище изразяват дълбоко несъгласие с решението. В него те обвиняват мнозинството, че е нарушило баланса между интереса на жената и този на държавата да защити "потенциалния живот".

"Днес Съдът постанови, че от момента на оплождането жената няма никакви права", пишат съдиите Стивън Брейър, Соня Сотомайор и Елена Каган. "След днешния ден младите жени ще навършат пълнолетие с по-малко права, отколкото са имали техните майки и баби", добавят те.

В изявлениение от Белия дом, цитирано от Wall Street Journal, президентът Байдън също определи решението като "тъжен ден за съда и за страната". "Това решение е кулминацията на целенасочени усилия, полагани в продължение на десетилетия, целящи да нарушат баланса в нашето право", каза Байдън. Той заяви още, че мотивите в решението поставят под въпрос прецеденти, потвърждаващи други права, свързани с личния живот, които произтичат от същите правни теории, довели до Roe.

На това мнение е и съдия Томас от консервативното мнозинство. В отделно становище той призовавава колегите си да отменят подобни прецеденти "при първа възможност". Становището на съдия Алито, подкрепено от съдия Брет Кавано, отхвърля тези опасения. Опоненти на консервативното мнозинство, обаче намират написаното от Томас за по-искрено.

Хиляди се стекоха на протести срещу решението както в столицата Вашингтон, където съдът заседава, така и в останалите големи американски градове. Бяха сформирани и контрапротести в подкрепа на отмяната. Сблъсъци между двете групи протестиращи са свидетелство за дълбокото социално разделение, което бушува в САЩ през последните години.

Забрана за абортите на стартовата линия

Отмяната на Roe дава на щатите свободата да регулират или забраняват абортите по свое усмотрение. В очакване на решението няколко консервативни щата приеха закони, ограничаващи или забраняващи абортите. В 13 щата са в сила закони срещу аборта, които автоматично влизат в сила при отмяната на Roe. По данни на института Guttmacher общо 22 щата разполагат със закони, които ще доведат до бърза забрана на абортите след решението от петък. Шестнадесет щата и Вашингтон, окръг Колумбия, са въвели закони, които защитават правото на аборт. Все още е неясно дали законодателите в щатите, които още не са предприели законодателни действия по отношение на абортите, ще могат да предложат и приемат закони, ограничаващи или защитаващи това право.